Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Preprosti triki za hojo v dežju

05.10.2017
G-L:  "Kibubazin"

 

 

četrtek, 5. oktober 2017, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 907

Kibubazin: Biti na prostem v dežju praviloma ni prav prijetno. A ko je preveč, je preveč in takrat navsezadnje hodimo tudi v slabem vremenu.

Hlače za dež

Nepremočljiva vetrovka ali pelerina dovolj uspešno skrbita, da zgornji del telesa ostaja suh (oz. moker le zaradi potu). Ne pozabimo pa na noge, na katere voda vztrajno curlja z jakne in nahrbtnika. Najbolje se obnesejo dežne oz. vetrne hlače iz goreteksa ali podobnega materiala.

Zaščita nahrbtnika

Prekrivalo za dež, ki ga namestimo na nahrbtnik, pomaga pri blažjih padavinah. Dobro je preveriti, da je privezano ali kako drugače pričvrščeno na nahrbtnik, sicer ga močnejši sunek vetra lahko odpihne. Toda v resnem dežju ne zadostuje. Nepremočljive vreče za opremo so prijetne na pogled, zelo trpežne in na voljo v različnih velikostih, najučinkovitejša rešitev pa je precej cenejša: katera koli plastična vreča iz trgovine, v katero damo stvari, jih obdrži popolnoma suhe. Ne pozabimo zaščititi malenkosti v kapi nahrbtnika in stranskih žepih - morda imamo prav tam telefon, dokumente, robčke in druge stvari, ki se res ne smejo zmočiti.

Vrečke na stopalih

Stopala bodo najverjetneje mokra - bodisi zaradi dežja, ki teče v čevlje, bodisi zaradi mokrote od razmočenih tal. V škornjih noge ostanejo suhe dlje časa, toda ker niso namenjeni dolgotrajni hoji, se lahko zgodi, da bomo v njih hitro ožuljeni. Zanimivo in cenovno ugodno alternativno rešitev je imela ena od Kibubinih babic: obula je nogavice in čeznje majhno plastično vrečko, to pa je potem vtaknila v gojzarje. Očitno se v noge ni potila, kajti po turi je bila vedno najbolj suha od vseh ...

Dežnik, palice …?

Dežnik pomaga, posebej, če ne piha. Dobro je imeti malo močnejši dežnik, ki ga ne zlomi že prva sapica. Nekaterim ga uspe pritrditi na nahrbtnik, tako da jim ga ni treba držati in lahko prosto uporabljajo obe palici, še vedno pa se najbolje obnese, da palic in dežnika ne uporabljamo hkrati.

Kaj pa očala?

Oh, ta očala! Tako ali tako je z njimi križ pri mnogih dejavnostih in v mnogih razmerah. Če je mogoče, je v slabem vremenu najbolje uporabiti kontaktne leče. Dežnik seveda preprečuje, da bi se očala prehitro zmočila, druga možnost pa sta dovolj širokokrajen klobuk ali čepica s ščitkom.

Dobra volja (in suha oblačila)

Pri vsem skupaj - kot nasploh v življenju - najbolj pomaga dobra volja! Če se zaradi dežja in mokrote vznemirjamo, se gotovo ne bomo imeli dobro. Spomnimo se, da za vsakim dežjem posije sonce. Pomaga pa tudi, če vemo, da nas v avtomobilu čakajo suha oblačila - z nogavicami in spodnjicami vred ...

eXTReMe Tracker