Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pod ostenji Civette

Primorski dnevnik: Člani SPD Gorica v Dolomitih

Goriški planinci so konec avgusta priredili tridnevno turo v Dolomite. Od 23. do 25. avgusta so opravili krožno pot pod Civetto (3220 m), tritisočakom, ki kraljuje nad dolino Zoldo in na jugozahodu obvladuje dolino Cordevole, preko prelaza Staulanza pa se povezuje s Pelmom, ki je znan tudi z imenom »prestol bogov«. Na jugovzhodu se preko Moiazzette stika z Moiazzo.

Člani Slovenskega planinskega društva Gorica so pohod začeli na prelazu Staulanza, ki je bil sredi dopoldneva že natrpan z avtomobili, avtodomi in motorji. Njihov prvi cilj je bilo paleontološko najdišče pod Pelmettom, na nadmorski višini okrog 2000 metrov, kjer so na veliki skali pod zahodnimi ostenji vidni odtisi stopinj, ki so jih v nekdanji laguni pred milijoni let pustili dinozavri.

Po vrnitvi na prelaz Staulanza so se usmerili proti jugo-zahodu in koči A. Sonino (2132 m) pod vrhom Coldai, na strateški točki, ki je lepo vidna iz doline. Ker je bilo sonce še visoko na obzorju so pozno popoldne izkoristili še za skok na greben in predvrh Coldai, kjer so presenetili nekaj družin svizcev ter uživali ob enkratnem pogledu na okoliške vrhove in prijazne vasi v dolinah.

Dan kasneje, 24. avgusta, so dobrih pet ur hodili pod jugozahodnimi ostenji Civette (greben je dolg okrog 10 kilometrov), se povzpeli do planinske postojanke Tissi na Col Rean, visoko nad jezerom Alleghe, in se nato spuščali proti koči Vazzoler. Prijeten je bil postanek na planini in planšariji Pelsa, nekaj nad 1800 metrov nad morjem, ki jo imajo v zakupu kmetje iz okolice Bočna.

Med »sprehodom« pod ostenji Civette do zavetišča Vazzoler se steza v glavnem spušča in tako so planinci izgubili kar nekaj sto metrov višine, ki jo je bilo treba naslednjega dne nadoknaditi. Steza, ki se četrt ure po zavetišču

Vazzoler odcepi v levo od gozdne ceste, ki pelje v dolino do kraja Listolade, obide ostenja mogočnega stolpa Torre Trieste (2458 m), se v okljukih vzpenja proti zatrepu Van delle Sasse (tu je odcep za ferato Tissi, proti vrhu Civette) in istoimenski škrbini 2476 metrov visoko. Zatrep je po razbrazdanem površju in škrapljah močno podoben Kaninskim podom. Sedlo Forcella delle Sasse so dosegli po slabih štirih urah vzpona, nekaj minut pred 12. uro. Škrbina je bila tudi najvišja točka, ki so jo planinci dosegli.

Spust v dolino Zoldo po strmem in zoprnem melišču, posebej v prvem delu, tudi ni od muh. Niže se svet uravna, vse več je lepo urejenih pohodniških poti, saj do sem segajo smučarske proge in dovozne poti. Točno ob predvidenem času so prispeli k avtobusu v kraju Pecol.
Od Vazzolerja do cilja so hodili dobrih sedem ur. (vk)

01.10.2017
GORICA - Planinci v Dolomitih
Pohod pod ostenji mogočne
Civette

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti