Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na srečo

imamo Hinka Poročnika s Snežnikom v srcu ... - Vojko Čeligoj

Ob odprtju razstave Hinka Poročnika na Vidmu 17. novembra

Kmalu po prihodu v Bistrico se je Hinko Poročnik pridružil številnim občudovalcev snežniškega planinskega sveta, posebej samega Snežnika. Pa ne le kot hribolazec. Kot srčni fotograf amater je v svoj fotografski objektiv je ujel tisoče planinskih motivov, in tu ima gotovo posebno mesto prav Snežnik v vsem razkošju naravnih lepot, v vseh letnih časih in v vseh pojavnih oblikah. S svojim delom se je pridružil domačinom, pa tudi tujim fotografom, ki so cenili enkratno pojavnost te naše lepe Bele gore in jo tudi uspešno predstavili javnosti.

S tem namenom je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja sestavil zbirko svojih najbolj uspelih diapozitivov pod zgovornim naslovom »Čudoviti svet Snežnika« in jo v šestdesetih predstavitvah širom Slovenije, sosednje Hrvaške in Italije in jo ponudil na ogled zahtevni planinski publiki.
Poročnikovo fotografsko delo je postavljeno ob bok cenjenim fotografom kot so Bogumil Brinšek in redki ostali. Po prvi vojni so nekateri fotografski založniki iz Trsta, iz Benetk in Francesco Simone iz Ilirske Bistrice, tudi usmerjali svoje fotoaparate proti Snežniku ali naročili druge fotografe pa še to zgolj iz trgovskih pobud. V tem času so se kot fotografi pojavljajo tudi domačini bratje Šket in dentist Ivan Biček. Čas po drugi vojni iz mnogih razlogov, ni bil naklonjen fotografiji. Manjkalo je fotografskega materiala in ustrezne opreme, ljudje so si komaj celili rane po krvavi vojni. Primat za snežniško fotografijo sta po vojni prevzela poklicna fotografa oče in sin Silvester in Emil Maraž iz Ilirske Bistrice in obogatila zbirko snežniških razglednic za vsaj sto novih motivov. Naročnik le teh črno belih fotografij in razglednic je bilo domače planinsko društvo, ki ga je vodil prof. Drago Karolin. Zaradi skromne prodaje razglednic so bile količine ročno izdelanih razglednic majhne, kar pa je omogočilo, da so se ob vsakem naročilu odločili za nov motiv.

Sledilo je obdobje barvnih razglednic in prvo sta s štirimi snežniškimi motivi oblikovala prav Hinko Poročnik in Emil Maraž. Sledila so leta planinskega razmaha tudi na Snežniku in pod njim. Koča na Snežniku, številne planinske aktivnosti, vključno z izvedbo množičnih zimskih vzponov na Snežnik, so omogočile domačim fotografom in društvu izdajanje večje količine barvnih razglednic. Izdanih je bilo nad 60 različnih razglednic v skupni nakladi nad sto tisoč barvnih razglednic. Z njimi smo počastili marsikateri planinski jubilej in dogodek. Vsaj polovico le teh je prispeval Hinko Poročnik. Njegove fotografije našega planinskega območja s Snežnikom vred so objavljene v številnih revijah in knjižnih izdajah. S svojimi fotografijami je tudi bistveno obogatil osrednjo domačo edicijo Knjigo o Snežniku. Udeležil se je mnogih fotografskih razstav, kjer izstopajo razstave v Ilirski Bistrici, Dia Primorska v Novi Gorici in v Zagrebu. Sestavil je tudi zbirko diapozitivov o lepotah in zanimivostih naše občine v celoti in jo skupaj z novinarjem Tomom Šajnom predstavil 22 x, raznim skupinam, ki so obiskale naše mesto. Svoj pogled na slovenski planinski svet je v obliki potopisnih predavanj na podoben način predstavil tudi Julijske in Kamniške Alpe, Karavanke, Velebit in naravne posebnosti presihajočih jezer na Pivškem. Za svoj tematski fotografski opus »Čudoviti svet Snežnika« je leta 1987 prejel Kettejevo nagrado, najvišje priznanje Kulturne skupnosti občine Ilirska Bistrica.

Gotovo je bila krona njegove fotografske aktivnosti izdaja snežniške poštne znamke, s Snežnikom kot osrednjim motivom na znamki. Snežniška znamka s »Poročnikovim Snežnikom« je bila leta 1997 proglašena za naj lepšo poštno znamko v Sloveniji. (Oblikovalec znamke atelje Botas iz Ljubljane). Naslednje leto pa je na mednarodni filatelistični razstavi v Asiagu v Italiji snežniška znamka bila prejemnik zlatega odličja, kot najlepša znamka celotne razstave. Istega leta je Poročnikova znamka zastopala Pošto Slovenije na svetovni fotografski razstavi v Milanu in bila zelo lepo sprejeta.

Hinko!
Ko se odpravljaš v hribe in na Snežnik, nikoli ne pozabi vzeti s seboj svojega fotoaparata. Vedno znova Te bomo čakali v dolini, da vidimo, kaj sta zasledila objektiv Tvojega fotoaparata in Tvoje oko. Snežnik Ti bo vedno znova odkrival nove motive in nove obraze. Zabeleži jih tudi za vseh nas, ki nimamo takega talenta kot Ti.
Pa mnogo svetlobe, tudi Tebi, kot se fotografi pozdravljajo in si zaželijo kar najboljše pogoje za novo uspešno fotografijo.
Vojko Čeligoj  

 

 

 ...11.2017


PN/G-L, 16.11.2017: Fotografski poklon

prireditve.rtvslo.si


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti