Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janja

Delo - Janez Porenta: ... v drugih dimenzijah kot tekmice
Večer, EkipaSN, Dnevnik, PZS  

Športno plezanje: šest tekem in pet zmag, 24 smeri in 17 vrhov za koroško najstnico Janjo Garnbret

Wujiang – Težko je najti presežnike, s katerimi je mogoče opisati šampionsko zgodbo mlade slovenske športne plezalke Janje Garnbret. Balvanski svetovni pokal, ki ga je zares priključila šele letos, je končala na drugem mestu, v težavnostnem se je včeraj na šesti tekmi veselila pete zmage.

Branilka težavnostnega globusa, ki šteje komaj 18 pomladi in pol, letos pleza v povsem drugih dimenzijah kot konkurenca, takšne dominance v ženski konkurenci poznavalci ne pomnijo, niti pri Janjini šampionski predhodnici Mini Markovič. Odlični Slovenki sicer nimata veliko stičnih točk, njun plezalni slog je različen, Ptujčanka veliko stavi na moč, koroška najstnica je v steni lahkotna, gibka, iznajdljiva in hitra. Glede na njene letošnje predstave se je vprašati o smiselnosti tekmovalnega pravila, da so kvalifikacije nujne za vse nastopajoče, tudi za najboljše. Janja je v sezoni v 12 kvalifikacijskih smereh kar enajstkrat ujela vrh, posrečilo se ji ni zgolj uvodoma v Villarsu, ko se je še ogrevala. Tudi sicer je morala doslej v težavnostni sezoni 24-krat v steno in kar 17-krat je šla do konca, na Kitajskem že tretjič tudi v finalu.

Ponovila je izjemen podvig iz julijskega Chamonixa, ko je prav tako v vseh tekmovalnih fazah od kvalifikacij do finala grizla do vrha, čeprav imajo dekleta letos oteženo delo zaradi krajšanja dovoljenega časa plezanja z osmih na šest minut. »Na Kitajsko sem se rada vrnila, toda Xiamen, na katerega imam čudovite spomine, saj sem tam lani zmagala, me čaka šele čez teden dni,« je Garnbretova poudarila, da njeno ljubše kitajsko prizorišče šele pride na vrsto. In na njem bo lahko že predčasno ubranila naslov najboljše tekmovalke v sezoni težavnostnega svetovnega pokala. Ta čas ima zelo udobnih 120 točk naskoka pred prvo zasledovalko, mnogo izkušenejšo Korejko Džain Kim, ki ji še edina lahko prepreči nov podvig.
Po Xiamenu bo na sporedu le še tradicionalni veliki finale sezone pred bučnim kranjskim avditorijem in nič ne bi bilo lepšega kot to, da bi izjemno obetavna Slovenka na Zlato polje prišla že ovenčana z globusom.

Konkurenca na Kitajskem je sicer številčno šibkejša, kakovostno pa ne. Slovenska odprava je tokrat štela le tri tekmovalce, Mini Markovič se je zataknilo v polfinalu in je zaokrožila deseterico. Zato pa je med moškimi finale ulovil Domen Škofic, lani ravno tako dobitnik težavnostnega globusa, ki je letos na stopničkah pristal zgolj uvodoma, ko je bil drugi v švicarskem Villarsu. V Wujiangu je na drugi zaporedni preizkušnji zasedel nehvaležno četrto mesto, tokrat so bile razlike res malenkostne, saj je četverica, ki se je razporedila med 3. in 6. mestom, v finalu končala pri istem oprimku (30+). Tako so končno razvrstitev določili dosežki prejšnjih faz tekmovanja, kvalifikacij in polfinala, Škofic je moral zato v boju za bron premoč priznati Korejcu Hanwoolu Kimu, ki je prvič v karieri končal na odru.


PZS, 08.10.2017 16.20:
Janja Garnbret najboljša tudi na Kitajskem, Domen Škofic četrti

Janja Garnbret je zmagovalka tekme svetovnega pokala v težavnosti v Wujiangu. Slovenska športna plezalka je bila zanesljiva v vseh treh krogih prve od dveh tekem kitajske turneje svetovnega pokala v športnem plezanju. Edina je osvojila vse štiri smeri do vrha, dve v kvalifikacijah, nepremagljiva pa je bila v polfinalu in finalu. Domen Škofic je tekmo končal na četrtem mestu.

Garnbretova (Šaleški AO) je bila najprepričljivejša tako v kvalifikacijah kot v polfinalu ter se s prvim dosežkom uvrstila v odločilni krog tekme v težavnosti v Wujiangu. V finalno smer je kot vodilna vstopila kot zadnja finalistka na startu ter znova pokazala, iz kakšnega testa je narejena. Osemnajstletnica je vzdržala vse do konca zahtevne in dolge smeri, premagala vse tekmice ter za konec manj kot deset sekund pred iztekom časa prepričljivo z obema rokama osvojila še vrh smeri ter visoko dvignila v zrak desnico kot znak zmagoslavja. Mina Markovič (ŠPK Plus) se ni uvrstila v finale. Nastop je končala v polfinalu na desetem mestu.

Na stopničkah prav na vseh tekmah težavnosti
Garnbretova je na šestih tekmah letošnjega svetovnega pokala v težavnosti osvojila prav toliko stopničk. Petkrat je zmagala, v Wujiangu je slavila drugič zaporedoma, najslabša tretja je bila v Arcu. Garnbretova je na šestih tekmah zbrala vsega skupaj 565 točk za prepričljivo vodstvo v seštevku sezone. Na drugem mestu je Jain Kim iz Južne Koreje, ki je bila druga tudi v današnjem finalu, smer je končala tik pod vrhom. Kimova ima 120 točk manj od Garnbretove. Veliko napako v finalu je storila Belgijka Anak Verhoeven, ki je pristala na osmem mestu ter zapravila možnosti za vidnejši dosežek v skupnem seštevku.

Škofic tik za zmagovalnim odrom
Moški finale je dobil Italijan Stefano Ghisolfi, ki je tako kot Garnbretrova zmagal z osvojenim vrhov finalne smeri. V finalu je nastopil še Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je v finalu naredil napako, padel je na višini 31, tako kot tretjeuvrščeni Hanwool Kim, a je zaradi slabšega polfinala na koncu ostal brez stopničk.

Bo skupno zmago potrdila že prihodnji teden?
Do konca sezone sta če še dve tekmi. Garnbretova je na pragu novega velikega uspeha, saj lahko drugič po vrsti postane najboljša športna plezalka v težavnosti v sezoni. Korošica lahko že naslednjo nedeljo na Kitajskem z uvrstitvijo v finale tekme v Xiamenu predčasno potrdi drugi karierni naslov skupne zmagovalke v seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Mednarodna sezona svetovnega pokala v športnem plezanju se bo končala 11. in 12. novembra v Kranju.
 

Večer, 07.10.2017: Janja Garnbret zmagala,
Mina Markovič druga na tekmi svetovnega pokala v Švici

Odličen začetek sezone tudi za Domna Škofica, bil je drugi na tekmi v Villarsu.

Slovenski športni plezalec Domen Škofic je odlično začel sezono svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Radovljičan je v finalu tekme v švicarskem Villarsu osvojil drugo mesto. Boljši od Škofica je bil le Francoz Romain Desgranges, novi evropski prvak v disciplini. Po razočaranju na evropskem prvenstvu minulo soboto v italijanskem Campitellu v dolini Fassa, ko je zaradi prekoračenega časa zapravil stopničke oziroma zmago ter je omenjal celo možnost konca kariere, je Škofic dobil zadoščenje že na prvi tekmi svetovnega pokala v težavnosti v sezoni.

Za las, z osmim mestom polfinala, je ujel finale, v katerem je kot prvi finalist v steni pokazal zelo prepričljivo predstavo. Splezal je čez previsni del ter je padel v zgornjem delu stene, pod vrhom, na oprimku 37. Desgranges, šesti po polfinalu, je za štiri oprimke izboljšal Škofičev dosežek, a se prav tako ni dotaknil vrha smeri. Desgranges in Škofic sta letvico postavila previsoko, saj njuna dosežka v steni nihče od finalistov ni izboljšal.
Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je zasedel Ukrajinec Fedir Samoilov, vodilni po polfinalu, ki je v finalu dosegel višino 35+, enako kot Nemec Jan Hojer, ki pa je zaradi slabšega polfinalnega izida zasedel četrto mesto.
Triindvajsetletnik je z drugim mestom začel obrambo naslova skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti. Z drugim mestom je vpisal najboljši izid v Villarsu, kjer je lani ostal zunaj finala na 13. mestu.
Škofic je s tremi lanskimi zmagami lani prvič v karieri, kot prvi Slovenec v moški konkurenci, postal skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti.
Janja Garnbret zmagala, Mina Markovič je bila druga na tekmi svetovnega pokala v Švici. (STA, Gr.G.; foto F.A.Bobo: Domen Škofic)
 

 

  09.10.201709:00
Janja v drugih dimenzijah kot tekmice


Večer, 09.10.2017

EkipaSN, 09.10.2017               Dnevnik/Novice, 09.10.2017 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti