Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Veliki steni

GRS Ljubljana: Iz regijskega Centra za obveščanje v Kopru smo dobili obvestilo, da je v Veliki Osapski steni v območju ...


... smeri »Stara« dva raztežaja pred vrhom smeri obtičala naveza dveh neizkušenih plezalcev. Po posredovanih informacijah naj bi prvi v navezi padel, si pri tem poškodoval ramo in tarnal, da ga boli glava. Soplezalec ima opečene prste in dlani od vrvi, je brez moči in prestrašen ... je bil scenarij za taktično vajo v Veliki steni nad Ospom.

Steče reševalna akcija, po pogovoru z njima ugotovimo, da nista obtičala v smeri »Stara«, ampak v območju smeri »varianta Tržaške«

V nedeljo, 26. 11. 2017, je bil tak scenarij in izvedba vaje v Veliki steni nad Ospom. Vreme nam je proti pričakovanjem večine dobro služilo, le jutranji »briefing« je potekal v močni burji, kjer so bile besede precej poudarjene, da jih veter ni odnesel in da so se sodelujoči zavedali, kako resna vaja nas čaka.

Sidrišča naredimo na drugi gredini, teren do tam je precej težaven, moker in poraščen z »vsem plevelom tega sveta«, zato začetek vrvne ograje naredimo že nekaj deset metrov pod stezo, ki vodi nad plezališčem iz smeri »Medo« do cerkve v vasi.

V steno spustimo reševalca z nosili, reševalca ki bo »pobral« manj poškodovanega, in zdravnika, ki se spusti sam in jima bo nudil prvo pomoč. V CMC nosila smo naložili padlega s poškodbo rame, ga s pomočjo vitla dvigovali, obenem pa na drugem sidrišču dvigovali tudi manj poškodovanega v spremstvu reševalca.
Ta čas iz številke 112 koprskega regijskega centra na naše prenosne telefone »prileti« sporočilo, da je navezi v smeri »«Medo« pri spustu čez steno v globino padla vrv. Pripeta v steni čakata na našo pomoč (dogovor z ReCO Koper in ReCO Ljubljana)
Na sidriščih je potrebna »rošada«, del ekipe je odhitel na izstop smeri »Medo«, kjer sta se dva reševalca na 200 metrskih vrveh spustila do nesrečnikov, ki sta bila na predzadnjem sidrišču, jih pripela nase in se spustila do vznožja stene.

Po analizi smo se zadovoljni usedli v izletniško kmetijo Vovk, kjer smo bili zelo dobro postreženi z njihovo specialiteto bobiči in drugimi dobrotami.

Hvala inštruktorjem za pomoč pri izvedbi vaje in hvala vsem reševalcem, da so visoko stopnjo koncentracije lahko držali do konca zelo zahtevne in težke vaje. Na vaji je sodelovalo sedem inštruktorjev, 13 reševalcev in štirje pripravniki.

Leto nazaj, resna intervencija - je bila razlog za zgoraj opisan scenarij vaje. Če še kdaj ... smo še bolj pripravljeni!

Vodja vaje: Janez Javoršek
Fotografije: Aleš Dolenc, Janez Javoršek, Marko Jurič

 

 

 

 

29.11.2017
V Veliki Osapski steni


G-L, 16.10.2016: Tudi to se lahko zgodi

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti