Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

20 let TK Gora

Igor Jenčič: Turno smučanje ima v Sloveniji dolgo zgodovino. Že pred prvo svetovno vojno ...

... so Drenovci gojili smučanje kot pomemben del svojih gorniških aktivnosti.
Njihovo smučarsko tradicijo so med obema vojnama nadaljevali člani Turistovskega kluba Skala ...
Seveda takrat še niso razlikovali med alpskim in turnim smučanjem, saj sploh ni bilo žičnic in urejenih oziroma poteptanih prog.
Po drugi svetovni vojni lahko med organizirane aktivnosti za turne smučarje štejemo postavitev zimskih markacij na Triglavski smučarski magistrali in drugod, pa tudi tečaje turnega smučanja in organizirane turne smuke, med katerimi je bil najbolj znan Triglavski smuk.

Osemdeseta leta prejšnjega stoletja so bila leta Bojana Križaja, nagradne igre Podarim-dobim in neskončno dolgih vrst za žičnice na slovenskih smučiščih. V senci te vsesplošne evforije nad (alpskim) smučanjem je tudi turno smučanje pritegnilo čedalje več navdušencev.
K povezovanju turnih smučarjev je dodatno prispeval pojav računalniških mrež. Prva taka mreža je bila Decnet, v katero so bili povezani računalniki znamke VAX in na tej mreži je konec leta 1988 zaživela računalniška konferenca (danes bi ji rekli spletni forum) Gore. Čeprav je bila namenjena vsem gorniškim temam, so na njej zelo hitro zaživela poročila o trenutnih razmerah na turnih smukih – pozimi namreč razmere bistveno bolj vplivajo na turo kot pa v kopnih razmerah. Prav tako so se pojavili številni opisi turnih smukov.

Mreža Decnet in z njo konferenca Gore je imela omejen krog uporabnikov; poleg tega se je sredi devetdesetih uveljavil svetovni splet (internet) in Decnet je postajal vse bolj obsoleten. France Sevšek je leta 1995 postavil prvo turnosmučarsko spletno stran pri nas; sprva je vsebovala predvsem opise turnih smukov in fotografije, v začetku leta 1997 pa so se pojavili prvi opisi trenutnih razmer, ki smo mu jih pošiljali turni smučarji iz vse Slovenije. Junija tistega leta je France organiziral prvo srečanje turnih smučarjev na Rašici.
Na tem srečanju je poleg predavanj in druženja vzniknila tudi pobuda o ustanovitvi turnosmučarskega kluba. Ideja je dozorela 2. decembra 1997, ko se je na Šmarni gori zbralo deset ustanovnih članov, sprejelo statut, za predsednika izvolilo Franceta Sevška in formalno ustanovilo Turni klub Gora.

Po ustanovitvi smo se člani začeli redno sestajati, organizirali smo predavanja, se neformalno dogovarjali za skupne ture in se družili na raznih družabnih dogodkih. Vzporedno s tem je France svojo turnosmučarsko stran prenesel pod okrilje kluba in njena obiskanost je začela strmo naraščati. Zlasti poročila o razmerah na turnih smukih so doživela nesluten razmah. Zadnjih 15 zim je skoraj vsak dan najmanj eno poročilo, ob lepih vikendih pa je na ducate poročil z različnih koncev.

Čeprav so z leti mnogi posamezniki in klubi postavili svoje spletne strani in forume, kjer se tudi objavljajo poročila o turnih smukih oziroma o snežnih razmerah, vsi ti forumi ostajajo bolj ali manj na lokalni oziroma društveni ravni. Nasprotno pa na Razmere v gorah Turnega kluba Gora prihajajo poročila iz vse Slovenije in število dopisnikov (bralcev pa še mnogo bolj) močno presega število formalnih članov TK Gora. Javljajo se celo dopisniki iz tujine.

Priljubljenost spletne strani TK Gora temelji deloma na prepoznavnosti, ki si jo je ustvarila kot prva taka stran, mogoče pa še bolj na dejstvu, da je po svoji zasnovi razmeroma preprosta in razen pisanja poročil o turah in pripadajočih fotografij (ter GPS sledi) ne omogoča dosti drugih možnosti. Prav slednje, t. j., da se ne morejo pojaviti odgovori in komentarji tujih objav (kar je običajno ena osnovnih funkcij spletnega foruma), je onemogočilo "prepucavanje", ki se tako rado zgodi na forumih in ki mnoge tudi odvrne od objavljanja.

Od januarja 1997 do poletja 2017 se je na strani Razmere v gorah nabralo preko 12500 objav; k tem objavam je skupaj prispevalo 801 različnih dopisnikov (za primerjavo: TK Gora ima formalno 50 članov). Čeprav so poročila o turnih smukih iz preteklih sezon dobesedno lanski sneg, ima arhiv razmer na TK Gora vseeno nezanemarljivo vrednost, saj iz njega lahko razberemo marsikaj zanimivega o zgodovini in razvoju turnega smučanja pri nas.
Med drugim lahko ugotovimo, da so največkrat opisani Begunjščica, Viševnik in Mojstrovka, kar najbrž pomeni, da so to najbolj popularni turni smuki pri nas.

Vendar pa opisi razmer oziroma opravljenih tur še zdaleč niso omejeni na Slovenijo: sodeč po številu poročil so avstrijske gore slovenskim turnim smučarjem enako domače kot Julijci ali Karavanke; Viševa, Montaževa in Kaninska skupina (v Italiji) pa sploh. Tako rekoč ni evropske smučarske destinacije, od koder ne bi že kdo poročal; prav tako so člani oziroma dopisniki smučali na drugih kontinentih: v Maroku, v Libanonu, v Turčiji, v Armeniji, v Iranu, v Čilu, na Aljaski, v Boliviji.
Zanimiva je statistika objav z nekaterih najvišjih vrhov: v 20 letih je bilo 111 objav z (zimskega) Triglava, 50 objav z Grossglocknerja, 15 objav z Mont Blanca in 11 objav z Elbrusa. Precej nepričakovan je tudi podatek, da je o Haute Route (Chamonix – Zermatt) 13 objav, medtem ko jih je z domače Triglavske smučarske magistrale zgolj šest. Enako število objav (6) je tudi z Visokega Atlasa v Maroku …
Marsikdaj se je zgodilo, da je nekdo objavil, da so na neki turi dobre razmere in naslednji dan je bilo na tisti turi "pol Slovenije". Še en dan kasneje tam niso bile več tako idealne razmere …

Niso pa poročila o razmerah namenjena zgolj informaciji, kam se trenutno splača iti, kje je še dovolj snega, do kam se lahko pripelješ z avtom ipd. Poročila z bolj oddaljenih ali manj poznanih tur lahko še čez leta vsebujejo uporabne informacije za morebitne ponavljavce. Včasih zgolj kot ideja, pogosto se tudi zgodi, da dopisniki dobimo prošnjo, naj bolj podrobno opišemo potek ture, težavnost in dostop do izhodišča in druge informacije za tiste, ki tam še niso bili.

Prvi zapisi na strani Razmere v gorah so bili skoraj izključno suhoparni podatki o razmerah. Z leti so poročila postajala čedalje bogatejša, daljša in so vsebovala tudi čedalje več osebne note. Ti osebni "dodatki" so naredili spletno stran še bolj privlačno in tudi dopisnike bolj povezale med seboj. Sčasoma je dozorela ideja, da bi se spoznali v živo.
Maja 2009 smo vse dopisnike in bralce Razmer povabili na turnosmučarski piknik. Poleg znanih obrazov s TK Gora je prišlo kar nekaj zvestih dopisnikov ter drugih ljubiteljev turnega smučanja, ki smo jih dotlej poznali zgolj virtualno. Ob hrani in pijači smo uživali v klepetu, obujanju spominov, izmenjavi izkušenj in kovanju načrtov za naslednjo sezono. Piknik je odlično uspel, zato ga odtlej organiziramo vsako leto ob koncu smučarske sezone. Zadnji dve leti je posebna žirija izbrala tudi najboljše fotografije, ki so spremljale objave v tisti sezoni in razglasitev zmagovalcev ter podelitev nagrad je še dodatno popestrila piknik.

Upam si trditi, da objave o razmerah v zasneženih gorah do določene mere povečujejo varnost zimskih obiskovalcev gora. Da se ne bi spuščal v predolgo utemeljevanje te trditve, naj navedem, da je najbolj obiskani turnosmučarski forum v Avstriji postavila salzburška služba za varstvo pred plazovi ali da ima koroška GRS na svoji spletni strani samo eno povezavo na kako slovensko spletno stran – to je stran TK Gora. Zato objave na Razmerah v gorah nimajo samo zabavne vrednosti, ampak so prispevale k varnosti, kvaliteti in razmahu turnega smučanja.

Spletna stran ni edina pomembna dejavnost TK Gora. Priljubljena so tudi predavanja, ki jih redno organiziramo že od svoje ustanovitve. Doslej se je zvrstilo že 336 predavanj, ki so pokrila zelo širok spekter tem kot so smučanje, alpinizem, planinstvo in popotništvo, trekingi, prva pomoč, vremenski pojavi, varstvo pred plazovi, predstavitev strokovne literature, zgodovina planinstva, kolesarjenje, uporaba lavinske oziroma ledeniške opreme, padalstvo in še marsikaj. Skozi predavanja smo obiskali malodane vse dežele sveta. Med predavatelji so bili legendarni slovenski alpinisti, himalajci, gorski vodniki, zdravniki, strokovnjaki za vreme, razvijalci smuči, pisci strokovne literature … in seveda mnogi smučarji in gorniki, ki so pokazali svoja doživetja v gorah. Čeprav so bili nekateri predavatelji res zveneča imena, so vsi predavali brezplačno. Če smo le mogli, smo se jim oddolžili z drobnim darilcem – kako majico ali kapo z napisom TK Gora.

Turni klub Gora je v dveh desetletjih obstoja veliko dal svojim članom: od skupnih tur do zabavnih druženj ob različnih priložnostih. Za širšo gorniško javnost je pomembno turnosmučarsko obveščanje, ki zajema tako objave na spletni strani kot predavanja. Zato smo člani TKG lahko upravičeno ponosni na prehojeno pot.

Članek je bil objavljeno v Planinskem vestniku (januar 2018)


TkG e-Gora: 2017 ob 20-letnici

TkG: Arhiv aktivnosti 1998-2018

TkG: Razmere v gorah 1996-2017
         Vax Notes 1988-1995



Turni klub Gora/Razmere v gorah

Člani TK Gora na Tolsti Košuti; foto Igor Jenčič

Člani TK Gora na vulkanu Casablanca v Čilu
Foto Michael Gasell

... in smučanje s čilenskega vulkana Osorno
Foto Igor Jenčič

Hram pri Aljažu v Dovjem je priljubljeno zbirališče turnih smučarjev po spomladanskih turah; mnogi smo se spoznali prav preko Razmer TK Gora; foto Igor Jenčič

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti