Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Trideset let

Novi tednik Celje: ... slivniških planincev 

ŠENTJUR - »Da tako majhno društvo, kot ste vi, dosega tako velik uspehe na vseh ravneh delovanja, ni samo po sebi umevno. Poleg tega ste danes pripravili prireditev, ki bi si jo težko zamislilo tudi katero večje društvo, zato vam iskreno čestitamo za častitljivih trideset let,« je bilo le eno od številnih voščil, ki so jih dobili slivniški planinci, ki že tri desetletja skrbijo za planinski duh med skoraj dvesto člani in med ostalimi prebivalci krajevne skupnosti Gorica pri Slivnici.

Planinsko društvo Slivnica pri Celju je bilo ustanovljeno leta 1987. V tem času so vodniki organizirali številne pohodniške izlete po vsej Sloveniji in tudi nekaj izven naših meja. Posebej so ponosni, da ohranjajo tradicijo nekaterih izletov, kot so recimo pohod na Klemenčo jamo, pohod po krajevni skupnosti Gorica pri Slivnici in tudi vsakoletni obisk Triglava.

Od leta 2012 je v kraju markirana pot Od klopce do klopce, ki je po besedah predsednika planinskega društva Silva Užmaha zelo dobro sprejeta ne samo med krajani, temveč tudi med ostalimi obiskovalci. V naslednjem letu bodo pot podaljšali okoli Slivniškega jezera. Velik poudarek v društvu namenjajo delu z mladimi. Že od leta 1990 društvo soorganizira planinski tabor za mlade planince, ki ga zdaj vodijo mladi, ki so sami nekoč obiskovali tabore. Člani društva med letom tekmujejo v planinski orientaciji, kjer posegajo po najvišjih mestih, društvo je že dvakrat uspešno organiziralo Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje.

Vsi ti dosežki so bili izpostavljeni na sobotni prireditvi, kot si jo je zamislila Nina Gradič Planko, članica društva že skoraj od začetkov. S krajšim sprehodom skozi zgodovino, z zanimivimi zgodbami je Manca Čujež vodila prireditev in k sebi na klopco vabila različne sogovornike. Dvorano je zagotovo najbolj navdušila v filmu predstavljena zgodba tega poletja, ko je dvanajst nadebudnih članov v osmih dneh prehodilo pot od Gorice pri Slivnici do Triglava.

Če je pred tridesetimi leti društvo ustanovil Gorenjec Vinko Tomše in je gorenjski način »življenja med planinami« prinesel med Štajerce, že dolgo slivniški planinci svoje delo ponosno širijo po Sloveniji. Kot je poudaril podpredsednik PZS Roman Ponebšek, sta vidna člana društva Matej Planko in Manca Čujež tudi profesionalno vpeta v delovanje Planinske zveze Slovenije.
BGO
Foto: Ivan Škrlec

  30.11.2017
Trideset let slivniških planincev

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti