Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Dodatek

poobjavljenemu članku (Dnevnik - Gorazd Suhadolnik) Visokogorski spusti

Novico o prvem smučanju preko 2000 metrov visoke JV stene (Caroline face) najvišjega novozelandskega vrha Aoraki (Mount Cook, 3724 m) mi je takoj po opravljenem spustu posredoval prijatelj Marko Mosetti - oče enega od treh akterjev Enrica Mosettija, živečega v goriški (IT) pokrajini.

Z Enricom sem uspel vzpostaviti stik šele pred dvema dnevoma, poslal mi je fotografije obeh sten z vrisanimi smermi smučanja, ki ga je opravil v družbi dveh britanskih kolegov.

Po skopih podatkih, ki mi jih je posredoval, gre za veličastna spusta v dobrih razmerah in divjem ambientu. Rumene pike v smeri spusta označujejo mesta, kjer so morali zaradi vršne opasti ali visečih ledenikov opraviti krajše spuste po vrvi.

Ob gledanju linije smučarskega spusta v Caroline face, sem pobrskal po spominu.
V arhivu pokojnega prijatelja Miroslava Svetičiča-Slavca sem zasledil, da je daljnjega leta 1990 v noči med 14. in 15. marcem v tej mogočni steni opravil samoten prvenstveni vzpon (Slovenska, V+, 60 - 70°, 2000 m, 7 h).
Iz vrisov smeri je razvidno, da je Slavc takrat začel s plezanjem približno tam, kjer so fantje letos zaključili s spustom. Slavčeva linija je potem sledila steni v njenem desnem delu vse do vršnega grebena, od koder je sestopal po JV grebenu (IV, 1800 m, 6 h).

Še težjo smer je dva dni pozneje Slavc preplezal v južni steni istega vrha (Direktna, VI+/V, 75 - 80°, 1300 m, 5 h), od koder je sestopil po Zurbriggnovem grebenu (IV, 1500 m, 5 h).

Žal pa nisem uspel najti podatkov, kje je poleg ostalih slovenskih plezalcev na tem daljnem pacifiškem otoku plezal Vanja Furlan.
Peter Podgornik

 

gore-ljudje: 13.11.2017


 

 

 

 

 

Caroline face: Slovenska smer (foto Slavc Svetičič)

1 komentarjev na članku "Dodatek"

Luka Murn,

Če je za verjeti novozelandskemu portalu ClimbNZ, je Vanja Furlan januarja 1994 splezal novo smer v južni steni Mt. Cooka - prav tako poimenovano Slovenska smer.

http://climbnz.org.nz/nz/si/aoraki/mt-cook-range/aoraki-mt-cook/aoraki-mt-cook-low-pk/south-face

Smer je označena s številko 8.

Sicer pa sem steno Carolina videl v živo in je še bolj impresivna, kot na fotografijah - in res polna serakov. Vse čestitke fantom za drzne spuste!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti