Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje

Slavica Boljat:  ... planinskih vodnikov MDO Posočje na planini Razor

... je bilo v soboto, 21. oktobra 2017, organizator pa Planinsko društvo Tolmin.
Udeležili so se ga vodniki iz Planinskih društev: Ajdovščina, Bovec, Cerkno, Idrija, Križna gora, Nova Gorica in Tolmin; skupaj 28 vodnikov. Udeležil se ga je tudi predsednik MDO Gregor Rupnik, načelnik VK PZS, Franci Gričar, pa se je opravičil zaradi osebnih obveznosti.

Zbrali smo se v vasi Tolminske Ravne. Po uvodnem pozdravu smo nadaljevali pod vodstvom planinskega vodnika in nadzornika TNP Gorazda Kutin po poteh naravnih vrednot in kulturne dediščine na razgledni vrh Grušnica (1570 m). Sestopili smo na planino Na Kalu in po SPP nadaljevali do koče na planini Razor, kjer je bil uradni del srečanja.

Načelnica POVO MDO Posočje, Lidija Vončina, nas je prisrčno pozdravila in poudarila pomembnost vodnikov v društvih ter pohvalila njihovo delo. Povedala je, da je MDO Posočje imel v letu 2017 registriranih 82 vodnikov iz 14. planinskih društev, 6 vodnikov več kot leta 2016. Žal so nekatera društva brez vodnikov, v nekaterih pa vodniki ne obnavljajo licenc. Kar je zelo zaskrbljujoče, saj društva s tem veliko tvegajo.

Seznanila nas je z aktivnostmi VK:
• Pričeli so s tečaji usposabljanja za delo z osebami s posebnimi potrebami. Letošnjega tečaja se je udeležilo 23 tečajnikov.
• Na izpopolnjevanjih se bo posvetilo več časa praktičnemu delu, poudarek bo na varovanju po feratah. Cena tečajev bo v letu 2018 enaka, kot v letu 2017.
• Poročilo o aktivnosti vodnikov PZS za registracijo za leto 2018 se bo pošiljalo preko sistema NAVEZA.
• Planinske šole za odrasle bomo organizirali skupno z ostalimi društvi za celoten MDO, zaradi majhnega števila prijav. Določili smo datuma: za zimske razmere 2.- 4. 3. 2018 v organizaciji PD Nova Gorica pri Krnskih jezerih in za kopne - letne razmere, 29. 6.- 1. 7. 2018. Datume naj bi vnesli v programe tur in pohodov posameznega društva.
• Na spletni strani PZS VK so objavljeni termini usposabljanj in tečajev v letu 2018
• sestanki POVO MDO Posočja naj bi bili 2 krat letno na različnih sedežih društev.
• Zbor vodnikov na Igu bo 25. 11. 2017, zbora naj bi se udeležili tudi ostali vodniki, ne samo načelniki vodniških odsekov.
• Organizator naslednjega srečanja bo Planinsko društvo Idrija- 13. 10. 2018.
Po uradnem delu je sledilo kosilo, ki je dopolnilo naše druženje.

Iskrena hvala načelnici Lidiji, predsedniku Gregorju in vsem vodnikom, ki ste se srečanja udeležili.

Zapisala Slavica Boljat

Srečanje planinskih vodnikov MDO Posočje na planini Razor


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti