Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zmagovalka

Janja Garnbret zmagovalka Kranja in svetovnega pokala 2017 Večer

Trikrat je v kranjski dvorani Zlato polje zadonela Zdravljica v čast slovenski športnoplezalni junakinji Janji Garnbret, zmagovalki sklepne tekme svetovnega pokala v težavnosti in skupni zmagovalki SP 2017 v težavnosti in kombinaciji. Domen Škofic, slovenski adut v moški konkurenci, je ostal tik pod stopničkami, Mina Markovič je v svojem trinajstem kranjskem finalu dosegla 5. mesto, novinka članskih final Vita Lukan pa 7. mesto. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je drugo leto zapored osvojila tudi pokal narodov v težavnosti.

Prestolnica Gorenjske je že 22 let nepogrešljiva postaja najboljših športnih plezalcev pred koncem sezone. Na zadnji preizkušnji letošnjega svetovnega pokala, ki jo pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) organizira Planinska zveza Slovenije, se je pomerilo 113 tekmovalcev iz 19 držav, poseben pečat mu je poleg sijajnih predstav naših reprezentantov dal spremljevalni program - otroške delavnice in mini olimpijada s Foksijem, plezalni filmi Festivala gorniškega filma in tekmovanje v močnih prstih, ob uradnem odprtju tekme je gledalce osupnil vrvohodski spektakel, med tekmo pa je vzdušje ogreval DJ Pier.

V tretje gre rado, bi lahko rekli za neustavljivo Janjo Garnbret (Šaleški AO), ki ji je v tretjem finalu kranjske tekme uspelo stopiti na najvišjo stopničko, potem ko je bila lani in predlani tretja. 18-letna Korošica je pred nabito polno dvorano Zlato polje še dvakrat poskrbela za slovensko himno, saj si je že pred sklepno tekmo zagotovila tudi skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, že drugo leto zapored. Srebrno medaljo si je priplezala Južna Korejka Jain Kim, bronasto pa Britanka Molly Thompson-Smith. Rekorderka kranjske tekme Mina Markovič (ŠPK Plus) je v svojem trinajstem zaporednem finalu pred domačim občinstvom dosegla peto mesto, mladinka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) pa se je v svojem prvem članskem finalu uvrstila na sedmo mesto.

V moški konkurenci je suvereno slavil Avstrijec Jakob Schubert, ki je edini dosegel vrh in bil najboljši že v kvalifikacijah in polfinalu. Drugega mesta se je veselil Nemec Alexander Megos, tretjega pa Rus Dmitrii Fakirianov. Slovenski adut Domen Škofic (ŠPO Radovljica) je svoj četrti zaporedni finale sklenil tik pod zmagovalnim odrom, na četrtem mestu, prav tako je četrti v skupnem seštevku SP 2017 v težavnosti.

Vir: PZS.si  


Večer, Šport - 13.11.2017: Garnbretova rekordno sezono končala s prvo zmago

Janja Garnbret je zmagovalka zadnje tekme letošnjega svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v Kranju. Osemnajstletna Korošica je v Kranju prvič zmagala, potem ko je bila na domači tekmi dvakrat tretja.
Drugo mesto je pripadlo Južnokorejki Jain Kim, tretje mesto je presenetljivo osvojila Britanka Molly Thompson-Smith, četrta je bila Francozinja Julia Chanourdie. V finalu sta tekmovali še dve Slovenki Mina Markovič je osvojila peto mesto,  Vita Lukan pa je svoj prvi veliki finale končala na sedmem mestu.
Garnbretova si je s sijajnim nizom dosežkov že pred kranjskim zaključkom sezone zagotovila kar dva naslova, saj je že drugič v zadnjih dveh letih kot najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.
Naslov v olimpijski kombinaciji, gre za seštevek sezone v težavnosti, balvanih in hitrosti, je osvojila z rekordno prednostjo v zgodovini tega merjenja.
Rekordna pa je bila tudi njena celotna sezona, tako balvanska kot težavnostna, saj je skupno osvojila devet zmag, kar je največ doslej v eni sezoni v zgodovini tega športa, šest v težavnosti in tri v balvanih. Šest zmag, sicer v neprekinjenem nizu, je leta 2007 kot prva Slovenka vpisala Maja Vidmar, prva slovenska skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti.
V moški konkurenci je zmagal Avstrijec Jakob Schubert. Slovenski finalist Domen Škofic pa je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu. Schubert je edini v finalu splezal do vrha smeri. Garnbretova je kranjsko zmago, potem ko je v soboto osvojila vse tri smeri do vrha, osvojila z najboljšim dosežkom ženskega finala, z višino tik pod vrhom 44+. (sta)
 

12.11.2017 19.00 
Foto: Manca Čujež/PZS


 

 

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti