Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 14.12.17

Primorski dnevnik: Izlet v neznano | Zaključni večer SPDT | 39. zimski pohod na Javornik | Jubilejni pohod te skupne stezice

Izlet v neznano

Prejšnjo nedeljo je v blestečem zimskem jutru približno štirideset zvestih članov Slovenskega planinskega društva Trst stopilo na avtobus, ne da bi vedelo ne kam ne kako. Slepo zaupanje se je obrestovalo, saj jih tradicionalni decembrski izlet v neznano tudi tokrat ni razočaral: odkrili so naravni dragulj, za katerega večina še vedela ni. Nekaj kilometrov pred Porečem so obiskali jamo Baredine, ki so jo turistom odprli pred dvaindvajsetimi leti. Kraških jam poznamo nič koliko, vendar ta izstopa po očarljivosti. Po strmih stopnicah so se izletniki spustili kakih šestdeset metrov globoko in si ogledali pet majhnih dvoran, ki so izredno bogate s stalaktiti in stalagmiti. V podzemlju je prevladovala rdeča barva ravno tako kot na površju, kjer posebno v tem letnem času rdeča istrska zemlja kar žari. Tesni prehodi, brezna, do deset metrov dolge valovite “zavese”, kapniki in kristalizacije vseh vrst in velikosti in pravljično jezerce v zadnji dvorani so ustvarjali intimno, fantastično vzdušje. Na koncu poreški speleologi obiskovalcem nudijo še dragocen pogled na štiri človeške ribice v dveh majhnih bazenih, kar pa mogoče za naravo le ni najbolj prijazna gesta. Sledil je ogled majhnega, okusno opremljenega etnografskega muzeja, posvečenega trem glavnim istrskim pridelkom: pšenici, grozdju in oljki. Kruh, vino in olje so (s sladkorjem in poprom) tudi glavna sestavina tipične istrske šope, ki je v majhnih majolikah poskrbela za dobrodošlo malico in odmor. Nebo je medtem posivelo, a izleta ni bilo konec. Ob jami Baredine je namreč urejena tudi zanimiva razstava starih traktorjev, ki so bili nekoč vsi v rabi v bližnji okolici: od častitljivega Fordsona iz leta 1923 pa do cele vrste kosilnic, mlatilnic, luščilnikov, cestnih valjarjev in drugih antikvaričnih strojev. Ženska skupina, ki jim starodobno železo ni bilo ravno pri srcu, se je odločila za alternativen enourni sprehod čez blatni drn in močvirnati strn. Istrska šopa jim je dala veliko korajže in dobre volje: nasmejane so se vrnile s pohoda med trtami in oljčnimi nasadi, ko je bil že čas za zajetno kosilo. Zadnje presenečenje že deževnega večera pa je bil nenapovedan obisk sv. Miklavža s polno škatlo (nezasluženih) daril. Priljubljeni svetnik se sicer med letom skriva pod obličjem pridnega organizatorja Franca Starca, v začetku decembra pa se izbrancem enkrat prikaže v svoji resnični podobi. In je deležen upravičenega aplavza vesele druščine.

Zaključni večer SPDT

Nocoj, ob 20.00, bo v prostorih Slovenskega kulturnega društva Barkovlje, ul. Bonafata 6, tradicionalni društveni večer, ki ga ob izteku sončnega leta prireja Slovensko planinsko društvo Trst. Ob predvajanju slikovnega gradiva članov, ki so v svoje fotoaparate ujeli najlepše trenutke celoletnih pohodov in društvenih dejavnosti, bomo skupno podoživljali vse to, kar smo skupaj ustvarili, občutili in doživeli. Večer je tudi priložnost, da nazdravimo in si izrečemo topla voščila za nastopajoče leto 2018.

39. zimski pohod na Javornik

PD Javornik - Črni vrh nad Idrijo organizira v soboto, 16. in v nedeljo, 17. decembra 2017, tradicionalni Spominski pohoda na Javornik, v spomin na padle borce Gradnikove brigade na področju Javornika. Slovensko planinsko društvo Trst se bo letos pohoda udeležilo v soboto, 16.decembra. Organizatorji sporočajo, da bo pot iz Črnega Vrha čez Gornje Lome do Pirnatove koče gažena. Spominska svečanost bo v soboto ob 11.00 uri pred obeležjem pri Pirnatovi koči.

Tržaški planinci se bodo zbrali ob 7.00 uri v Bazovici pri Kalu. Na turo se bodo podali z osebnimi avtomobili. Za prijavo in morebitne informacije je na razpolago tel. številka 3452420325 odgovarja Mauro.

Jubilejni pohod te skupne stezice

Konec decembra se vaške organizacije iz Ospa, Kastelca, Socerba, Doline, Mačkolj in Prebenega združijo in v spomin na vstop Slovenije v območje Schengen in posledično odpravo meje organizirajo pohod po nekoč veliko uporabljenih stezah med omenjenimi vasmi. Letos bo še posebno svečano, saj bo pohod jubilejen - 10! Zbrali se bomo v nedeljo, 17. decembra 2017. Start bo ob 9.30 pri cerkvi v Prebenegu, spustili se bomo nato do Ospa, kjer bo manjša malica, se povzpeli mimo znamenite osapske jame do Kastelca in od tu do Socerba. Spust iz Socerba do bivšega mejnega prehoda bo po očiščeni stezi, kamor bo pohod predvidoma prispel ob 13. uri. Tu bodo udeleženci uživali ob priložnostnem skeču priznanih humoristov, ki bodo uprizorili dogodek, med carinikom in domačinko.

Pohodniki bodo nato v koloni prišli do prireditvenega prostora J. Rapotec v Prebenegu, kjer jih bo pričakala godba na pihala Breg. Občinska uprava iz Doline bo poskrbela za svečano odkritje nove table vasi Prebeneg brez italijanskega Prebenico, kot je pred kratkim odločil občinski svet. Kaj vsem pomeni prostor brez meje bodo nato orisali organizatorji s pomočjo pevskega zbora Valentin Vodnik in plesne skupine. Sledilo bo veselo druženje.
Pohodnikom priporočamo primerno obutev in palice, oprema po vremenu. Pohod bo trajal približno tri ure, višinska razlika okoli 350 metrov.

14.12.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti