Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vsestranski

Gorenjski glas - Andraž Sodja: ... Rudolf Badjura

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici so prejšnji teden na muzejskem večeru pripravili predstavitev življenja in dela vsestranskega planinca, odlikovanega častnika, domoljuba in raziskovalca Rudolfa Badjure.

Bohinjska Bistrica - Minuli torek so v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici v sklopu muzejskih večerov pripravili predstavitev Rudolfa Badjure, katerega življenje in delo so predstavili Borut Batagelj, Herman Berčič, Aleš Guček, Stane Kocutar, Maj Zvezdan Markovič, Peter Mikša, Blaž Torkar in Janez Kavar. Rudolf Badjura, po katerem se imenuje tudi vojaški objekt na Pokljuki, je bil odlikovani vojaški častnik v prvi svetovni vojni in pomemben člen boja za severno mejo, ki je s poveljevanjem Alpski četi odigral pomembno vlogo v boju za severno mejo.
Badjura pa je bil še vse več kot vojak, bil je planinec, alpinist, turni smučar, pobudnik prvega jugoslovanskega planinskega glasila, podpornik ustanovitve Planinske zveze Jugoslavije, domoljub, turistični buditelj, vodnik, raziskovalec zemljepisnih imen, zbiralec strokovnih izrazov s področja smučanja, učitelj smučanja in organizator vojaških smučarskih tečajev v Bohinju. Bil je tudi eden od začetnikov raziskovanja kraških jam in pobudnik zaščite jam, saj je opazil neprecenljivo škodo, ki so jo povzročali obiskovalci, ki so lomili kapnike in jih celo prodajali pred vhodom v Postojnsko jamo.
V začetku januarja 1914 je v Bohinjski Bistrici organiziral prvi tečaj smučanja na Slovenskem, ki so se ga udeležili trije domačini in sedem Mojstrančanov, zaključil pa se je s pravim tekmovanjem. Predlagal je tudi gradnjo smučišča pod Vitrancem, vendar v tistem času ni naletel na dober odziv domačinov, temveč naj bi moral celo bežati iz Kranjske Gore. Zelo pomembno vlogo pa je Badjura odigral tudi v začetkih organiziranega turizma, kjer je postal začetnik organiziranega turističnega dela v Kraljevini Jugoslaviji s sistematičnim zbiranjem gradiva za kažipote po Sloveniji, raziskovanjem krajevnih znamenitosti, publicistiko in promocijo.

  21.11.2017
Vsestranski Rudolf Badjura


GG/G-L, 28.10.17: Vojaški objekt poimenovali po Rudolfu Badjuri

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti