Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bodi del gora!

Zavarovana območja v Alpah o prostočasnih aktivnostih v narodnih parkih in skupna ozaveščevalna kampanja

Javni zavod Triglavski narodni park je tudi letos sodeloval na letnem srečanju zaposlenih v zavarovanih območjih v Alpah, ki je minuli konec tedna potekalo v nemškem narodnem parku Berchtesgaden. Osrednja tema strokovnega posveta je bila, kako se zavarovana območja soočajo s številnimi prostočasnimi aktivnostmi v narodnih parkih, kot so na primer gorništvo, turno smučanje, krpljanje, vodni športi, ledno plezanje ipd. Predstavniki zavarovanih območij so predstavili svoje izkušnje in razpravljali o izzivih med kaznovanjem in ozaveščanjem, doživljanjem in ohranjanjem narave, lokalnim razvojem in strogim varstvom. Med prispevki so bili predstavljeni primeri iz avstrijskega narodnega parka Gesause, nemškega narodnega parka Berchtesgaden, naravnih rezervatov Visoke Savoje, kjer je gora Mont Blanc, Švicarskega narodnega parka, združenja naravnih parkov Južne Tirolske in Triglavskega narodnega parka. Javni zavod Triglavski narodni park se je predstavil s prispevkom o izkušnjah naravovarstvenih nadzornikov z oblikovanjem mirnih območij, ki so objavljena v Načrtu upravljanja Triglavskega narodnega parka.

Bodi del gora! - skupna ozaveščevalna kampanja alpskih držav

V okviru Mreže zavarovanih območij v Alpah Alparc, v kateri aktivno sodeluje tudi Javni zavod Triglavski narodni park, je zasnovana ozaveščevalna kampanja za širšo javnost z naslovom Bodi del gora! za informiranje javnosti o negativnih posledicah zimskih aktivnostih na prostoživeče živali in spodbujanje odgovornega obiskovanja gora v za naravo občutljivih območjih. Osrednje sporočilo je povzeto tudi v kratkem videu, ki ga lahko vidite na povezavi tukaj s pozivom zimskim obiskovalcem, da naj bodo obzirni do prostoživečih živali.

Ozaveščevalna kampanja je bila pripravljena v okviru projekta Mreže zavarovanih območij v Alpah Alparc z naslovom Spoštujmo prostoživeče živali v Alpah ter ob finančni podpori nemške agencije za varstvo narave in nemškega zveznega ministrstva za okolje, varstvo narave, gradnjo in jedrsko varnost. Pri zasnovi je sodelovalo več kot 60 strokovnjakov in predstavnikov iz 40 organizacij iz šestih alpskih držav, med katerimi tudi iz Slovenije in Javnega zavoda Triglavski narodni park.
Predstavitev ozaveščevalne kampanje na: www.bepartofthemountain.org

Obisk v Triglavskem narodnem parku je tudi osrednja tema nove številke znanstveno izobraževalnega časopisa Acta triglavensia. Dostopna je na spletni strani Triglavskega narodnega parka.

Memorial Danilo Re, srečanje zaposlenih v zavarovanih območjih, že več kot dve desetletji predstavlja pomemben dogodek za zaposlene, ki skrbijo za nadzor in upravljanje alpskih parkov ter izvajajo različne strokovne dejavnosti. Memorial spodbuja prijateljske stike in strokovno sodelovanje med zavarovanimi območji. Tudi na letošnjem že 23. srečanju je sodelovalo več kot 300 predstavnikov alpskih zavarovanih območij iz Avstrije, Slovenije, Nemčije, Italije, Švice in Francije. Zaposleni se pomerijo tudi v športnih disciplinah in sicer v turnosmučarskem vzponu, veleslalomu, teku na smučeh in streljanju z zračno puško.
Ekipa Javnega zavoda Triglavski narodni park je v Narodnem parku Berchtesgaden od skupno 46 ekip zasedla 16. mesto. Odlično so se odrezali Marko Pretner v streljanju z drugim mestom in Jernej Legat v veleslalomu s tretjim mestom ter Miha Marolt v turnosmučarskem vzponu, Dean Kovač v streljanju ter Tanja Menegalija in Mojca Smolej v teku na smučeh. Memorial je posvečen italijanskemu naravovarstvenemu nadzorniku Danilu Re iz italijanske province Cuneo (Piemont), ki se je smrtno ponesrečil pri opravljanju svoje službe.

Na generalni skupščini mreže Alparc so člani upravnega odbora podprli predlog, da se z namenom tesnejšega sodelovanja z alpskimi zavarovanimi območji preverijo možnosti vzpostavitve regionalne pisarne na območju vzhodnih Alp, torej Avstrije, Italije in Slovenije.

 31.01.2018

 

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti