Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Desna grapa

Matej Kucler: ... v Srednjem vrhu - Planina Kuhinja in po cesti v smeri planine Leskovca.

Pred planino navzgor do začetka grape, po njej do vrha grebena.
Malo sestopa in naokoli na Srednji vrh, sestop mimo Jezera v Lužnici.

V lepe konce se rad vračam, izberem planino Kuhinjo z namenom, da bi se povzpel na Krn. Ko se opremljam, pogledujem proti levi in desni grapi v Srednjem vrhu. Takoj se odločim, da grem pogledat kakšne razmere. Gor po cesti v smeri planine Leskovca. Pred planino krenem levo in kmalu stopim na trdo snežišče, ki me je spremljal cel dan. Hiter sem in že pridem na zahteven greben. Hitro sem dojel, da sem previsoko, nad široko grapo. Grem še naprej po strmih travah in zračnem grebenu ter si na primernem mestu izberem krajšo grapo za sestop. Sestopim in pod levo in desno grapo preverjam, katera bo prava. Desna ima skalni skok, leva, ki je neizrazita je bila primerna za vzpon. Po njej se počasi in previdno vzpenjam, sneg je bil trd in na določenih delih tudi poledenel.

Po eni uri že na izstopu iz grape. Gledam levi prehod na Srednji vrh, ki poteka nad grapo in se premislil, da tam poskušal ne bom, zaradi manjše klože. Spustim se v dolinco pod Vrh nad Peski in od tam nadaljujem na Srednji vrh. Prediral se ni, le nekaj suhega snega je bilo pod Srednjim vrhom. Po vrhu se vrnem nazaj po smeri prihoda in sestopim mimo jezera v Lužnici do Kuhinje. Še enkrat napišem, da so bile razmere "betonske", saj so na derezah samo špice prijemale, ni se nikjer udiralo, srečal tudi nisem nobenga. Slikal veliko nisem, saj se posvečal kocentraciji in opazoval okoli sebe, kaj se dogaja. Kakršnkoli zdrs, bi se bilo zelo težko ustavit s cepinom.

 

 

3 komentarjev na članku "Desna grapa"

Darko Podkoritnik,

Odlično vprašanje, le zakaj

lp


Matej Kucler,

Luštna grapa, le škoda da ni družbe za tovrstne vzpone...pol se tud sprašujem kak je smisu bit v kaki hribovski šoli, če potem ni družbe.


Matej Kucler,

Znanje, izkušnje, ki ga ne moreš izkoristit. So pa tečaji odlična priložnost za pridobivanje osnovnega znanja. Darko le pojasni....

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti