Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Domžalski uvod

28.11.2017
Domžalski uvod v evropski pokal v lednem plezanju, Slovenci v boj za odličja


Slovenci smo med pionirji tekmovalnega lednega plezanja s tekmami v Bohinju od 1992 do 1999, državnim pokalom od leta 2000, tekmovalci na najvišji ravni od leta 1997, mednarodnimi sodniki od leta 2002 ter aktivno udeležbo predstavnika PZS v Komisiji za ledno plezanje UIAA in Podkomisijo za ledno plezanje v Komisiji za gorske športe PZS. Poseben pečat lednemu plezanju dajejo vrhunskimi rezultati slovenskih tekmovalcev: Janez Svoljšak je januarja 2016 dosegel prvo slovensko lednoplezalno zmago svetovnega pokala v kategoriji težavnost in osvojil tudi naslov evropskega prvaka 2016. Leta 1997 je sicer Janez Jeglič - Johan slavil tako v težavnosti kot v hitrosti na neuradnem svetovnem prvenstvu, ki je pomenil začetke sedanjega svetovnega pokala, v letih od 1999 do 2005 so se na odlična mesta uvrščali tudi Aljaž Anderle, Klemen Premrl in Primož Hostnik. Leta 2009 je Matevž Vukotič zmagal na tekmi svetovnega pokala v Mlačci pri Mojstrani in osvojil zmago v svetovnem pokalu v disciplini hitrost. Med dekleti sta v svetovnem pokalu v letih od 1997 do 2002 tekmovali Alenka Jerala in Jasna Pečjak (uvrstitve od četrtega do 15. mesta) ter pozneje Tanja Grmovšek, ki je eno sezono sklenila celo med finalistkami.


PZS, 28.11.2017 ob 16. uri
 

 

 

 

četrtek, 30. november 2017, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 527

v evropski pokal v lednem plezanju, Slovenci v boj za odličja

Evropski pokal je letošnja novost na koledarju lednoplezalnih preizkušenj pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij UIAA.
Na uvodni tekmi 2. decembra 2017 v Domžalah, na prvi umetni drytooling steni v Sloveniji, bo cepine in dereze nabrusilo 45 tekmovalcev iz dvanajstih držav, med njimi tudi slovenska sedmerica, ki letos odlične rezultate dosega že v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu v lednem plezanju. Na predvečer tekmovanja bo v Knjižnici Domžale predavanje Klemna Premrla, enega najboljših lednih plezalcev na svetu.

Prenos v živo finala in podelitve medalj v soboto od 17. ure dalje bo na spletnem mestu Domzalec.si

Domžale ponosno stopajo na zemljevid mednarodnih tekmovališč v lednem plezanju. Uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirata Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), naslednje postaje EP gostijo Slovaška, Francija in Finska. 

Evropski pokal v lednem plezanju je letošnja novost, tekma EP Domžale 2017 pa bo hkrati tudi sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju.
"Prve tekme evropskega pokala v lednem plezanju nasploh se bo udeležilo 15 tekmovalk in 30 tekmovalcev, skupno bo tako dvanajst držav zastopalo kar 45 športnic in športnikov, kar je za prvič res lepa številka. Prav vsi bodo nastopili v kvalifikacijah, zanje je Janez Svoljšak z ekipo pripravil dve smeri, najboljša osmerica se bo za najvišja mesta pomerila še v finalu. Tam vsakega čaka zgolj ena smer. Čeprav bo osrednji dogodek tekma, smo za obiskovalce pripravili tudi zanimiv spremljevalni program. V petek, 1. decembra, zvečer se bodo po prižigu mestne novoletne okrasitve ekipe sodelujočih držav predstavile zbranim na domžalski tržnici, ob 19. uri nam bo v Knjižnici Domžale Klemen Premrl, eden izmed najboljših lednih plezalcev na svetu, predstavil svoja najzanimivejša in najtežja lednoplezalna doživetja," je na novinarski konferenci povedal vodja tekme Matej Ogorevc iz PD Domžale in predstavil urnik dogajanja: "Sobota bo v celotni posvečena tekmi, ki se bo začela ob 8.15 z ženskimi kvalifikacijskimi nastopi, ob 11. uri jim bodo sledili še moški. Najboljših osem tekmovalk se bo v finalu pomerilo ob 17. uri, najboljši tekmovalci pa dobro uro pozneje. Ob 19.30 bo slavnostna podelitev medalj in pokalov ter razglasitev najboljših tekmovalk in tekmovalcev skupnega odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. Dan bomo končali s koncertom raperjev Nipkeja in Trkaja, njun gost bo Challe Salle."

"Evropski pokal je namenjen plezalcem, ki se šele pripravljajo na vstop v svetovni pokal, in tistim, ki so v svetovnem pokalu uvrščeni pod desetim mestom. Čeprav ni namenjen najboljšim, je zanimiv tudi zanje, tako da bo v Domžalah v ženski konkurenci nastopila tudi Južna Tirolka Angelika Rainer, skupno druga v svetovnem pokalu. Evropski pokal je tudi priložnost za promocijo lednega plezanja na stari celini, domžalski sledijo še tri tekme: decembra na Slovaškem, januarja v Franciji in februarja na Finskem," je razložil Andrej Pečjak iz Komisije za gorske športe PZS, ki je skupaj z ženo Jasno, načelnico komisije, gonilo lednega plezanja v Sloveniji, in predstavil tudi mejnike te športne discipline na sončni strani Alp. 

Tekmovalno ledno plezanje se je večinoma preselilo z ledenih na umetne stene, kakršna je tudi na garažni hiši na Masljevi ulici v Domžalah. "Zagotavljanje bolj enakih razmer za vse tekmovalce in klimatske spremembe so ledno plezanje prestavile v skalo in na umetne konstrukcije. Nekatere tekme so še vedno v glavnem na ledu, npr. v Champagnyju en Vanoise in Rabensteinu, nekatere pa skoraj popolnoma na 'suhih stenah'. V Domžalah bo tekmovališče zelo razgibano, imeli bomo tudi ledni sod, pa odseke z imitacijo ledu, kjer bo treba cepine 'zabijati', viseče sodčke in ledene sveče, kjer bo videti akrobatske gibe, pa še kup drugih zanimivosti. Smeri pripravlja Janez Svoljšak, tako da lahko pričakujemo napet boj med najboljšimi," napoveduje Pečjak, tudi mednarodni sodnik UIAA v lednem plezanju.

Glavni postavljavec smeri na EP Domžale 2017 je Janez Svoljšak, najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju, ki mu tokrat nova vloga predstavlja poseben izziv. "Postavljanje smeri za evropski pokal je kar zahtevno, saj gre za tekmo z zelo širokim naborom tekmovalcev z različnimi izkušnjami in plezalnim nivojem, od samega svetovnega vrha pa do tekmovalcev, ki tekmujejo bolj na državnih tekmah. Kar nekaj časa in poskušanja različnih gibov nam je vzelo, da smo postavili smeri, za katere menim, da bodo skozi oba kroga tekmovanja primerne za vse tekmovalce. Imeli bomo led, imitacijo ledu za zabijanje in oprimke, smeri bodo tehnično zahtevne in mislim, da bodo tekmovalci morali pokazati veliko znanja in izkušenj, da bodo uspešno prišli do vrha," ocenjuje aktualni evropski prvak, ki letos ne bo tekmoval v svetovnem pokalu, saj se bo posvetil alpinizmu: "Zadnjih nekaj jeseni in zim sem se posvetil izključno tekmam v lednem plezanju, zato sem si letos vzel tekmovalni premor, da lahko izpolnim še kakšen cilj, povezan s plezanjem v hribih."

Slovenci bomo imeli na domači tekmi v ognju kar sedem želez: v ženski konkurenci Majo Šuštar (AO Domžale), trenutno vodilno v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, Marijo Jeglič (AO Ljubljana Matica) in Saro Jaklič (AO Kranj), vse že imajo izkušnje v svetovnem pokalu, v moški konkurenci pa bodo nastopili Jaka Hrast (AO Domžale), prav tako vodilni v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, Nace Grgorinič (AO Kranj), Uroš Grilj (AO Ljubljana Matica) in Edvin Nepužlan (AO Železničar).

Manca Čujež 
Vir: PZS.si 

 

eXTReMe Tracker