Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kalymnos

Šaleški AO Velenje - Jure Vrhovec: ... - stena moped koza mačka

Poročilo s Kalymnosa: mali otoček v Egejskem morju, le streljaj od Turčije, je odlična destinacija za športno plezanje.
Na otoku je preko 3000 navrtanih smeri v več kot 65 sektorjih, skala je odlična, na voljo pa so vse vrste plezanja, od plat, do navpičnih sten in previsov, od katerih se zavrti v glavi.

Plezamo lahko po drobnih škrapljicah, po kapnikih, po šalcah v rahlih previsih, po malih grifkih v platah, samo poči je bolj malo, kar pa pravzaprav ne moti nikogar.
Sektorji so orientirani različno, tako da si lahko izberemo senčne sektorje za vroče dni in sončne za hladne, prav tako se lahko skrijemo pred vetrom, v nekaterih previsnih sektorjih pa se da plezati tudi v dežju. Tudi ocene so na voljo za vse plezalce, od 4a do 9a. Otok je majhen, tako da lahko vse sektorje obiščemo z najetim mopedom brez posebnih težav. Nekaj sektorjev in dolgih navrtanih smeri je tudi na sosednjem otočku Telendos. V plezališčih ti delajo družbo koze in ovce, v mestih pa mačke in kokoši.

Tudi ponudba storitev na otoku je prilagojena plezalcem, največ jih za bivanje izbere kraj Masouri, kjer smo si apartmaje najeli tudi mi. Tu ima plezalec vse kar potrebuje: male trgovinice s hrano in pivom, trgovine s plezalno opremo, restavracije in bifeje, izposojevalnice mopedov, trgovine s spominki, plažo in fizioterapevta za tiste nesrečne dni, ko si pretegnemo kakšen prst ali biceps.

Na Kalymnos sta se Jernej in Lidija odpravila za cel mesec in sta v času pisanja tega članka še tam, Tanja in Jure pa sva malo bolj omejena z dopustom in sva obiskala otok za 11 dni. Plezanje je bilo res uživaško, vsak je svojo mejo zmogljivosti nekoliko dvignil. Lidiji 6c postajajo domači, Jure in Tanja sta se začela spogledovati z 7a, Bistiju pa 7b s kakšnim plusom ne delajo nobenih težav. Ko bi le ostala takšna forma, a kaj ko nas vsakodnevne obveznosti kaj hitro zopet prizemljijo.

Za občutek, koliko to veselje stane še pregled stroškov. Na osebo je letalska karta s prtljago 237 €. Letalo leti iz Milana, v Atenah presedeš na drugo letalo, ki te pripelje na otok Kos. Od tam s taksijem, ki ti prevoz do pristanišča zaračuna 15 €. Z otoka Kosa si v slabi uri na Kalymnosu. Za prevoz s trajektom odšteješ 6€ in končno si na otoku Kalymnos, kjer te zopet taksi za 17 € pripelje do tvojega apartmaja v petnajstih minutah. Seveda je treba do letališča v Milanu nekako priti. Midva sva izbrala prevoz z GoOpti za 82 € v obe smeri. Hrana na osebo cca 80 €, apartma 11 noči 306 €, najem mopeda 9 dni 90€, bencin za moped 10 €, skupaj na osebo nekje 640 €. Potovanje v eno smer je trajalo cca 20 ur, na poti v eno smer sva zamenjala 8 prevoznih sredstev. Verjetno lahko izbereš še kakšno drugo kombinacijo prevozov, a ta je bila v tem času nekako najcenejša. V ceno ni všteto morebitno nakupovanje garderobe znamk E9, arcterx, Lasportiva…., brez česar pri dobro založenih plezalnih trgovinicah in znižanih cenah za 30 % do 50 % skoraj ne gre.

11.11.2017
KALYMNOS – STENA MOPED KOZA MAČKA

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti