Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V francoskih Alpah

Dnevnik/Kronika: ... umrla 25-letna britanska smučarja
Dnevnik/Kronika (28.01.18): Planinec umrl po zdrsu Gorenjski glas

Dva britanska smučarja sta v nedeljo umrla med smučanjem v francoskih Alpah. Domnevajo, da je 25-letnikoma med turno smuko na območju Chamonixa zdrsnilo in padla sta več sto metrov globoko. Tretji smučar, prav tako Britanec, je na pomoč poklical reševalno službo. Reševalci so na kraj nesreče prispeli v desetih minutah, vendar sta bila oba smučarja že mrtva, poroča britanski BBC. Razmere na smučišču v času nesreče naj bi bile zelo neugodne, saj je bil sneg zelo trd in poledenel. sta


Dnevnik/Kronika, 28.01.2018 - Peter Lovšin:
Planinec umrl po zdrsu 300 metrov v globino, pomanjkljivo opremljena planinka pa si je hudo poškodovala hrbtenico 

V Kamniško-Savinjskih Alpah je v soboto dopoldne usodno omahnil 41-letni planinec. Reševalci so morali posredovati tudi drugod, policija pa opozarja, da trenutna snežna ali ledena podlaga v gorah s seboj prinaša specifična tveganja.

Slovenske gore so konec tedna privabile planince, terjale pa so tudi svoj davek na nevarne zimske razmere.
Najhuje se je končala nesreča na južni strani Turske gore v smeri proti Žmavcarjem. V tem delu Kamniško-Savinjskih Alp se je smrtno ponesrečil 41-letni planinec. Okoli pol enajstih dopoldne mu je zdrsnilo med hojo po snegu na mestu, ki se je izkazalo za usodno. Ob zdrsu se mu ni uspelo pravočasno ustaviti po prvih nekaj metrih in padel je naprej v globino. Ustavil se je šele po približno 300 metrih, ob tem pa se je 41-letnik tako hudo poškodoval, da je umrl že na kraju nesreče. Posredovali so kamniški gorski reševalci in vojaški helikopter, ki pa so ponesrečenega planinca lahko le še predali pogrebni službi v dolini.

Brez derez in cepina

Huje, na srečo pa ne smrtno, se je poškodovala tudi planinka na območju Storžiča. V soboto ob enajstih ji je zdrsnilo, po drsenju in padcu prek skal pa si je huje poškodovala hrbtenico. S kranjske policijske uprave so sporočili, da je planinka zdrsnila na strmem zasneženem pobočju, po katerem je hodila preslabo opremljena. Uporabljala je le tako imenovane verige na obutvi, ki so nekakšen (slabši) nadomestek derez. Prav tako ni imela pri sebi cepina, temveč zgolj pohodne palice, ki v primeru zdrsa na strmem pobočju ne dajejo pomoči pri ustavljanju, kot to omogoča cepin. Planinko s hudo poškodovano hrbtenico so rešili kranjski gorski reševalci in posadka vojaškega helikopterja, ki je poškodovano planinko odpeljala v ljubljanski klinični center.

Čeprav njene poškodbe še zdaleč niso nedolžne, bi se nesreča lahko končala še precej huje. Planinka je namreč hodila sama in je morala tudi sama poklicati na pomoč. Ob prihodu reševalcev je bila že rahlo podhlajena.

Vojaški helikopter je poletel še ob dveh popoldne, ko si je planinka na zasneženem in spolzkem terenu na Planini na Šeh hudo poškodovala koleno. S helikopterjem so jo odpeljali do jeseniške bolnišnice.

Okoli poldneva se je na območju Male Mojstrovke poškodovala tudi turna smučarka, ki je padla na poledeneli strmini in po krajšem drsenju trčila v drevo.

Nevarne razmere

»Da bi se izognili nesrečam, ponavljamo opozorilo, da je trenutna podlaga v gorah povezana z določenimi tveganji, ki jih ne podcenjujte. Odločitev za odhod v gore naj tudi ne bo stvar trenutnega navdiha. Težave lahko povzroča napihan sneg in ponekod ledena ter zelo spolzka podlaga. Zelo nevarne za planince, pohodnike in turne smučarje so strmine. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele. Na prisojnih pobočjih se sneg čez dan nekoliko zmehča in ponoči pomrzne,« so se po sobotnih nesrečah odzvali na kranjski policijski upravi, kjer Bojan Kos opozarja, da gre za zelo nevarne okoliščine, ki lahko pripeljejo do zdrsov in padcev, ti pa se lahko končajo tudi tragično.

»Zato pred odhodom na turo preverite razmere na območju, kamor odhajajte, uporabljajte primerno opremo in izbirajte ture, ki ste jih zmožni opraviti. Bodite vsaj v dvoje in zelo pazite,« še dodaja Kos.

29.01.2018


Gorenjski glas,. 30.01.2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti