Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Božični večer

Primorske novice - Petra Vidrih: Predlog za izlet: ... na zasnežene Golake

Bliža se božič, za mnoge najbolj družinski praznik v letu. In medtem ko božični večer mnogi radi preživijo v krogu svojih najbližjih, ga ajdovski planinci že vrsto let doživljajo drugače - med planinskimi prijatelji na Golakih, najvišjem vrhu Trnovske planote. In letos ne bo nič drugače.

AJDOVŠČINA > Planinsko društvo Ajdovščina vabi v nedeljo, 24. decembra, na Božični večer na Golakih. Zborno mesto je ob 18. uri na avtobusni postaji v Ajdovščini, kjer se bodo pohodniki (vsako leto se jih zbere med 70 in 100, odvisno pač od vremena) s svojimi avtomobili zapeljali proti Predmeji.

Če bodo cestne razmere to dopuščale, bodo svoja vozila pustili na urejenem parkirišču ob cesti Predmeja-Lokve (približno poldrugi kilometer od Predmeje), sicer pa že na Predmeji. Od parkirišča do Iztokove koče pod Golaki je približno pol ure hoda, od koče do vrha pa v snežnih razmerah še kakšnih 45 minut.

Pohodnikom svetujemo, naj se toplo oblečejo in obujejo, priporočamo tudi gamaše, saj so Golaki zasneženi. In naj ne pozabijo vzeti s seboj svetilke, najbolje čelno,” pravi Mirko Soban, planinski vodnik iz PD Ajdovščina. Če bo noč jasna, bo z vrha Malega Golaka, ki je s 1495 metri najvišji vrh Trnovskega gozda, videti luči v dolini daleč naokrog. “Nekateri se kmalu odpravijo v dolino, saj želijo ujeti polnočnico, drugi pa se podružimo še v Iztokovi koči, kjer tako kot vselej poskrbijo, da domov ne gremo žejni in lačni,” nam navade opiše Soban.

Pod Golaki pa božičnega večera ne preživljajo le ajdovski planinci, ampak tudi pohodniki od drugod. Do Iztokove koče namreč vodi več poti. Goričanom najbliže (in tudi najbolj priljubljena) je tista iz Male Lazne (uro in pol). “Vljudno vabljeni tudi ostali pohodniki, da se z nami podružijo v Iztokovi koči in da skupaj preživimo božični večer,” zaključuje Soban.

Že prvo soboto v novem letu (6. januarja) pa bo PD Ajdovščina organiziralo že 13. tradicionalni nočni pohod na Čaven. Trajanje pohoda je odvisno od smeri pristopa. Do koče Antona Bavčerja na Čavnu (1242 m) je iz Lokavca dve uri in pol hoje, s Predmeje pa ura in četrt.

  21.12.2017
Predlog za izlet: božični večer na zasneženih Golakih

Iztokova koča pod Golaki je dobro obiskana tako poleti kot pozimi, svoja vrata pa z veseljem odpre tudi nočnim pohodnikom na Golake. Foto: PD Ajdovščina

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti