Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ferata Ožarjeni kamen

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Ferata Ožarjeni kamen v Voketu

Vršni zob stenePrvič videni izjemno lepi pogledi na Bohinjsko jezero in obe bohinjski dolini zanesljivo ne izostanejo ... foto arhiv: Lucija Odar ... Voket (Vokt) nad jezeromPrvič videni izjemno lepi pogledi na Bohinjsko jezero in obe bohinjski dolini zanesljivo ne izostanejo ... foto arhiv: Lucija Odar ...

Foto arhiv: Borut Jurkovič, Andrej Pikon,
Lucija Odar, Lado Bukovec, Janez Pikon

četrtek, 16. november 2017, ob 05:29, Janez Pikon, ogledov: 5733

Prvič videni izjemno lepi pogledi na Bohinjsko jezero in obe bohinjski dolini zanesljivo ne izostanejo ... foto arhiv: Lado Bukovec ...Janez Pikon: Težja zavarovana pot v južni steni Voketa (Vokt) in vzhodno ob Pršivcu nad Bohinjskim jezerom.

Dostop pod steno pričnemo s parkirišča ob opuščenem Hotelu Zlatorog v smeri pod Pršivec na severni rob Bohinjskega jezera in obvezno obuti v planinske čevlje (melišče). Po 20 metrih jezerske obale vstopimo na stezo v gozdiček, kamor nas vodi smerna tabla in rdeče oznake vzhodno navkreber. Pri tretji serpentini zavijemo vzhodno (desno) preko melišča do vstopa v steno (30 minut), obvezna je čelada in varovanje (300 m).

Težavnost zavarovane poti je ocenjena med (C) in (D), vsaj štiri plezalna mesta z oznako težavnosti (D) v dolžini 40 metrov ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...Težja zavarovana pot v južni steni Voketa (Vokt) in vzhodno ob Pršivcu nad Bohinjskim jezerom ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...Težavnost zavarovane poti je ocenjena med (C) in (D), vsaj štiri plezalna mesta z oznako težavnosti (D) v dolžini 40 metrov ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...Težja zavarovana pot v južni steni Voketa (Vokt) in vzhodno ob Pršivcu nad Bohinjskim jezerom ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...Težavnost zavarovane pot je ocenjena med (C) in (D), vsaj štiri plezalna mesta z oznako težavnosti (D) v dolžini 40 metrov ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...

Težavnost zavarovane poti je ocenjena med C in D, vsaj štiri mesta z oznako težavnosti D v dolžini 40 metrov, vstop v steno ni priporočljiv v mokrem.

Sončna lega poti Ožarjeni kamen, dovoljuje plezanje in užitke v steni Voket (Vokt) v vseh letnih časih, tudi pozimi ... foto arhiv: Janez Pikon ...Težja zavarovana pot v južni steni Voketa (Vokt) in vzhodno ob Pršivcu nad Bohinjskim jezerom ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...Sončna lega poti Ožarjeni kamen, dovoljuje plezanje in užitke v steni Voket (Vokt) v vseh letnih časih, tudi pozimi ... foto arhiv: Janez Pikon ...Težavnost zavarovane poti je ocenjena med (C) in (D), vsaj štiri plezalna mesta z oznako težavnosti (D) v dolžini 40 metrov ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...Težja zavarovana pot v južni steni Voketa (Vokt) in vzhodno ob Pršivcu nad Bohinjskim jezerom ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...

Z jeklenico varovana in zelo izpostavljena pot vodi po monolitni skali, kjer ni pritrjenih skob in razu katerega mestoma prekinjajo travnate police, ki prehajajo v strme vesine, prekrite z manjšim drobirjem. Prvič videni izjemno lepi pogledi na Bohinjsko jezero in obe bohinjski dolini ne izostanejo.

Sončna lega poti Ožarjeni kamen, dovoljuje plezanje in užitke v steni Voket (Vokt) v vseh letnih časih, tudi pozimi ... foto arhiv: Lado Bukovec ...Težja zavarovana pot v južni steni Voketa (Vokt) in vzhodno ob Pršivcu nad Bohinjskim jezerom ... foto arhiv ... foto arhiv: Lado Bukovec ...Sončna lega poti Ožarjeni kamen, dovoljuje plezanje in užitke v steni Voket (Vokt) v vseh letnih časih, tudi pozimi ... foto arhiv: Lado Bukovec ...Težavnost zavarovane poti je ocenjena med (C) in (D), vsaj štiri plezalna mesta z oznako težavnosti (D) v dolžini 40 metrov ... foto arhiv: Lado Bukovec ...Težja zavarovana pot v južni steni Voketa (Vokt) in vzhodno ob Pršivcu nad Bohinjskim jezerom ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...

Sestopanje poteka po temenu izpostavljenega stolpa, kjer sledimo rdečim oznakam do naslednjega raza zahodno (25 minut), odkoder sestopimo na melišče (150 m), nato sledi hoja po melišču do vstopne poti ob Bohinjskem jezeru (20 minut).

Težja zavarovana pot v južni steni Voketa (Vokt) in vzhodno ob Pršivcu nad Bohinjskim jezerom ... foto arhiv: Borut Jurkovič in Andrej Pikon ...Sončna lega poti Ožarjeni kamen, dovoljuje plezanje in užitke v steni Voket (Vokt) v vseh letnih časih, tudi pozimi ... foto arhiv: Janez Pikon ...Sončna lega poti Ožarjeni kamen, dovoljuje plezanje in užitke v steni Voket (Vokt) v vseh letnih časih, tudi pozimi ... foto arhiv: Janez Pikon ...Sončna lega poti Ožarjeni kamen, dovoljuje plezanje in užitke v steni Voket (Vokt) v vseh letnih časih, tudi pozimi ... foto arhiv: Janez Pikon ...

Sončna lega poti Ožarjeni kamen dovoljuje plezanje in užitke v steni Voket (Vokt) v vseh letnih časih, tudi pozimi.

Janez Pikon

Komentiraj (5):

Primož Auersperger, četrtek, 16. november 2017, ob 05:42

Bohinjci korakajo v smeri turizma tipa Avstrija. S kakim 40 letnim zamikom, a vseeno čestitke. Bolje kot sredogorsko mega smučišče.

Peter Strgar, petek, 17. november 2017, ob 06:44

Kako je sploh s postavitvijo novih poti ozr. ferat?
Ima kar vsakdo pravico nadelati skalo, ima to pravico PD, PZS? Na kakšni podlagi ozr. argumentu?
Glede na to, kaj vse je v Bohinju prepovedano s strani TNP me postavitev ferate kar malo preseneča.

Janez Mencinger, petek, 17. november 2017, ob 18:25

Tudi sam si postavljam vprašanje podobno Petrovemu, le iz drugega zornega kota:
Kdo je dovolil navzlic temu, kaj vse je v Bohinju prepovedano, trasiranje gozdnih poti; v resnici avtocest; in vseh vlak, ki so speljane do njih?
Saj, ogrozil nas je lubadar, a ta na lestvici živalskih vrst ni prav nič manj vreden od ptic, zaradi katerih ne smemo postavljati vetrnic…
Ne! Ogrozil nas je kapitalizem, ker okužene sušice še vedno stojijo, naravi pa je iztrgano vse, kar je dobičkonosno. Ampak, ta poseg je vendarle za Bohinj NUJEN !!!
In našel se je entuziast, ki je prepričan, da je človeštvu, ki drvi v melanholijo 'vse mi je ravno', nujno postaviti izziv, da se sooči z vertikalo. NUJNO !!!
Koga Andrej ogroža?
Vaš proračun?
Dvomim, da je prejel kakršno koli pomoč s strani Evrope, PD, PZS, prepričan sem, da nič od države.
Dvomim, da ogroža vrabca, ki bi v slabih razmerah pristal na poledeneli jeklenici in bi to botrovalo njegovi smrti, nikakor ne ogroža divjadi, ker se v tem koncu ne zadržuje, morda pa nam le zna kakšen gams samotar moriti samozavest, ob posmehovanju okornosti na ferrati?
Da, Bohinj želi ohraniti kulturno dediščino, mar pod to ne spadajo tudi vse stezice, nešteto jih je, ki tonejo v pozabo, in, glavo bi stavil, da ni v preteklosti kateri od ravbšicov preplezal smer Ožarjeni kamen. Zato, da bi preživel; ne da bi ropal…
In če gremo v skrajnost, je sploh kakšna od uradnih poti, ki bi vam mirne vesti dala zaspati v prepričanju, da na njej niste umorili vsaj ene mravlje?
Torej, edino, kar lahko Andreju očitamo je, da ni objavil svojega TRR, na katerega bi mu izkazali podporo za to, kar je za Bohinj storil.
Hvala!!!

Primož Zupančič, torek, 21. november 2017, ob 10:19

Ampak ime je pa rahlo neposrečeno...

Igor Pavlič, sreda, 22. november 2017, ob 23:29

A to bo zastonj ali bo za plačati? Kaj pa nadaljevanje, do vrha Pršivca recimo ali do Črnega jezera?

eXTReMe Tracker