Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z Uršlje gore

Večer, Koroška - Tomaž Ranc: … doneli moški glasovi. Tradicionalna zimska kulturna srečanja na vrhu Uršlje gore tudi tokrat z Vresovimi pevci

Pot v znamenju potrdih dreves.
Na prvo novoletno soboto se je proti vrhu Uršlje gore vila prav posebna kolona. Na vrh so jo namreč ubirali pevci Moškega pevskega zbora Vres s Prevalj z zborovodkinjo Heleno Buhvald Gorenšek in domači planinci. Na koči na vrhu so namreč pripravili tradicionalna Zimska kultura srečanja s kulturnim programom, v katerem je tudi letos z nekaj pesmimi nastopil prevaljski zbor. Pot na vrh v tem zimskem času je seveda nekaj posebnega in zahteva dobro kondicijo, nekaterim pohodnikom in nastopajočim so bile v pomoč tudi dereze, posebnost letošnjega vzpona pa je bila, da so jim pot mestoma prekrižala tudi v decembrskem silovitem vetrolomu podrta visoka drevesa.

Kot je povedal predsednik odbora za kulturo pri Planinskem društvu Prevalje Štefan Keber, so bila to že 65. srečanja na gori po vrsti, od tega že 33. zimska, na slednjih pa so prav vsako leto sodelovali Vresovi pevci. Prvo srečanje so domači planinci pripravili 25. januarja 1986, v vseh teh letih pa so se predstavili mnogi zbori, ansambli, literati in drugi umetniki iz krajev okoli priljubljene "Urške", pa tudi iz drugih predelov Slovenije.

V programu je nastopila tudi aktivna članica društva Veronika Viltužnik, ki je predstavila svojo poezijo, predsednik društva Stanko Robin pa se je pevcem zahvalil, da vztrajajo vsa leta. Koča je bila nabito polna, pri čemer so jo zapolnili tudi nekateri planinci, ki se srečanja udeležujejo vsako leto. Planinsko društvo Prevalje ob zimskih pripravlja še poletna kulturna srečanja na gori, zadnja leta v času Jesenskih srečanj.             Tomaž Ranc

 

Fotografije (PD Prevalje):
(1) Moški pevski zbor Vres s Prevalj na zimskih kulturnih srečanjih na vrhu Uršlje gore zapel že 33-krat.
(2) Veronika Viltužnik predstavlja svojo poezijo v Domu na Uršlji gori.
(3) Pot na vrh Uršlje gore so tokrat prekrižale podrte smreke.
(4) Pot na Uršljo goro na zimska kulturna srečanja je bila letos posebna tudi zaradi podrtih dreves po decembrskem vetrolovu.

Vecer.si 06.01.2018, 16:22
Z Uršlje gore doneli moški glasovi

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti