Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kam na krompirjeve počitnice

Kibubazin: Verjetno imate že vse pripravljeno za prihajajoče praznike.

Če pa si še vedno belite glavo, kam bi se šli sproščat v naravo (pa da ne bo spet Paklenica), je tu nekaj Kibubinih predlogov - pretežno, a ne izključno športnoplezalnega značaja.

Posočje

Zakaj ne kar na divji slovenski zahod? Gore nad dolino Soče so v jesenskem času še posebej prijazne, ravno prav sončne in ravno prav travnate. Posebej priporočamo grebenska pohajkovanja (npr. greben Polovnika, Krnčice ali Stola) in raziskovanje ostankov prve svetovne vojne.

Istra

Ko poletje usahne, Istra zacveti, vsaj kar se tiče športa. Kibubin športnoplezalni namig so plezališča okoli Roča in Buzeta. Pripravite se na nore barve in prijetne temperature.

Krk

Najhitreje dosegljivi in drugi največji (za mišji rep) hrvaški otok ponuja obilo možnosti za pohodništvo (predvsem za ljubitelje krša, jasno), kolesarjenje in športno plezanje, za najhrabrejše pa ni izključen niti kak zapoznel skok v morje.

Dalmacija

V Dalmaciji imate jeseni kaj početi: Omiš, Biokovo, Hvar in še kaj so privlačni za plezalce, pohodnike in ostale uživače, seveda brez poletnih množic. Za kampiranje bo verjetno še dovolj toplo, za kopanje pa menda tudi.

Blagaj pri Mostarju

Bosna ima marsikaj, česar Hrvaška nima: nižje cene, bosansko gostoljubje in odlično hrano. Nastajajoče mega plezališče v bližini Mostarja je zato vredno obiska - prinesite še opremo za ferate …

Durmitor

Če ne pada dež, je hecno črnogorsko pogorje prav nebeško nad visoko planoto Žabljaka in globokim kanjonom Tare. V enem tednu ga ne boste prehodili niti prekolesarili, morda pa vas celo v jesenskem času zamika še rafting!?

Meteora

Bizarni stolpi na severu Grčije so vabljivi za plezalce, ki jih ni strah nekoliko drugačnega plezanja po kamnini, kakršne niso navajeni. Je pa tam tako lepo, da tudi neplezalcem ne bo dolgčas.

Karnijske Alpe

Tako blizu in tako nepoznane … Samo lučaj od slovenske meje se v Italiji razprostira gorstvo, tako podobno našim vrhovom, da se v njem še počutite domače, hkrati pa tako drugačno in predvsem manj obljudeno, da se ga zlepa ne boste nasitili. Za začetek predlagamo obisk skupine Sernia in Grauzarie ali pa vrhove nad Sappado.

Jezera severne Italije

Gardsko jezero verjetno poznate; ponuja nekaj za vsakogar. Raj za športne plezalce, alpiniste, feratarje, gorske kolesarje, padalce (tudi BASE) in hribovce! Če prisegate na šotor, se je najbolje namestiti v Arcu, od koder vas čaka krajša večnost "dela" na vseh straneh.

Nekoliko bolj oddaljeno je jezero Como - podobno atraktivno kot Garda, le da je vse skupaj še višje in obsežnejše. Sevedno od jezera simpatično mestece Chiavenna gnezdi pod spektakularnimi vrhovi, ki so poligon za pohodnike, alpiniste, plezalce, soteskarje (no, jeseni teh ni prav veliko), kolesarje in še koga.

Ligurija

Na oni drugi italijanski obali je kar nekaj obiska vrednih plezališč, npr. Oltre Finale. Mogoče jih je skombinirati z ostalimi dejavnostmi na prostem in celo s kopanjem, piko na i vsemu pa dajejo očarljive vasice in seveda odlična italijanska hrana.

Južna Francija

Les Calanques, Verdon in druga plezalna območja v južni Franciji so jeseni še prav prijetno topla, poleg tega pa se da v Provansi početi še marsikaj zanimivega. Veliko novega za le dan vožnje iz Slovenije!

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti