Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dragov dom

Slovenske novice:  ... ima abrahama

Hom je priljubljena točka izletnikov Tridnevni pohod za dvojno slavje

PREBOLD Na planinski postojanki na Homu je potekala jubilejna prireditev ob 50-letnici Dragovega doma na Homu (605 metrov nadmorske višine), ki je ponos Planinskega društva Zabukovica in priljubljena postojanka številnih planincev, izletnikov in pohodnikov iz Spodnje Savinjske doline ter tudi od drugod. Hkrati s polstoletnim jubilejem pa so • planinci zaznamovali tudi 45 let Savinjske planinske poti in letošnji 37. jesenski pohod krajanov na Hom.

Prireditev ob 50-letnici doma in 45-letnici Savinjske planinske poti je bila sestavljena iz dveh delov, zaznamoval pa jo je tridnevni pohod po delu Savinjske planinske poti od Letuša do Homa. Na poti so pohodniki prespali v dveh kočah, točno ob 12. uri, preden se je začela uradna slovesnost, pa so prispeli na Hom. Tam so jih že čakali udeleženci jesenskega pohoda krajanov in mnogi drugi, ki so se udeležili praznovanja. Slovesnosti so dali svoj pečat Godba na pihala Zabukovica, Ženski pevski zbor KUD Svoboda Griže in učenci OŠ Griže. Svoje so k slovesnosti z nagovori dodali predsednik PD Zabukovica Srečko Čulk, predsednik KS Griže Marjan Vodeb in župan občine Žalec Janko Kos. O zgodovini Dragovega doma in začetku SPP pa je udeležencem spregovorila Lilijana Ježovnik Jančič.

Leta 1965 je Karel Petek društvu podaril zemljišče na Homu, preboldska župnija pa je prodala razpadajočo me- žnarijo in začela se je gradnja. Člani društva so opravili ogromno prostovoljnih ur, material so vozili s konji in voli pa tudi s traktorji. Slovesno odprtje koče, ki nosi- ime po tedaj najstarejšem in aktivnem planincu Dragu Ocvirku, je bila 17. septembra 1967. Leta 1979 so na postojanko dobili telefon, leta 1981 je bilo prvo tekmovanje v košnji trave, jeseni 1981 prvi pohod krajanov na Hom, leta 1988 pa prvi pohod žena na Hom. D. N.

 

23.11.2017
Dragov dom ima abrahama

Prireditev ob 50-letnici doma in 45-letnici Savinjske planinske poti je bila sestavljena iz dveh delov, zaznamoval pa jo je tridnevni pohod po delu Savinjske planinske poti od Letuša do Homa.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti