Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Končno

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... je prišla tudi knjiga o skalaših
Dnevnik/Planinstvo - celostranska rubrika PZS: V planinskem pričakovanju ...

Planinska založba PZS je pred skorajšnjim slovenskim knjižnim sejmom poskrbela za novo zanimivo literaturo: zgodbo o skalaših, vodnik po Bovškem, zemljevid Krnskega pogorja, kratke planinske zgodbe in za najstniški delovni zvezek.

Knjiga Trden kakor skala – Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala, je prva zgodovinska monografija o TK Skala, elitnem slovenskem gorniškem klubu. Med skalaši so bili odlični alpinisti, smučarji, gorski reševalci, fotografi in literati, od Mire Marko Debelak, Pavle Jesih, Jože Čopa, Klementa Juga, do Henrika Tume, Metoda in Rudolfa Badjure, Mihe Potočnika in Stanka Tominška. »Februarja 2016 je minilo 95 let od ustanovitve Turistovskega kluba Skala, ki je v veliki meri zaslužen za hiter vzpon slovenskega alpinizma po vojni, kot pobudniku smučanja v dvajsetih in tridesetih letih mu gredo tudi velike zasluge, da smo Slovenci danes tudi narod smučarjev,« pravi zgodovinar Peter Mikša, z Elizabeto Gradnik soavtor knjige.

V planinskem vodniku Dolina Soče – Bovško oziroma The Soča Valley-Bovec Region so zbrani najlepši planinski izleti na tem območju. Avtorji opisov so priznani gorniški pisci. »Obiskovalec Bovškega lahko v vodniku izbira med lahkimi izleti, kot je ogled izrednega slapa Boka, se povzpne na bovški Matterhorn Svinjak, uživa v skalnem kraljestvu Kanina ali se zapelje nekoliko dlje na prelaz Vršič, ki je izhodišče za nekaj težjih zavarovanih poti, kot je Hanzova pot na Malo Mojstrovko. Vsakemu izletu sta dodana profil poti in pregledni zemljevid z vrisano potjo,« pravi Irena Mušič Habjan, ki je uredila vodnik. Odlično dopolnilo za raziskovanje Posočja je nov, še natančnejši planinski zemljevid Krnsko pogorje (1 : 25.000).

Brati gore

V knjigi kratkih zgodb Čez rob avtor Vladimir Habjan s slikovito in doživeto besedo vabi v naravo, gore, v svet, kjer spoznavamo svoje meje, hkrati pa odstira zgode in nezgode človeka v gorah, obogatene z ilustracijami Danila Cedilnika - Dena. »Še bolj kot vplivi zunanjega sveta, kar je vsem hribovcem dobro poznano, gre za notranje dogajanje, paleto čustev, od veselja, navdušenja, radovednosti, pa tja do strahu, tesnobe in obupa,« pravi avtor Vladimir Habjan. »Prav skrajne situacije znajo iz človeka izvleči največ, tudi kaj takega, česar sam ne bi nikoli pričakoval.«

Decembra bo izšel tudi Planinski zabavnik 2, drugi delovni zvezek s planinsko tematiko za otroke od 9. do 14. leta z vrsto različno zahtevnih nalog, od križank, branja, uganjevanja in iskanja rim do risanja, fotografiranja in ročnih spretnosti, v katerih se bodo mladi planinci seznanili z osnovami varnega planinstva, pridobili druga znanja pa tudi sprostili domišljijo, ustvarjalnost in doživljanje hribovskih občutij. Po novih doživetjih v objemu gora in obujanju planinskih spominov kliče tudi Planinski koledar 2018 s slikovitimi avtorskimi fotografijami gorskega sveta v različnih letnih časih in delih dneva. Letošnja novost so namigi za planinski izlet, ki usmerijo na gorski cilj, upodobljen pri posameznem mesecu.

Planinska zveza Slovenije se že tretje leto pridružuje pobudi Alpske konvencije Brati gore 2017, pri organizaciji dogodkov spodbuja planinska društva ter v dneh okrog 11. decembra, svetovnega dneva gora, v sodelovanju z društvi in knjižnicami napoveduje vrsto prireditev, ki poudarjajo kulturno raznolikost v Alpah. Na spletni strani Alpske konvencije je dogodke mogoče registrirati še slab mesec. 

20.11.2017
Končno je prišla tudio klnjiga o skalaših
G-L: "Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo


Dnevnik/Planinstvo,  20. 11. 2017
= celotna ponedeljkova (19.) stran

PZS, 19.11.2017

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti