Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 12.10.17

Primorski dnevnik: Predavanje ob 100. obletnici bojev na Soški fronti | Črno jezero | V nedeljo na Vrhu druženje ob kostanju | Planinski koledar 2018 je že na razpolago

Predavanje ob 100. obletnici bojev na Soški fronti

V teh dneh, ko se spominjamo stoletnice preboja italijanske obrambne črte na Kolovratu, vse pogosteje razmišljamo o nesmislih vojne, o življenju vojakov v jarkih, njihovem o kljubovanju težkim vremenskim razmeram in to predvsem v gorskem svetu, o njihovih stiskah in skrbeh, o junaštvu in strahu, o njihovem razmišljanju o življenju in smrti pa tudi o ljubezni do svojcev in domovine. Te misli so vodile tudi planinskega vodnika in ljubiteljskega fotografa Oskarja Birso pri zbiranju fotografij iz obdobja 1. svetovne vojne. Bogato slikovno gradivo je strnil v fotoprojekcijo, ki ji je dal pomenljiv naslov »Poti miru na Soški fronti od Jadrana do Alp, kjer so se borili naši dedje«.

Na povabilo Slovenskega planinskega društva Trst bo temo predstavil v sredo, 18. oktobra, v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2. Začetek ob 20.30.

Črno jezero

Za nedeljo, 22. oktobra, načrtuje Slovensko planinsko društvo Trst jesenski pohod na bohinjski konec in sicer v Dolino Triglavskih jezer. Ta alpska dolina, razpeta med Bohinjem in Trento, že dolgo velja za enega najlepših predelov Julijskih Alp, pravijo tudi, da je najlepša prav v jesenskem času, ko macesni porumenijo.

Pohodniki bodo nedeljsko turo začeli pri izviru Savice in se povzpeli po Komarči do Črnega jezera. To je zadnje, sedmo jezero, ime pa je dobilo zaradi svoje lege, saj se nahaja v kotanji sredi gozda. Zaradi dokaj nizke nadmorske višine (1319 m) je naj toplejše Triglavsko jezero. Do jezera se pot strmo vzpenja po večinoma gozdnati steni Komarče, kjer so na težjih mestih v pomoč varovala (predvsem jeklenice). Tura se bo nadaljevala še do koče pri Triglavskih jezerih, kjer leži Dvojno jezero. Sestop je predviden po lažji poti in sicer mimo koče na Komni. Tura je naporna, predvidenih je 7 do 8 ur hoje. Nujna planinska oprema in pohodniške palice.
Zbirališče v Bazovici pri Kalu, odhod ob 6. uri. Na razpolago bo tudi društveni kombi. Za vpis in informacije je na razpolago Mauro (tel. 34S242032S).

V nedeljo na Vrhu druženje ob kostanju

Jesen je v deželi. Tista lepa in topla jesen, ki kar vabi v naravo. Lepa priložnost za druženje in razvedrilo bo nedeljski praznik kostanja, ki ga prireja planinsko društvo pri jamarskem domu na Vrhu, od zgodnjega popoldneva do mraka. Že sredi dopoldneva bo potekal krajši pohod (približno dve uri) iz Rubij, preko Ušij na Gornji Vrh in naprej do jamarskega doma. Pohod je namenjen družbi Kekcev, pridružijo pa se seveda lahko tudi prijatelji in znanci. Zbirališče bo ob 10. uri pod gradom Rubije, kjer je dovolj prostora tudi za parkiranje, odhod ob 10.15. Društvo priporoča udeležencem, da sami poskrbijo za povratni prevoz z Vrha na izhodišče.

Prav tako v nedeljo dopoldne bo tudi kolesarska vožnja (z gorskimi kolesi) po Krasu, Zaključila se bo v popoldanskih urah pri jamarskem domu, kjer bo potekalo prijetno prijateljsko in planinsko druženje, seveda ob pečenem kostanju. In če bo vreme držalo, kot napovedujejo vremenoslovci, je pred nami lepa jesenska nedelja.

Planinski koledar 2018 je že na razpolago

Pri SPDG so poskrbeli za nabavo planinskega stenskega koledarja za leto 2018. Lepa publikacija z barvnimi fotografijami iz slovenskega gorskega sveta, ki so jih izbrali s posebnim razpisom PZS, je lahko tudi primerno darilo ob bližajočih se praznikih. Koledar lahko nabavite na sedežu društva in pri odbornikih.

 12.10.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti