Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 11.01.18

Primorski dnevnik: Izlet po tržaški okolici - Slovenski Kras, narava in zgodovina - Nevarnost snežnih plazov

Izlet po tržaški okolici

Mesec januar nudi ljubiteljem narave in gora veliko različnih izzivov. Zasneženi vrhovi vabijo izkušene in trenirane planince na zahtevne zimske ture, manj izkušeni pa se odločajo za lažje zimske pohode ali za izlete po bližnji okolici.

Za tiste, ki si tudi v zimskem času želijo sprostitve ne da bi se podajali na daljše ture, organizira Slovensko planinsko društvo Trst že vrsto let januarski izlet po tržaški okolici. Slednjega si organizatorji vsakič zamislijo tako, da nudi pohodniku poleg rekreacije tudi možnost odkrivanja zanimivih predelov mestne okolice, ki se danes žal spajajo z mestnim tkivom, pa tudi zanimivih okoliških vaških jeder, v katerih se zaradi vsakodnevne naglice običajno ne zaustavljamo.

Letošnji izlet, namenjen spoznavanju zahodnega roba tržaškega Krasa, bo v nedeljo, 21. januarja. Pohodniki se bodo zbrali ob 9. uri na trgu v Slivnem. Po gozdni poti se bodo podali v Mavhinje. Med potjo si bodo poleg drugih znamenitosti ogledali tudi mavhinjski Studenec, ki je bil pred nekaj meseci s sklepom deželnega odbora Furlanije Julijske krajine priznan kot življenjski biotop deželnega pomena. Pot bodo nadaljevali proti Cerovljam in Vižovljam ter se vrnili na izhodiščno točko. Ob povratku v Slivno se bodo z agrobusom peljali na voden ogled jame Pejca v Lascu (Torri di Slivia).

Izlet je primeren za vse. Predvidene so tri do štiri ure lagodne hoje. Za morebitne informacije lahko pokličete na telefonsko številko 040413025 (Marinka).

Slovenski Kras, narava in zgodovina

Planinska skupina Bazovica z Reke je tako poimenovala izlet, na katerega vabi člane in prijatelje v soboto, 13. januarja. Ob 9.00 uri se bodo zbrali v Ospu, obiskali Jamo Gradu pod osapsko steno. Po delu Slovenske planinske poti (SPP) se bodo povzpeli do Socerba, kjer si bodo ogledali grad in Sveto jamo.

Članarina SPDT

Društvena članarina in zavarovalnina Planinske zveze Slovenije, za obiskovanje gora in za druge dejavnosti v naravi, velja le do 31. januarja. Za obnovitev društvene članarine in zavarovanja, oziroma za vpis novih članov za leto 2018, bodo odborniki SPDT-ja na razpolago:
- v ponedeljek, 15. januarja, od 19.00 do 20.30 v Sprejemnem centru Deželnega naravnega rezervata doline Glinščice v Boljuncu;
- v torek, 23. januarja, od 10.00 do 13.00 ure na društvenem sedežu, Ul. s. Frančiška 20;
- četrtek, 25. januarja, od 10.00 do 13.00 ure na društvenem sedežu, Ul. s. Frančiška 20.

Nevarnost snežnih plazov

Kdor se bo konec tedna odpravil v gore, mora pozorno prebrati poročilo Državne meteorološke službe na spletni strani www.meteo.si. Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1300 m, kjer je približno dovolj snega, trenutno znatna, 3. stopnje, nižje pa zmerna, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi sprožite plaz novega snega. Pod okoli 1600 m je snežna odeja razmočena in zato se s strmih, travnatih ali golih pobočij lahko prožijo posamezni plazovi mokrega snega, tudi talni. Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh sesedala in preobražala ter počasi stabilizirala. Nevarnost snežnih plazov se bo zmanjšala, deloma tudi zaradi nižjih temperatur. Nastajala bo tudi skorja, predvsem v plasti med 1200 in 1800 m.

11.01.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti