Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Laserzlauf 2018

Turni - Matija Zupan: V odličnih snežnih razmerah so organizatorji izpeljali odlično dirko po rahlo prirejeni trasi.

V dveh vzponih in dveh spustih je bilo potrebno premagati 1420 višinskih metrov. Prvi vzpon je imel strm odsek, kjer je bilo potrebno smuči pripeti na nahrbtnik.

Na štartu je bilo 116 tekmovalcev in tekmovalk. Imena kot so Tadei Pivk, Armin Höfl, Steiner Stefan, Manfred Reichegger, Martin Weiskopf so napovedovala hud boj za prva mesta. Na vzponih jim je zobe pokazal naš Luka Kovačič, ki je prvi del dirke končal v vodstvu. Kasneje je nekaj mest izgubil na prvem spustu, bil spet zelo hiter na vzponu in na zadnjem spustu spet izgubil nekaj mest. Končal je na odličnem 6. mestu z dobrima dvema minutama zaostanka pred zmagovalcem Arminom Höflom. Drugi je bil Stefan Steiner, tretji pa naš zamejec Tadei Pivk. Še en naš predstavnik Luka Mihelič je končal na 27. mestu.

Luka Kovačič: "Ko smo se zbrali na štartu, smo se vsi samo malo spogledovali, nobeden namreč ni pričakoval tako močne konkurence (nekaj imen za poznavalce: Pivk, Reichegger, Weisskopf, Hofl, Beccari, …). To je pomenila natanko eno stvar: tempo bo že takoj od štarta navit do 100%, in pri vrhu sigurno ne bo prostora za tistega, ki v tem trenutku ni 100% pripravljen. Sam sem imel taktiko ˝slediti najboljšim kolikor se le da˝, če pa vmes trčim v ”zid” bom vsaj vedel da zaenkrat še ne spadam v elito. Ampak odvilo se je povsem drugače, že takoj od štarta so mi prepustili čelo kolone, kar me je nekoliko zmedlo- nisem točno vedel ali ostali blefirajo ali res ne morejo narekovati hitrejšega tempa. Po nekaj minutah, ko je začela nastajati manjša luknja, sem ugotovil, da je očitno pravi dinamit v mojih nogah, tega se nisem ustrašil in lepo vztrajal v svojem tempu. Po malo več kot desetih minutah je bilo jasno, kdo se bo lahko meril za sam vrh in kdo tam zaenkrat še ne bo. V prvem vzponu sta bila vključena tudi dva odseka s smučmi na nahrbtniku, kar je nekoliko popestrilo zadevo, saj ne smeš narediti napake nikjer, sploh pri tako zgoščeni konkurenci šteje vsaka izgubljena sekunda. Na vrh prvega vzpona sem prišel prvi (s približno 20 sekundami prednosti pred ostalimi), nato je sledil spust, ki je bil vse prej kot enostaven, in privoščil sem si akrobatski vložek (pravi salto), s čimer sem zapravil prednost, in drugi vzpon nas je začelo 6 skoraj skupaj (med vsakim kakšnih pet sekund razlike). Zopet je šlo s polnim tempom (Tadei Pivk je po tekmi dejal, da je bil tako v rdeči coni, da med tekmo ni imel možnosti narediti niti požirka pijače ali si stisniti gel). Tudi na vzponu sem pridobival zapravljeno prednost in na vrh prišel kot tretji (približno pol minute za vodilnima Pivkom in Hoflom). Potem pa je sledil 8-kilometrski spust po zahtevnem off-roadu z veliko pastmi. Tukaj sem videl trenutno realnost, saj sem iz 3. mesta na vrhu v cilj prišel kot 6., tudi Pivk je iz prvega mesta zdrsnil na tretjega. Zaenkrat se v takih primerih pozna razlika med mano, ki se s turnim smučanjem ukvarjam 3je leto, fantje pa so v tem športu kar nekaj let več. Prav tako imamo v Sloveniji šele letos dobre pogoje za trening tudi izven smučišča (v prejšnjih sezonam zaradi poletja namesto zime to sploh ni bilo mogoče). Ampak tukaj pri sebi ne vidim primanjkljaja in nesposobnosti, ampak to jemljem kot ogromno prostora za napredek." Več si lahko preberete na njegovem blogu.

V ženski konkurenci je bila najhitrejša Johanna Erhart, sledila ji je Veronika Mayerhofer, tretja pa je bila Dimitra Theocharis.

  08.01.2018
skimo.at: rezultati (PDF) | fotografije 


Luka Kovačič v vodstvu 


Luka Mihelič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti