Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski vestnik - oktober 2017

Kašmir / Intervju: Miljko Lesjak; Miranda Ortar / Pesmi in verzi z gora / O kralju, ki je plezal / Furlanski Dolomiti / Sto let od konca soške fronte ...

UVODNIK: Kje je tu užitek?! Mateja Pate

KAŠMIR 
Vse ali nič. Odprava na Arjuno. Irena Mušič Habjan

INTERVJU 
Za dražit prijatelje. Miljko Lesjak. Anka Vončina

ZAPISI V GORAH 
Pesmi po planinah. Priložnostni verzi po slovenskih kočah, na znamenjih in drugod. Milka Bokal

VSI MOJI TRIGLAVI 
Čez hribe in doline od doma na Triglav. Po Transverzalni poti dr. Janeza Ruglja. Samo Rugelj

ZGODOVINA KLASIČNEGA ALPINIZMA 
Kralj in alpinist. Albert I. (1875-1934). Janez Turk

VARSTVO NARAVE 
Brez vode ni turizma. Po poteh Alpske konvencije 2017. Vida Petrovčič

Z NAMI NA POT 
Gore brez vrhov. Furlanski Dolomiti. Anka Vončina


OPISI 
Monte Duranno. Vladimir Habjan
Cima Spe. Irena Mušič Habjan
Montanel. Marjeta Štrukelj
Monfalcon di Forni. Stane Škerjanec


UTAH, ZDA 
V svetu abstraktnih figur. Pohodniški Arches National Park. Olga Kolenc

INTERVJU 
Alpinizem, ki zmore biti nekaj več. Miranda Ortar. Žarko Rovšček

KAVKAŠKA PRIPOVEDKA 
Alpinistična odprava v kavkaške gore 1. del. Življenje v Bezengiju. Stanka Jelenc

ODLOMEK IZ KNJIGE 
Trobentač s soške fronte. Sto let od konca soške fronte. Zdravko Kecman

ISKANJE NAJLAŽJE POTI 
Zakaj hodimo v ključih. Na Šmarno goro po optimalni poti. Uroš Kuzman

EKOLOGIJA 
Odgovorni smo tudi za to, česar ne počnemo. Zbiranje in odstranjevanje odpadnih voda v gorah. Franc Maleiner

ZGODOVINA 
Dom slovenskih planincev v Ljubljani. Franci Ekar

VREME 
Megla po nižinah, sonce v hribih. Kaj nam pove vertikalna sondaža. Veronika Hladnik

GORSKO CVETJE 
Porušeni stereotipi o murkah. Jože Lango

V SPOMIN 
Človek, ki je odkrival drugačno zgodovino naših Alp. Miran Bremšak. Janez Bizjak

GEO IZLET 
Neptunov kamniti podpis. V dolini pod Peski. Boštjan Rožič

NOVICE IZ VERTIKALE 
PLANINSKA ORGANIZACIJA 
NOVICE 
TRIGLAVSKI NARODNI PARK 
V SPOMIN


Uvodnik: Kje je tu užitek?!

"Če boš plezala, boš postala možača!" Ta drzna izjava je bila že vnaprej na neuspeh obsojen poskus mojega očeta, da bi svojo uporniško hčer v cvetu mladosti odvrnil od alpinizma. Ne vem, ali je bil res iskreno prepričan v to, da alpinizem v splošnem škodi ženskosti (navzven in navznoter), sem se pa tega njegovega stavka spomnila vsaj dvakrat: na nekem mednarodnem srečanju alpinistk, na katerem nas je sprejela tako robata plezalka, da smo jo v naših pogovorih imenovali kar Hans in se mi je zdela lep primer tega, kar si je o alpinistkah domnevno mislil moj oče, ter nedavno med gledanjem filma Jezdeci viharjev o vzponu dveh alpinistk na Torre Central v čilenskem narodnem parku Torres del Paine. Otečeni in potolčeni prsti, razpokane ustnice, zabuhla in zgubana obraza, razmršeni lasje, zares bi težko našla kakšno sled gracioznosti. Vendar pa tudi okolje, v katerem sta bili, ni bilo ravno plesna dvorana, temveč neizprosna vertikala patagonskih ojstric. K sreči sem se z alpinizmom ukvarjala dovolj dolgo in spoznala veliko plezalk, tako da sem očetovo hipotezo ovrgla, če se izrazim v znanstvenem jeziku. Nekaj je sicer res na tem, da surovo okolje lahko pusti sledi tako na duši kot na telesu, vendar prav dosti robatih ˝Hansov˝ med alpinistkami vseeno nisem srečala.
Patagonija, ki se je tako ostro zarezala v obličja protagonistk filma, je dobro prizorišče za epske zgodbe: nenehna grožnja poslabšanja vremena, ki jo spremljajo orkanski vetrovi, mraz, padajoče kamenje in led ter druge objektivne nevarnosti, težki nahrbtniki - verjetno se je že kakšen od alpinistov kdaj vprašal, kaj mu je bilo tega treba. Podobno je zanimalo snemalca v filmu Igrišče odraslih otrok. Športni plezalec Stephane, ki zimo preživlja v španskem plezališču Siurana v upanju, da mu uspe preplezati nekaj težkih smeri, se po kdo ve katerem neuspelem poskusu v eni izmed njih priduša, da je plezanje v njej eno samo trpljenje. Glas za kamero prostodušno vpraša: ˝Kje je torej užitek?!˝ Stephane nekaj trenutkov zazrt predse molči, nato pa se h kameri obrne z neopisljivim nasmeškom in iskrivim pogledom, ki povesta vse.
Če bi me kdo vprašal, ali je bilo vredno dobro desetletje življenja posvetiti s stališča mnogih ljudi tako absolutno nekoristni in nerazumljivi stvari, kot je vzpenjanje po skalovju, ne bi niti za hip odlašala z odgovorom. Seveda je bilo vredno! A neke poglobljene ali filozofske razlage, čemu, pravzaprav nimam. Vstajali smo sredi noči, včasih dobesedno klecali pod težkimi nahrbtniki, zmrzovali na stojiščih, si pihali v premrle prste, spali v vlažnih in mrzlih zimskih sobah, (zasilnih) bivakih in snežnih luknjah, se na smrt utrujeni, lačni in žejni opotekali v dolino, trepetali, ali bo klin, s katerega smo se spuščali po vrvi, vzdržal, preklinjali slabe razmere, se tresli v krušljivem svetu, se basali po sluzastih kaminih brez pravega varovanja, se plazili po drobljivih policah nad ˝vabečo globino˝, pral nas je dež, žgalo nas je sonce, tavali smo v megli, razgibavali v premajhne plezalke ujete in venomer boleče prste; saj res, kje je tu užitek?? Pri tem, da smo bili čisto navadni plezalni smrtniki, ki zares neprizanesljivega sveta najvišjih gora našega planeta sploh
nismo okusili. Spokojna jutra, širne razglede, romantične sončne zahode in kar je še takih reči, ki nam v gorah polnijo dušo, bi lahko občudovali zgolj s planinskih poti, počasi in nalahno. Kaj nam je bilo treba riniti v skale? Če potegnem črto, je bilo tam zgoraj v strminah kljub vsemu preprosto - lepo, pa čeprav se nam je tako pogosto zdelo šele zvečer v topli postelji. Tisto neotipljivo, neopisljivo je odtehtalo vse ostalo, tako da smo se kakor odvisniki po nov odmerek droge vedno znova vračali v stene.
Dandanes, ko moje poti po večini vodijo mimo sten, mi on, ko mu v besednih dvobojih z vzdihom postavim sicer retorično vprašanje ˝Ah, kaj bi jaz brez tebe?˝, nemudoma odvrne: Najbrž bi si v Črnem Kalu pihala v oguljene prste!˝ Zelo verjetno bi si jih res - in bržkone bi bila s tem čisto zadovoljna. Čeprav menda obstaja tudi možnost, da bi bila, khm, zmahana možača.

Mateja Pate 

 

 10 2017

Kazalo objav v vseh letnikih PV

Arhiv PV: objava celotnih številk (PDF)   

Južni vrh Arjune, na katerega sta bila v začetku osemdesetih let s strani poljskih alpinistov opravljena dva vzpona.
Foto: Urban Novak

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti