Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Avstralija

... bo prepovedala plezanje na Uluru

GOVORI.SE 01.11.2017Avstralske oblasti so napovedale, da bodo leta 2019 prepovedale vzpenjanje na znamenito goro Uluru. Ta največji skalni monolit na svetu ima namreč velik duhovni pomen za lokalno skupnost Anangu. Ta je turiste že pred tem prosila, naj se za vzpon ne odločijo, a so se na Uluru kljub temu valile kolone pohodnikov.

Uluru, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine, naj bi bil star 500 milijonov let, aboriginsko ljudstvo Anangu pa na območju živi najmanj 30.000 let.

Njihovi predstavniki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa predstavljajo večino v upravnem odboru narodnega parka, katerega del je Uluru in ki je sklenil, da ima ta skalni masiv iz peščenjaka preveliko kulturno in zgodovinsko vrednost, da bi lahko sprejel toliko turistov.

"Gre za izjemno pomemben kraj in ne igrišče ali tematski park, kot je Disneyland," je v izjavi za medije poudaril predsednik upravnega odbora in vodja ljudstva Anangu Sammy Wilson.

Območje Uluruja vsako leto obišče več kot 250.000 ljudi, pri čemer se jih 16 odstotkov odloči tudi za vzpon na goro. Pri tem so jim v pomoč jeklene verige, napeljane med v skalo zavrtanimi kovinskimi palicami.

  01.11.2017
Avstralija bo prepovedala plezanje na Uluru

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti