Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Roman Benet

je osvojil vse osemtisočake - Zaradi zaslug za narod dobil naše državljanstvo
Slovenske novice  Turni.si Friko.si

JESENICE ► Lani 11. maja sta se zakonca Nives Meroi in Roman Benet na vrhu Anapurne zapisala v svetovno zgodovino alpinizma, saj sta postala prva zemljana, ki sta skupaj osvojila vseh 14 osemtisočakov. Roman je prvi in edini Slovenec, ki mu je to uspelo, njegova žena Nives pa tretja ženska na svetu. Par živi v vasici Bela Peč (Fusine Laghi) pod Mangartom, slaba dva kilometra na italijanski strani meje pri Ratečah. A vendar je Roman z vsem srcem Slovenec, le da je bil do zdaj uradno italijanski državljan.
Včeraj, slabih osem mesecev po njunem zgodovinskem uspehu, pa je s svojimi 55 leti postal čisto pravi Slovenec. Na Upravni enoti Jesenice so mu namreč zaradi njegovih zaslug za narod še uradno podelili slovensko državljanstvo in mu uresničili dolgoletno željo.

»V posebno čast mi je, da vas lahko sprejmemo med Slovence, saj se zavedam, kako velik in pomemben človek ste za Slovenijo,« je vidno ponosna čustveno začela uradno ceremonijo v imenu države načelnica UE Jesenice Alenka Burnik in slavljenca vodila do slovesne prisege.

Naš junak Himalaje seveda ni skrival čustev in je po koncu uradnega dela priznal, da so bili trenutki, ko je malo manjkalo, da bi zajokal. »Nikoli si nisem mislil, da bom lahko postal slovenski državljan, čeprav sem si od nekdaj zelo želel. Končno se je zgodilo, počutim se, kot da bi priplezal na vrh največje gore, ne, še mnogo bolje in še bolj pomembno je to zame,« pripoveduje Roman s slovenskim šopkom v eni roki in s potico v drugi. Za oboje so poskrbeli njegovi prijatelji, ki so uradni dogodek spremenili v zelo lepo slovesnost, nad katero so bili navdušeni še uradniki UE Jesenice. Kot nam je povedal Klemen Hribar, se v desetih letih ne spominja tako lepega in slovesnega sprejema državljanstva.

Da se je to zgodilo, ima zagotovo največ zaslug Romanov in Nivesin dolgoletni prijatelj dr. Božo Koren iz Ljubljane, ki je med enim od pogovorov z njima začutil, kako rad bi Roman postal tudi uradno Slovenec. A ker je vedel, da se veliko bolje kot v državnih pisarnah znajde v stenah in gorah, se je odločil, da se bo kar sam prebil čez vse birokratske prepreke. Za začetek so mu na UE Jesenice razložili, kaj potrebuje, potem se je odpravil po priporočila na Planinsko zvezo Slovenije in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. »Oboji so bili takoj za, saj seveda ni dvoma, da so Romanovi dosežki nadvse pomembni za Slovenijo. Potem ko so napisali priporočili, sta bila potrebna samo še dva meseca in danes smo tukaj,« vesel opisuje svoj prispevek k temu, da ima Slovenija od včeraj v svojih vrstah tudi Romana Beneta.
Ob spektakularnem koncu njunega skupnega osvajanja osemtisočakov so se med nekaterimi v Sloveniji pojavili dvomi o Romanovem slovenstvu, saj je bil uradno le italijanski državljan. A vsi, ki njegovo družino poznajo, vedo, da je ta že od leta 1600 slovenska, le da je po koncu druge svetovne vojne del Rateč, kjer so živeli, padel pod Italijo. »Naša vas in gozdovi so slovenski in tudi Italijani nas imajo za Slovence. Včasih so nas celo zaradi tega postrani gledali,« nam je z nekaj grenkobe ob vrnitvi s Himalaje maja lani razlagal Roman. Zdaj doda, da ga je res močno stisnilo pri srcu, ko se je nekdo po njunem velikem uspehu, ko smo v medijih poročali o njem kot o prvemu Slovencu, obregnil, da on uradno to sploh ni. »A zdaj ni več debate o tem. Vedno mi je bila, bolj kot italijanski potni list, pomembna moja slovenska kri, zdaj pa sem dobil še slovenske dokumente. Vesel sem, da so danes z mano poleg Nives in mame tudi moji slovenski in italijanski prijatelji in da se vsi skupaj veselijo z mano,« je še povedal Benet.

TINA HORVAT  
tina.horvat@slovenskenovice.si

 

06.01.2018
Največji junak Himalaje postal pravi Slovenec


Turni.si, 11.01.18Romanu Benetu slo drž

Foto: Božo Koren


Friko.si, 11.01.18: Romanu Benetu podeljeno slovensko...

3 komentarjev na članku "Roman Benet"

Franci Savenc,

(dr.) Božidar Koren, 03.01.18 07.27: mogoče bi bilo sedaj za objaviti, da bo Roman Benet, 5. 01. 2018 slavnostno uradno zaprisegel kot slovenski državljan. Državljanstvo je dobil za svoje uspehe v alpinizmu s katerimi je tudi on skupaj z ženo Nives Meroi ponesel slavo slovenskega alpinizma in Slovenije v svet.

Odg.: Napovedoval ne bi (to je en stavek brez fotografije ...), počakajmo morda bo "urad" imel kakšno objavo ...

03.01.18 17.28: z Mihelič Jožetom sva dogovorjena, da bo poskusil urediti , da bi prišla na ta dogodek njegova nečakinja Tina (hči) Tineta in bi naredila intervju.

Vam sporočim. Drugače, pa sem z Uradom za Slovence v tujini dogovorjen, da bi naredili v Trstu v okviru slovenske skupnosti sprejem.

Tudi to vam bom sporočil, ko se bom o podrobnostih dogovoril z državno sekretarko dr. Pivčevo.


Igor Pavlič,

Kaj je Messner tudi Avstrijski državljan? Končno ni kriv, če je Bozen padel pod Italijo. Sicer je pa vedno bolje imeti dvoje državljanstev kot nobenega.


Dejan Koren,

BRAVOO kolega - končnoo! Čez kaj vse si moral!

Lp, DeKo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti