Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 01.02.18

Primorski dnevnik: Meroievi in Benetu zlati častni znak PZS | Lepi Vršič | ... | Z nahrbtnikom po Dolomitih

Meroievi in Benetu zlati častni znak PZS

Italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, prvi par s preplezanimi vsemi štirinajstimi osemtisočaki v alpskem slogu, sta prejemnika zlatega častnega znaka Planinske zveze Slovenije. Anastasija Davidova in Aleš Česen sta alpinista leta, najuspešnejša športna plezalca ostajata Janja Garnbret in Domen Škofic.
Prejemnika priznanja za življenjsko delo v alpinizmu sta Rado Kočevar in France Zupan. Gre za predstavnika alpinistov prve povojne generacije, ki je orala ledino modernega slovenskega alpinizma.

Lepi Vršič

Tržaški planinci se bodo podali v nedeljo, 4. februarja, na avstrijsko- italijansko mejo, saj načrtujejo zimsko turo na zelo razgledni, pri turnih smučarjih priljubljeni Lepi Vršič (Cima Bella) v Karnijskih Alpah. Peljali se bodo do vasi Ukve v Kanalski dolini in naprej do gostišča Osteria del Camoscio. Za dosego vrha bodo morali premagati 800 m višinske razlike. Pot ni strma, zaradi snega pa je naporna. Obvezna je zimska oprema po možnosti tudi krplje. Odhod iz Bazovice (pri Kalu) ob 6 uri. Na razpolago je tudi društveni kombi. Za vpis in informacije pokličite na št. 3452420325 (Mauro).

Predavanje o nevarnostih v gorah in prilika za poravnavo članarine 2018

V sredo, 7. februarja, bo gost Slovenskega planinskega društva Trst alpinist, alpinistični inštruktor, dolgoletni gorski reševalec pri GRS Ljubljana, publicist in avtor priročnika za varnejše gibanje v gorah Jani Bele. Predavanje bo opremljeno s slikovnim gradivom in video posnetki. Istočasno bo predstavitev njegove zadnje knjige Nevarno proti vrhovom.

To je knjiga, v kateri bomo zaman iskali romantične zapise o vzponih na vrhove, o uživanju v neskončnih razgledih in sončnih zatonih. V knjigi so zbrane zgodbe, doživeli so jih gorski reševalci pa tudi avtor sam, zbrani so zapisi, kaj vse se nam lahko pripeti, da se izlet ne zaključi tako, kot smo si želeli. Predavanje Janija Beleta bo v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2. Začetek ob 20.30.
Pred predavanjem, točneje od 18.30 dalje, bodo odborniki SPDT-ja na razpolago za poravnavo članarine-zavarovalnine za leto 2018.

Z nahrbtnikom po Dolomitih

SPDT sporoča, da je za pohodniški teden v osrčju Dolomitov (Corvara, 8.-15. julij 2018) na razpolago še nekaj mest. Iz organizacijskih razlogov je nujna takojšnja prijava. Predviden je predujem za rezervacijo razpoložljivih mest. Za informacije in prijavo pokličite na tel. št. 040413025 (Marinka).

Drugače mladi

Člani SPDT-ja, dejavni v skupini Drugače mladi, bodo imeli jutri, v petek, 2. februarja, svoj redni sestanek. Srečali se bodo ob 10. uri v društveni postojanki v Boljuncu. Med sestankom bodo imeli tudi možnost poravnave članarine in zavarovalnine za leto 2018.

Pohod na Arihovo peč

Slovensko planinsko društvo Celovec prireja, v sodelovanju s prosvetnim društvom Šentjakob v Rožu in Slovensko športno zvezo vsakoletni pohod na Bleščečo planino, mimo Arihove peči. Letošnja prireditev bo še posebej slovesna in, predvidoma tudi množična. Pot od Čemernice, kjer je startno mesto in tudi cilj ob povratku, traja slabi dve uri. V začetnem delu si je mogoče ogledati obnovljeni partizanski bunker pod Arihovo pečjo. Za povratek na izhodišče je treba računati poldrugo uro.

Goriški planinci, ki se tradicionalne prireditve na prvo marčevsko nedeljo udeležujejo že vrsto let, se bodo pohodnikom pridružili tudi letos. Poskrbeli bodo za avtobusni prevoz. Informacije in prijave: Vlado tel. 3317059216.

 

01.01.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti