Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sistem Migovec

PD Tolmin ‒ Zimski planinski večer: Raziskovanje Sistema Migovec 2013‒2017

Knjižnica Cirila Kosmača v Tolminu: sreda, 13. decembra, ob 18. uri

V prvem zimskem planinskem večeru v sezoni 2017/2018 nam bo Jana Čarga predstavila Raziskovanje Sistema Migovec 20132017.

Začetki jamarstva na Tolminskem segajo v medvojno obdobje, ko so zavedni rodoljubi leta 1924 ustanovili ilegalni Planinski klub Krpelj, ki je kot eno važnejših dejavnosti razvijal tudi jamarstvo. V težkih razmerah fašizma na Primorskem, ko so se člani kluba raztresli na vse strani, pa je uspešno raziskovalno delo počasi začelo ugašati. Leta 1971 je bila pod okriljem PD Tolmin ustanovljena Jamarska sekcija, ki je poleg drugih začetnih podvigov v Posočju že kmalu vse sile usmerila v raziskave visokogorskega krasa na Kaninu in Tolminskem Migovcu.

»Votla gora« (The Hollow Mountain) je zgovorno ime, ki pove vse o notranji strukturi Migovca. Uporabili so ga v obsežni publikaciji o raziskavah na Migovcu, ki sta jo leta 2006 izdala JSPDT in ICCC (Imperial College Caving Club) iz Velike Britanije, s katerim so navezali stike leta 1994, da bi skupaj raziskovali na tem obsežnem kraškem območju. Sistematičnost, znanje in vztrajnost Angležev so ob sodelovanju domačih jamarjev dajali odlične rezultate.

Leta 2012 je Sistem Migovec postal najdaljša jama v Sloveniji. Vse od takrat jamarji nadaljujejo z raziskavami in vsako leto dodajo nove kilometre. Zadnji dve leti raziskave potekajo v Sistemu Primadona, ki so jo leta 2015 povezali v Sistem Migovec. Letošnja jamarska odprava, imenovana »Čez rob«, se je uspešno zaključila in po novem Sistem Migovec meri 39,3 km v dolžino.

Več o tem, kaj vse skriva ta sistem in kaj še nameravajo jamarji odkriti, pa boste slišali in videli na našem prvem planinskem večeru v letošnji sezoni. Dosežke jamarjev bo ob številnih posnetkih iz podzemlja Migovca predstavila Jana Čarga, načelnica Jamarske sekcije.

Pripravil: Žarko Rovšček  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti