Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimski pohod

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... skozi puščavo Gobi

Škotski pustolovec Newall Hunter bo poskušal pozimi prehoditi puščavo Gobi, ki slovi po hudem mrazu in vetru, še najbolj pa po pomanjkanju vode.

Ko razmišljamo o najhladnejših krajih na planetu, nam najprej prideta na misel severni in južni tečaj. Obstajajo pa še druga območja, znana zaradi skrajnega mraza, in nekatera od njih so še vedno povsem neraziskana. Škotski pustolovec Newall Hunter se je odločil, da letošnjo zimo v celoti prehodi eno od njih.
Po večmesečnih intenzivnih pripravah se 5. novembra odpravlja na samostojno prečenje puščave Gobi, pete največje puščave na svetu, ki se razteza v južni Mongoliji in severni Kitajski. Doslej je uspelo Gobi v toplem letnem času prehoditi le nekaj ljudem, nihče pa je še ni poskušal prečiti pozimi. Potovanje bo predvidoma dolgo 1800 kilometrov, Hunter pa pričakuje, da bo v celoti trajalo več kot tri mesece. Odpravo bo začel v Bulganu na zahodni meji Mongolije in po južni poti napredoval proti Sainshandu na vzhodu. Upa, da bo tja prispel še v januarju.

Največja težava bo voda

Triinpetdesetletni Newall Hunter je alpinist in veteran polarnega raziskovanja. Kot inženir informacijske tehnologije je strokovnjak za snemanje z dronom (trotom) v skrajnih okoljskih razmerah, pri ekstremnih športih, na odpravah in v gorah. »Z dronom grem lahko snemat tja, kamor drugi ne bodo šli,« trdi Newall Hunter, ki je tudi eden od komaj petnajstih ljudi na svetu, ki so opravili »adventurers’ grand slam«. Na smučeh je sam prehodil tako Arktiko kot Antarktiko in se povzpel na najvišje vrhove vseh sedmih celin: Denali, Vinson, Aconcaguo, Kilimandžaro, Elbrus, Everest in Puncak Yayo. Vse te podvige je izpeljal brez sponzorjev.

Škotski pustolovec verjame, da bi lahko bila odprava skozi Gobi najtrša doslej. Septembra je v Gobiju s kolesom opravil 900-kilometrsko izvidnico, med katero je spoznaval razsežnosti puščavskega ozemlja in skrivnosti orientacije v njem. Ker je bilo še precej toplo, je bila ena od najpomembnejših stvari, da zjutraj, preden odrine na pot, preveri, ali se v čevljih skriva kakšen škorpijon. V zimskih razmerah bo povsem drugače, soočiti se bo moral s temperaturo minus 40 stopinj Celzija in z vetrom, ki bo dosegal hitrosti, višje od 160 kilometrov na uro. Takšne razmere bodo pogoste med celotnim potovanjem, kar se nekoliko razlikuje od na primer Antarktike, kjer so lahko temperature prav tako skrajno nizke in vetrovi orkanski, vendar pa po navadi trajajo le krajša obdobja. Preživetje na puščavski odpravi bo Hunterju zagotavljal posebej izdelan voziček, s katerim bo vlekel 150 kilogramov opreme in zalog hrane. Gobi pomeni območje brez vode in Hunterjev največji izziv bo, kako v puščavi najti svežo vodo oziroma led, ki ga bo moral seveda tudi stopiti. To mu bo vzelo veliko časa in energije. Njegove veščine upravljanja drona in snemanja iz zraka bodo pri tem ključne, saj bo lahko predvidoma tovoril s sabo le za dva dni zaloge vode. Zdaj je Newall Hunter že v Mongoliji, pripravljen na svojo doslej najtežjo ekspedicijo. Poročila o poteku odprave bo objavljal na svoji spletni strani in od prihodnjega tedna lahko na njej ujamete Škotovo potovanje skozi neskončno, mrzlo puščavo.

 

 07.10.2017
Zimski pohod skozi puščavo Gobi
G-L: "Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo


Vir: Wikipedia

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti