Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Potrdili

prejemnike spominskih plaket in svečanih listin PZS 

18. seja Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije je bila v četrtek, 16. novembra 2017. Z 78,3 % sklepčnostjo so odborniki obravnavali tematike podeljevanja najvišjih priznanj PZS ter tematike planinskih poti, članarine in članstva nasploh, planinskega gospodarstva ter finančnih zadev krovne slovenske planinske organizacije.

Pred uradnim pričetkom seje je zbrane pozdravil Tomaž Jontes, predstavnik Telekoma Slovenije, generalnega sponzorja Planinske zveze Slovenije. Ob tej priložnosti je Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije, gostitelju podaril večni koledar, s pomenljivim sporočilom o nadaljnjem dolgoročnem uspešnem sodelovanju.

Uradni pričetek 18. seje Upravnega odbora PZS se je pričel z glasovanjem o dnevnem redu, ki je bil sprejet z nekaj popravki zaradi drugih delovnih obveznosti strokovnih sodelavcev. V sklopu te točke je bilo prijavljenih tudi nekaj tem, predvidenih za obravnavo pod točko razno.

Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije, je na kratko predstavil zapisnik pretekle, 17. seje UO PZS. Prav tako je v sklopu 2. točke dnevnega reda podal informacije o aktivnostih v obdobju od pretekle seje UO PZS. Poročilo v zvezi z aktivnostmi po požaru Kocbekovega doma na Korošici je ločeno podal podpredsednik PZS Miro Eržen. Sledilo je nekaj vprašanj oz. komentarjev članov upravnega odbora, na katere je odgovorilo vodstvo PZS.

Kot tretja točka tokratnega dnevnega reda je prišla na vrsto potrditev predlogov prejemnikov najvišjih priznanj PZS za leto 2017. Predloge so društva posredovala glede na razpisan poziv, obravnaval pa jih je Odbor za članstvo. Njegovo delo je predstavil Tone Jesenko. Upravni odbor PZS je točko zaključil s soglasnim sklepom o potrditvi predlogov prejemnikov 21 spominskih plaket PZS ter 10 Svečanih listin PZS. Slavnostna podelitev priznanj bo v soboto, 2. decembra 2017 v Mislinji. 

Predsedstvo PZS je skupaj s strokovno službo pripravilo načrt upravljanja z nepremičninami v lasti PZS in ga predalo v prvo razpravo. Predlog je predstavil Matej Planko, v razpravo pa se je kasneje vključil predvsem Danilo Škerbinek. UO PZS je po končani razpravi sprejel predlagani dokument ter avtorje zadolžil za preučitev pripomb, implementacijo smiselnih dopolnitev predlogov ter pripravo besedila za drugo obravnavo na eni od prihodnjih sej upravnega odbora.

Katarina Kotnik, strokovna sodelavka PZS za področje planinskih poti, je predstavila edini večji sklop te seje - tematiko planinskih poti. V prvi podtočki je bilo podano soglasje k predlogu PD Bovec za prenos skrbništva planinskih poti nad dolino Bavšice na PZS. Predhodno je bilo dogovorjeno, da aktivnosti pri vzdrževanju teh poti koordinira Programski svet PUS Bavšica. Hkrati je bilo s sklepom UO PZS opuščenih nekaj odsekov planinskih poti, ki so v upravljanju PD Litija, PD Postojna in PD Pohorje. PD Radlje ob Dravi je podalo predlog odprtja novega odseka planinske poti, katerega je UO PZS prav tako soglasno podprl. V sklopu 6. točke dnevnega reda (Planinske poti) se je obravnavalo tudi spremembe in dopolnitve katastra planinskih poti na dan 10. novembra 2017. Predsednik PZS, Bojan Rotovnik, je izpostavil nekaj novosti, ki bodo skrbnikom poti omogočila predvsem lažjo formalno ureditev področja in sicer predvsem sprejem novega Zakona o urejanju prostora, ki določa prostorski prikaz planinskih poti, kar po zdajšnjem Zakonu o planinskih poteh ni bilo izvedljivo. Po razpravi v kateri so sodelovali Danilo Škerbinek, Jurček Nowakk, Miro Mlinar in Jože Rovan, so odborniki podali soglasje k spremembam in dopolnitvam katastra planinskih poti. V zadnjem delu sklopa s tematiko planinskih poti so bila z enim glasom proti potrjena še nova Merila za sofinanciranje vzdrževanja planinskih poti.

Generalni sekretar PZS je predstavil izhodišča za podrobni finančni načrt PZS za leto 2018. Dokument bo obravnavan tudi v začetku leta 2018, ko bodo znane tudi že podrobnejše informacije glede višine sredstev nekaterih stalnih državnih sofinancerjev športnih dejavnosti.

Pred krajšim odmorom je Tone Jesenko, podpredsednik PZS ter vodja Odbora za članstvo, predstavil nekaj manjših sprememb pravilnika o članstvu posameznikov. Spremembe so predvsem na področju zavarovanja A članov, članarina OPP pa se, v ozir na program Planinstvo za invalide, preimenuje v IN članarino. Hkrati je generalni sekretar zbrane obvestil, da je bila z zavarovalnico Adriatic Slovenica (AS) podpisana nova pogodba. AS bo tako tudi v prihodnje članom PZS nudil kakovostno zavarovanje za različne in številne dejavnosti v gorah. Podrobnejše spremembe bodo predstavljene v navodilih za izvajanje članarine. S sklepom zbranih odbornikov so bile potrjene višine članarine za prihodnje leto, le te ostajajo na enaki ravni kot do sedaj, ter tudi sam Pravilnik o članstvu posameznikov.

Po osvežitvi in okrepčilu se je seja nadaljevala z informacijami o poslovanju planinskih koč. Janko Rabič, načelnik Gospodarske komisije PZS, je podal oceno, da je bila sezona uspešna. Izpostavil je nekaj statističnih podatkov, ki so bili pridobljeni z izvajanjem ankete med društvi, ki gospodarijo s planinskimi kočami. Glede na pozitivne trende obiska in poslovanja koč je izrazil tudi zadovoljstvo, da se planinska društva vedno pogosteje odločajo tudi za večja investicijska vlaganja v same objekte.

Naslednji točki dnevnega reda sta pripadli predsednikom Meddruštvenih odborov planinskih društev (MDO PD). Prva je bila posvečena razpravi o pridobivanju alternativnih virov financiranja društvenih dejavnosti, druga pa o usposabljanju posameznikov v planinskih društvih. Razpravi sta potekali na podlagi predhodnih razmišljanj članov posameznih MDO PD. Ob zaključku prve točke je UO PZS imenoval delovno skupino, ki bo na podlagi prejetih mnenj pripravila izhodišča za nadaljnjo razpravo ter za uvrstitev tematike pridobivanja alternativnih finančnih virov na dnevni red aktivnosti pred aprilsko Skupščino PZS. UO PZS je sprejel tudi sklep, da se zbrana stališča MDO PD skupaj z analizo spomladanskih anket za PD posreduje komisijam (MK, VK, KŠP in KA) in Odboru za usposabljanje in preventivo za nadaljnjo obravnavo s pozivom, da vsaka komisija za svoje področje preveri tudi način usposabljanja v primerljivih tujih planinskih zvezah. Omenjena telesa PZS naj bi predvidoma na marčevski seji UO PZS predstavila zaključke analiz ter predloge sprememb. Predsednike tistih MDO PD, ki bodo v letu 2018 izvedla skupno planinsko šolo, pa UO PZS poziva, da na jesenski seji UO PZS predstavijo kratko analizo teh aktivnosti.

11. točka dnevnega reda je pripadla krajšemu poročilu nedavnih mednarodnih aktivnosti PZS. Člani UO PZS lahko vsakič pod svojo točko postavijo vodstvu PZS vprašanja in pobude. Tokrat je Danilo Škerbinek postavil vprašanje o implementaciji novih tehničnih standardov ter novosti o tematiki snežnih plazov v slovensko gorniško doktrino. Pod zadnjo točko, točko Razno je Jurček Nowakk predlagal spremembo statuta PZS in sicer v točkah prilagoditve statuta spremembam Zakona o športu, o pridobitvi statusa invalidske organizacije ter preimenovanje delovne skupine Planinstvo za invalide v samostojni odbor. Na podlagi predlaganega je bil osnovan sklep za pričetek postopka manjših dopolnitev Statuta PZS, ki ga bo vodil Odbor za pravne zadeve.

Z Jurčkovim pozivom je bil dnevni red 18. seje UO PZS izčrpan, srečanje pa s tem končano.
Naslednja seja Upravnega odbora PZS bo v četrtek, 25. januarja 2017.
Pripravil in fotografiral Matej Ogorevc

20.11.2017
Upravni odbor PZS potrdil prejemnike spominskih plaket in svečanih listin

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti