Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zan Lovenjak Sudar

Friko, 11.12.2017 - Jernej Peterlin
Zan Lovenjak Sudar preplezal sloviti Bügeleisen, 8B+ 


torek, 12. december 2017, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 1151

Mlademu koroškemu plezalcu je včeraj uspel izjemen podvig v dolini Malta

Friko - Jernej Peterlin: Zan Lovenjak Sudar je preplezal slovito balvansko klasiko v Maltatal.

Mlademu koroškemu plezalcu je včeraj uspel izjemen podvig v dolini Malta pri naših severnih sosedih. V zelo kratkem času je bil uspešen v najbolj znani liniji v dolini Bügeleisen (8B+). Prvič je v tem balvanskem problemu poizkušal lani, letos pa se le po treh obiskih že lahko pohvali z uspešnim vzponom v problemu, ki ga je kot prvi leta 2001 preplezal Klem Loskot in je cilj mnogim vrhunskim balvanskim plezalcem na svetu.

Za Zana je to najtežji balvanski vzpon v karieri. Kot je zapisal, je ob dobri letošnji formi čutil, da bi lahko preplezal ta problem, ki je bil na vrhu seznama njegovih želja, vseeno pa ni pričakoval, da se bo zgodilo tako hitro. Očitno je bil to res njegov dan, saj je za tem le v nekaj poskusih opravil še s problemom Wrestling with an alligator (8B).

Tisti, ki dobro spremljajo vzpone Zana v zadnjem obdobju, nedeljska vrhunska dosežka nista nobeno presenečenje. Pred dvema mesecema je bil v Zalogu že uspešen v balvanskem problemu Beginning of the end (8B+). Gre za tretji vzpon v liniji, ki jo je leta 2004 kot prvi preplezal Urh Čehovin, kar je bil takrat najtežji preplezan problem slovenskih plezalcev. Skoraj deset let po prvem vzponu je bil v njem uspešen še Rok Klančnik.

Zan Lovenjak Sudar potrjuje, da se razvija v enega najboljših slovenskih balvanskih plezalcev. V tem letu je poleg že zgoraj omenjenih problemov z oceno 8B+ in 8B preplezal še dva z oceno 8B, osem z oceno 8A+ in enajst z oceno 8A (od tega dva na fleš).

Oznake: PLE, pleBAL
eXTReMe Tracker