Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

INkljuzijski

PZS: ... pohod Golte je za nami

10. oktobra je delovna skupina »Planinstvo za invalide/OPP«, pod okriljem Planinske zveze Slovenije organizirala INkljuzijski pohod po Golteh.
Namen pohoda je bilo aktivno doživet dan invalidov v naravi in v medgeneracijski družbi planincev.

Zbralo se nas je 124 in prišli smo z vseh vetrov (Vipava, Ig, Lenart, Ljubljana, Maribor, Hrastovec, Ihan, Domžale ...). Tudi starost je bila pisana - od dobrih treh in vse do 70. leta. Vsi smo se od doma odpeljali v dežju - verjeli smo, da bo vreme lepo in tako nas je na Golteh tudi pričakalo. Velika večina se je prvič peljala s gondolo in pri nobenemu ni bilo zaznati strahu, zato je vožnja minila v sproščenem vzdušju, veselju in pričakovanju spoznavanja novih krajev, dogodivščin.

Nekateri smo sicer malo zamudili (promet je bil zelo gost), kar pa se ob srečanju ni poznalo. Kljub temu smo se veselo pozdravili, dogovorili o poteku poti in hitro in strumno zakorakali proti Trem plotom z akumulacijskim jezerom, naprej proti Smrekovcu in čez drn in strn pod Boskovcem do Mozirske koče.
Sledili smo markacija in smernim tablam. Čudili smo se razritim pašnikom in ugibali kdo je bil na delu. V gozd smo kukali, če bi opazili kako gobo, mogoče celo jurčka. Prisluhnili smo ptičjemu ščebetu.

Med hojo je bilo veliko govora, vzpodbude, petja, smeha, otroškega živžava, vriskanja in nekaj najdragocenejšega - medsebojne pomoči in razumevanja med pohodniki. Obrazi vseh so žareli ob premagovanju strmin, ozkih poti, spolzkih kamnov, korenin in prečudovitega razgleda na okoliške vrhove. Veselje nas je napolnilo ob razgledu, ki je pomirilo oko in ga je bilo vredno ujeti v objektiv. Beli penasti oblaki, so skrivali in odkrivali mesta, reke in s soncem obsijane lise.

Na Mozirski koči smo se okrepčali, podprli, se slikali ter žigosali Dnevnike In planinec, Ciciban planinec in Mali sonček. Nato smo se polni vtisov in novih prijateljstev vračali proti gondoli in naprej v dolino. Vsak je lahko na svoj način s svojim tempom prehodil krožno pot po Golteh. Domov smo odnesli polne nahrbtnike doživetij, občutkov veselja, zadovoljstva in ponosa ob opravljenem pohodu. Ob slovesu pa smo si obljubili, da se kmalu vidimo v hribih, da se naužijemo svobode, lepot, prijateljstev ...

Hvala vsem pohodnikom za skupaj zarisano prehojeno pot. Vsem, ki smo delili korak - pohodnikom, spremljevalcem, vodnikom, gostu iz tujine, je vzdušje pohoda dalo željo, da bi še kdaj stopili v planinske čevlje, kar gotovo bomo.
Jurček, Marjeta    
Projekt Planinstvo za invalide/OPP so podprli Veter v laseh, Ministrstvo za zdravje in Spar 

14.10.2017
INkljuzijski pohod Golte je za nami

 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti