Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Festival

Primorski dnevnik: ... gorniškega filma Alpi Giulie Cinema - TRST

Nešteti obrazi gora

Bogat spored kratkometražnih in celovečernih filmov - Od ekstremnih športov do portretov ljudi

Gore niso preprosto del neke pokrajine, temveč so nekaj živega, doživetega. Preko njih se zrcalijo zgodbe mnogih posameznikov in neprecenljivih doživetij. Društvo Monte Analogo si s festivalom gorniškega filma Alpi Giulie Cinema prizadeva, da bi čim širše občinstvo preko kratkometražnih filmov in celovečercev na lastne oči spoznalo omenjeno realnost. Osemindvajseto izvedbo festivala so predstavili v petek v prostorih trgovine Alp Station. Kot sta poudarila Giuliano Gelci in Matteo Sione se obeta pester in raznolik program, ki se dotika najrazličnejših vidikov doživljanja gor.

Dogajanje bo stopilo v živo v torek od 18. ure dalje v gledališču Miela. Na filmskem platnu se bodo zvrstili štiri kratkometražci o ekstremnem doživljanju smučanja od Balkanov vse do oddaljene Kitajske. Obiskovalci bodo lahko spoznali, kaj vse terjajo z goro povezani športi in kakšno filozofijo življenja razvijejo izkušeni alpinisti. Zvečer pa bo na vrsti film La Cengia de lAdriano režiserjev Vittorina Masona in Enza Procopia. V središču pozornosti je istoimenski vrh v deželi Veneto. Mnogi so ga želeli osvojiti, a le malokomu je zaradi zelo težko prehodljivih grebenov dejansko uspelo. Predvajanja si bodo sledila vse do 22. marca, ko bodo podelili nagrado La scabiosa Trenta 2018. Namenjena je režiserjem in producentom iz dežel, skozi katere se vijejo Julijske Alpe, in sicer iz Slovenije, Koroške in Furlanije Julijske krajine. Izdelavo letošnjega priznanja so poverili trbiškemu ustvarjalcu Mitji Cortiulu.

Stalnica 28. festivala gorniškega filma bo razstava o biserih Julijskih Alp (Nell’incanto delle Alpi Giulie) Goričana Carla Tavagnuttija. V baru-knjigarni Knulp bodo na ogled črno-bele fotografije, ki so bile objavljene na straneh mednarodnih specializiranih revij, (vpa)

04.02.2018

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti