Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 23.11.17

Primorski dnevnik: Geološki pohod - Kum - Spominski pohod na Volnik - Izlet v neznano

Geološki pohod

Sivo in mrzlo jutro je v nedeljo v Bazovici pozdravilo okoli dvajset pohodnikov, ki so se odzvali vabilu Slovenskega planinskega društva Trst na geološki izlet okoli vasi. Vesela hoja, sončni žarki, ki so tekom jutra raztrgali sivino na nebu, in predvsem navdušenje voditelja in izvedenca Paola Sossija pa so kaj kmalu začetni hlad pregnali iz kosti. Paolo Sossi geološke pohode tržaških planincev predlaga, organizira in vodi že vrsto let. Njegovo vnetost in zvestobo je Planinska zveza Slovenije letos nagradila s srebrnim priznanjem, kateremu je tudi to pot brezhibno bil kos. Najprej je pohodnike pospremil proti severu in jim razložil kako po skalah in morfologiji tal razlikovati med različnimi geološkimi obdobji. Pokazal jim je tudi globoki rudniški jašek Adrija, v katerem so v prvih letih prejšnjega stoletja brezuspešno iskali donosne žile črnega premoga. Nato jih je usmeril proti jugu vasi, kjer je pokrajina povsem drugačna. Na odprti gmajni brez vidnih skal so izletniki z njegovo pomočjo odkrili celo vrsto bodisi udrtih kot podzemnih jam, ki tvorijo še ne popolnoma raziskan, fascinanten jamski sistem. Zadnjo jamo na tem področju, ki je velika skoraj kot tista v Briščikih, so naključno odkrili leta 2004 med kopanjem avtocestnega tunela med Padričami in Katinaro. Lesketajoče drobce nekdanjih stalagmitov in stalaktitov pa lahko najdemo tudi na stezi, če jih seveda znamo videti. Kraševcem so kamni vsakdanjost, vendar jim Paolo Sossi vedno znova odpira oči nad njihovo raznolikostjo in skrivnostno veličino, (is)

Kum

Za nedeljo, 26. novembra, načrtuje Slovenko planinsko društvo Trst vzpon na Kum (1220 m), to je najvišji hrib v Zasavju in najvišji vrh na Dolenjskem. Zaradi impozantne lege mu pravijo tudi dolenjski Triglav. Kadar je ozračje čisto in omogoča dobro vidljivost, se z vrha odpirajo pogledi skoraj po celi Sloveniji, saj stoji skoraj v njenem središču.

Na Kum so že od nekdaj hodili ljudje od blizu in daleč, saj je bila to znana romarska gora, na vrhu katere stoji cerkev svete Neže, ki je tudi simbol Kuma. Ob cerkvi je tudi planinski dom. Do vrha bomo po lahki označeni poti premostili 1000 m višinske razlike. Hodili bomo približno 7 ur, potrebna je zimska oprema. Odhod iz Bazovice pri Kalu ob 6. uri. Na razpolago je tudi društveni kombi. Za vpis in informacije pokličite na telefonsko številko. 34S242032S (Mauro).

Spominski pohod na Volnik

Slovensko planinsko društvo Trst vabi člane in prijatelje, da se v soboto, 25. novembra 2017, udeležijo tradicionalnega spominskega pohoda na Volnik nad Repničem. Ob tej priliki se bomo spomnili prerano preminulega prijatelja, dolgoletnega člana in odbornika Marija Miliča, ki mu je društvo leta 1996 na vrhu Volnika odkrilo kamnito obeležje. Zbirališče v Zagradcu ob 14.00 uri.

Izlet v neznano

Avtobusni izlet s prikritim ciljem v prvi polovici decembra je postal že stalnica v letnem programu Slovenskega planinskega društva Trst. Odbor se ob tej priliki odloča za zanimive in obiska vredne cilje, ki jih v poletnem času, ko si želimo predvsem osvajati vrhove, običajno zanemarjamo. Lažji zimski pohod nudi priliko za obisk ali odkrivanje zanimivih področji, za njihovo spoznavanje in za uživanje ob njihovi posebnosti, istočasno je tudi priložnost za prijetno prijateljsko druženje.

Tokrat nas bo avtobus peljal proti prikritemu cilju v nedeljo, 10. decembra 2017. Kraj in uro odhoda bomo javili naknadno. Udeleženci morajo imeti pri sebi veljaven osebni dokument, ne zadostuje le dokument z žigom za podaljšanje. Vpisovanje do vključno četrtka, 30. novembra, pokličite na telefonsko številko 040 413025 (Marinka).

23.11.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti