Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zelo lep

 
 

 

 

nedelja, 19. november 2017, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 871

je novi koledar GRS Tolmin. Z njegovim nakupom boste pomagali gorskim reševalcem.

S temi suhoparnimi besedami bi lahko predstavil katerikoli koledar, ki jih pred novim letom izdajajo planinska društva ali postaje gorske reševalne službe.
A koledar ob 70–letnici ustanovitve postaje gorskih reševalcev v Tolminu si le zasluži nekaj več besed. Na prvem mestu predvsem zaradi dejstva, da se morajo člani te postaje že vrsto let največkrat med vsemi reševalci Slovenije odpraviti na reševalne akcije – v tiste strme bregove pobočij gora, ki se dvigujejo na obeh straneh „bistre hči planin“ Soče in v temačne grape njenih pritokov. V teh akcijah niso samo navadni gorski reševalci, ki obvladajo gibanje v skalnatem svetu, ampak se morajo velikokrat spoprijeti s plezanjem na drevesa, kjer so v njihovih krošnjah obviseli jadralni padalci ali zabresti v deročo vodo, ki iz svojega objema ne spusti ljubiteljev vodnih športov.

Na vsaki strani koledarja so močni kontrasti – tako v sliki kot besedilu. Večja slika kaže vso lepoto gora v različnih letnih časih in dejavnosti, s katerimi zahajamo v ta svet. Poleti smo pohodniki, plezalci, padalci in še marsikaj drugega, pozimi režemo smučine v bleščečo snežno belino, se v orkanskem vetru prebijamo proti vrhu ali z vso previdnostjo „pikamo“ po zaledenelih vodnih kapljicah. Manjša slika je pravo nasprotje večje. Kako hitro lahko pride do kakšne napake, ki se je takrat sploh ne zavemo in pot proti vrhu ali povratek z njega se v trenutku prekine. In ko gledamo obe sliki, si lahko samo zamislimo, kako radi bi bili vsi tisti, ki so na mali sliki, na veliki. In še besedilo. Prvi del te s svojo poetičnostjo dobesedno prestavi v veliko sliko s tako močjo, kot te drugi del v manjšo.

„Tolminci“ - čim več tistih velikih, sončnih slik. Oni, ki se boste kdaj znašli na manjših, pa bodite prepričani, da bodo fantje in dekleta iz Tolmina in drugih krajev soške doline naredili vse, da bodo čim hitreje prišli do vas in vam pomagali.
Jani Bele

Koledar je mogoče kupiti: TIC Tolmin, Kobarid in Bovec; Iglu šport Tolmin in - v vseh trgovinah Kibuba.
P. s.: Vsi prodajalci se odpovedujejo marži, tako da bo celoten izkupiček šel v dober namen.
Če bi ga kdo želel naročiti pa še vedno velja naslov: pdtolmin@gmail.com.
 

Oznake: BIB
eXTReMe Tracker