Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežni plazovi

24ur.com: v Avstriji zasuli dve slovenski skupini, ki sta smučali izven urejenih prog, ena oseba umrla Večer

Črni dan za slovenske turne smučarje v sosednji Avstriji. Ena oseba je umrla, potem ko je skupino petih zasul snežni plaz v Visokih Turah. Brez hujših posledic pa jo je odnesla zasuta skupina na ledeniku Mölltaler.

Snežni plaz v avstrijskih Visokih Turah na Solnograškem je danes popoldne zasul tri od petih slovenskih turnih smučarjev. Pri tem sta bila dva huje poškodovana, kot so za 24UR povedali v bolnišnici, kamor so ju odpeljali, pa je ena poškodovana oseba pozno popoldne umrla.

Skupina je smučala izven urejenih prog in naj bi snežni plaz sprožila sama.

Dogodek v Visokih Turah pa danes ni osamljen primer. Le malo pred dogodkom, ki se je končal tragično, je imela bistveno več sreče slovenska skupina, ki je smučala na ledeniku Mölltaler.

Skupina je izven urejenih prog sprožila snežni plaz, ki naj bi nato 52-letnega očeta in 21-letnega sina s seboj vlekel kar 200 metrov in ju nato zasul. Sestrična, ki je smučala z njima, je takoj poklicala pomoč. Najprej so izkopali delno zasutega očeta, sin pa je bil meter in pol pod snežno površino in ga je ženska našla s pomočjo naprave za reševanje izpod snežnih plazov. Rešili so ga po približno 15 minutah. Poškodovan ni bil nihče.

Avstrijske oblasti sicer še naprej opozarjajo, da je nevarnost plazov v njihovih gorah izjemno velika.


Večer, Kronika - 30.12.2017: Smučarji sprožili plaz

Smučali zunaj proge - V Visokih Turah na Solnograškem plaz poškodoval tri slovenske smučarje, na Koroškem zasul dva

Snežni plaz v Visokih Turah na Solnograškem je včeraj popoldan zasul tri od petih slovenskih smučarjev. Dva sta po prvih podatkih huje ranjena, eden pa lažje. Skupina slovenskih smučarjev, ki je smučala izven urejenih prog, naj bi snežni plaz sprožila sama. Na avstrijskem Koroškem je snežni plaz zasul dva slovenska smučarja.
Reševalcem je v Visokih Turah uspelo vse tri zasute smučarje rešiti; eden od trojice naj bi jo odnesel zgolj z lažjimi posledicami, druga dva pa naj bi bila huje ranjena. Stanje enega od njiju naj bi bilo kritično. Preostala dva Slovenca sta se zgolj prestrašila in ju je popoldan zaslišala avstrijska policija, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Dogodek v Visokih Turah ni osamljen primer. Že dopoldan je snežni plaz na ledeniku Mölltal na avstrijskem Koroškem zasul dva slovenska turna smučarja, ki sta jo odnesla le z lažjimi poškodbami. Tudi ta dvojica je bila del skupine smučarjev, ki je smučala zunaj urejenih prog in naj bi bila sama sprožila snežni plaz. Gmota snega je enega od smučarjev zasula v celoti, drugega pa delno, še navaja APA. (sta)


vecer.com, 29.12.2017, 21.29: 21-letni slovenski smučar, ki ga je v Avstriji zasul plaz, umrl

Po zadnjih podatkih je zemeljski plaz danes popoldan na Salzburškem zunaj urejenih prog zasul dva slovenska smučarja. Prvotno so poročali o treh. Dva Slovenca pod plazom poškodovana tudi na avstrijskem Koroškem.
Slovenski smučar, ki je bil hudo poškodovan v zasutju snežnega plazu v Visokih Turah na Salzburškem, je danes popoldan umrl v bolnišnici, na spletni strani poroča deželni studio avstrijske radiotelevizije.

Po zadnjih podatkih je zemeljski plaz danes popoldan zasul dva slovenska smučarja. Prvotno so poročali o treh. 21-letnika je snežni plaz v celoti zasul in so ga morali reševalci na kraju dogodka oživljati. S helikopterjem so ga najprej odpeljali v bližnjo bolnišnico, zaradi podhladitve pa nato na univerzitetno kliniko v Salzburgu, kjer je pozneje umrl zaradi hudih poškodb. Drugi smučar, ki ga je zasul plaz, naj bi imel hudo poškodbo noge.
V reševalni akciji v Visokih Turah je sodelovalo 11 reševalcev, štirje vodniki s psi, ki so usposobljeni za iskanje ponesrečenih pod plazovi, štirje planinski policisti, policijski helikopter in dva reševalna helikopterja. Skupina petih slovenskih smučarjev, ki je danes smučala v Visokih Turah zunaj urejenih prog, naj bi bila snežni plaz sprožila sama.

Že dopoldan je snežni plaz na ledeniku Mölltal na avstrijskem Koroškem zasul dva slovenska turna smučarja, odnesla sta jo le z lažjimi poškodbami. Tudi ta dvojica je bila del skupine smučarjev, ki je smučala zunaj urejenih prog in naj bi bila sama sprožila snežni plaz. Gmota snega je enega od smučarjev zasula v celoti, drugega pa delno, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. (spletno uredništvo, sta)
 

29.12.2017 20:11
Snežni plazovi v Avstriji zasuli dve slovenski skupini, ki sta smučali izven urejenih prog, ena oseba umrla
 


 

Vecer.si 29.12.2017 ob 21.29

 

Vecer.si 30.12.2017

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

4 komentarjev na članku "Snežni plazovi"

Andrej Terčelj,

preberite uradni povzetek - kaj mora vsak spoznati in se naučiti -

http://www.lawine.salzburg.at/ereignisse/index2.php?id=111


Igor Pavlič,

Obertauern je v Nizki Turah, točneje v Radštadskih, druge podskupine nizkih tur so še Schladming Tauern, Rottenmann, Wölz Tauern in Seckau Tauern.


Jaka Ortar,

Še ena novinarska cvetka - "Avstrijske oblasti sicer še naprej opozarjajo, da je nevarnost plazov v njihovih gorah izjemno velika."

To ni korektna navedba 3. stopnje, ki je bila razglašena za dan in območje nesreče. Nevarnost je velika, vendar ne "izjemno velika".

Tragična nesreča se je zgodila na SZ pobočju Gamsspitzl na pobočju, strmem 45°. Šlo je za kložasti plaz.

vir: http://www.lawine.salzburg.at/daten.html

Glede na lokacijo nesreče se zdi, da je šlo za variantne smučarje, ki so si gor grede pomagali z žičnicami, dol pa smučali izven urejenih prog. Ni pa nujno.


Igor Jenčič,

Če se je še kdo spraševal, kje v "Visokih Turah" se zgodila nesreča:

Zgodilo se je na Obertauernu (ki seveda ni več v Visokih Turah), pod Zehnerkarspitze.

(http://salzburg.orf.at/news/stories/2886623/)

Ah, ti novinarji - eden prevede narobe (pravzaprav preveč črkobralsko) in potem vsi ponavljajo za njim, ne da bi kdo preveril.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti