Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izobraževalni dan

za napredne smučarje zunaj smučišč v organizaciji SD Novinar v nedeljo, 14. januarja, na Rudnem polju  Klemen Volontar

Program je bil prilagojen značilnostim pri turnem in prostem smučanju pri vzponu in spustu ne glede na načine drsenja po snežni podlagi.

Udeleženci so se na teoretičnih predavanjih spoznali z osnovami načrtovanja turnosmučarskega podviga, izvedeli so osnovne informacije o vzrokih proženja snežnih plazov in vse o preventivi ter ukrepih in reševanju v primeru nesreče v plazovini. Po skupnem kosilu smo obdelali še GNSS satelitsko navigacijo in orientacijo.

Vse predstavljene vsebine so udeleženci praktično preizkusili na treh delavnicah in eni demonstraciji priprave, vzdrževanja in nastavitev smučarske opreme. Na prvi delavnici so udeleženci glede na dane vhodne podatke izbrali varno pot vzpona in spusta na Stol. Druga  je potekala na snežnem poligonu z izkušenim gostom, gornikom, alpinistom in gorskim reševalcem Klemenom Volontarjem, kjer smo posamično iskali zasutega, globoko zasutega, preverjali žolne pred turo, sondirali in demonstrirali odkopavanje v skupini. Na tretji delavnici smo pošiljali svojo lokacijo preko SMS na mobilni telefon  in izpeljali vzpon in spust zgolj ob pomoči mobilnega telefona.

Izobraževalni dan smo v zadovoljstvo udeležencev ter predavateljev in demonstratorjev uspešno zaključili tako v organizacijskem, vsebinskem kot vremenskem pogledu. Po vrnjenih anketah smo presegli vsa pričakovanja.

Hvala vsem udeležencem za sodelovanje in izkazano zaupanje, se vidimo še kdaj ob podobni priložnosti!

Andrej Terčelj in Borut Črnivec, vodji izobraževanja

Smučarsko društvo Novinar: Vabilo, program ...


YouTube, 17.01.2018 - Klemen Volontar:
Seminar za opazovalce snega in plazov
volontar.net, 17.01.2018
Seminar za opazovalce snega in plazov
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti