Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preplezala

Gorenjski glas - Jasna Paladin: ... Walkerjev steber v Grandes Jorasses

Žiga Oražem (AO Kamnik) in Matija Volontar (AO Jesenice) sta med 14. in 16. oktobrom splezala znameniti Walkerjev steber v Grandes Jorasses (4208 m).

Kamnik - Splezala sta Cassinovo smer, ki so jo leta 1938 preplezali mojstri vertikale - Cassin, Esposito, Tizzoni. Riccardo Cassin je poznan po številnih težkih smereh v Alpah pa tudi kot inovator in izdelovalec alpinistične opreme, ki je že leta 1958 skupaj s sinom predstavil prototip plezalnega pasu. Do tedaj so se plezalci na vrv navezovali s pomočjo najlonskega vozla okrog pasu, kar je bilo v primeru padca v večini primerov smrtno in zelo boleče.

Žiga in Matija sta se prvi dan peš podala ob zobati železnici proti ledeniku Mer de Glace, do bivaka Leschaux, od koder sta imela odličen pogled na svoj cilj. Uvodne raztežaje sta začela plezati zgodaj zjutraj naslednjega dne. »Stena je ogromna in videti je, da jo turisti radi gledajo, panoramski poleti ob steni so se vrstili vsake pol ure. To nama je kazilo popoln mir, saj v steni ni bilo nikogar. No, pa tudi iz reševalnega helikopterja so naju preverjali, kako napredujeva. Kmalu sva prišla do pokončnega skalnega 6a-ja, sledila je dolga prečka v desno, na koncu pa bivak na majhni polici, ki sva jo izkopala v sneg. Naslednji dan je bil dolg; saj sva plezala po skali, ledu in »škripovcu«, po triindvajsetih urah pa sva zadovoljna, a utrujena splezala na vrh. Po kuhanju in spanju je sledil sestop čez ledenike v dolino Ferret proti Courmayeuru,« je doživetje povzel Žiga Oražem.
Jasna Paladin

  27.10.2017

 

1 komentarjev na članku "Preplezala"

Tone Škarja,

Odlično! - S spominom na neuresničeno željo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti