Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Beogradu

... otvoritev razstave »Kralj Petar II. u slovenačkim Alpima«

V torek, 12. decembra 2017, je bila na Dedinjah (Dedinju) v Beogradu otvoritev razstave z naslovom »Kralj Petar II. u slovenačkim Alpima«. Na Belem dvoru jo je v družbi kar sedmih ambasadorjev (tudi slovenskega Nj. E. Vladimirja Gaspariča) in preko 250 visokih gostov odprl gostitelj NJ.KV. princ Aleksandar II. Karađorđević.

Osrednja tema razstave, katere glavna avtorja sta Nani Poljanec, verjetno najpomembnejši kolekcionar karađorđevićiane, pri nas in dr. Peter Mikša, zgodovinar in velik poznavalec slovenskega planinstva (pri razstavi sta sodelovala še dr. Borut Batagelj in Dušan Babac), je vzpon jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića leta 1939 na tedanji najvišji vrh Jugoslavije, na Triglav.

Vzpon na Triglav je bil višek njegovih planinskih podvigov, kralj Peter II. je namreč drugo polovico julija in prvo avgusta skoraj v celoti preživel v slovenskih Alpah, kjer je v družbi svojih prijateljev in sošolcev prehodil velik del Julijskih Alp, obiskal pa je tudi vrhove Kamniško-Savinjskih Alp (kjer se je povzpel tudi na Grintovec) in Karavank. Prav ti poletni meseci s tovariši leta 1939 predstavljajo višek v enem najbolj srečnih let v življenju mladega kralja.

Kralj je bil s svojim izletom na Triglav izredno zadovoljen in kar ni mogel prehvaliti, kako lep je slovenski gorski svet, nad katerim kraljuje Triglav. V svojem poslovilnem govoru se je toplo zahvalil Slovenskemu planinskemu društvu ter mu izrekel svoje priznanje, pri čemer je poudaril, da so napravile planine nanj nepozaben in najlepši vtis. Kralj je vse pohode opravil s kapo, na kateri je nosil značko Slovenskega planinskega društva.

Avtorjema je uspelo zbrati številne pripovedi prič iz tistega časa in veliko število avtentičnih fotografij.

Razstava v Srbiji je vsebinsko enaka razstavi "Kralj Peter v slovenskih Alpah", ki smo jo 1. decembra odprli v Rogaški Slatini in jo bo moč videti do konca januarja 2018 v Mestni galeriji.
V soboto, 16. decembra, je izšla tudi knjiga z istoimenskim naslovom, v kateri je vsebina iz razstavnih panojev še precej obogatena.
Peter Mikša 
Vir: PZS.si 

20.12.2017
V Beogradu otvoritev razstave »Kralj Petar II. u slovenačkim Alpima«


G-L, 03.12.2017: Kralj Peter - razstava
G-L, 07.12.2017: Kralj Peter II.- predavanje

Politika, 13.12.2017

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

2 komentarjev na članku "V Beogradu"

Franci Savenc,

Mojca Luštrek (ob 07.15): ... Po našem pravopisu je pravilno karađorđevićiana (ne Karađorđevićeana).


Igor Pavlič,

Prejšni petek so razstavo v Beogradu zaprli.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti