Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Rašici

Na Rašici se je v soboto s tradicionalno čistino akcijo končala osma sezona ekološkega projekta Očistimo naše gore

Zadnjo septembrsko soboto se je na Rašici končala že 8. sezona priljubljenega ekološkega projekta Očistimo naše gore.
Zadnje letošnje dejanje tradicionalne čistilne akcije Zavarovalnice Triglav je zaznamovalo skoraj 300 ljubiteljev narave in pohodništva, ki so planinske poti v okolici doma Rašiške čete očistili za 25 kilogramov odpadkov. Med njimi so bili tudi ambasadorji akcije, priljubljeni slovenski športniki Lea Novak, Vid Svetina, Žan Košir, Timotej Lampe Ignjić in Špela Rogelj.
Samo v zadnji sezoni akcije Očistimo naše gore, ki je tokrat združila moči tudi z akcijo Slovenska transverzala v enem dnevu, so tako planinci na priljubljenih pohodniških poteh pobrali za več kot tono smeti, medtem ko so v osmih letih skupaj v dolino odnesli že dobrih 29 ton odpadkov.


Letos so planinci na priljubljenih pohodniških poteh pobrali več kot tono smeti. Odpadke so na poti od Maribora do Ankarana danes pobirali tudi udeleženci akcije Slovenska transverzala v enem dnevu.

Pohod na Rašico je bil razdeljen na štiri smeri, vse so bile primerne tudi za družine z otroki. Čiščenje se je začelo ob 9. uri in je potekalo ob poteh iz vasi Rašica, Srednjih Gameljn, vasi Dobeno in Sela pri Vodicah.

Pri Planinskem domu Rašiške čete je vse pohodnike ob 10.30 čakala malica, najboljši čistilci pa so prejeli nagrado. Čiščenje so spremljale tudi delavnice za otroke, preizkusili pa so se lahko tudi v lovu na skriti zaklad in igri geolov. Pripravili so tudi zabavni biatlon in tirolsko žičnico. Na Rašico so se povzpeli tudi psi iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

"Vsem, ki se udeležijo naših pohodov, že osem let delimo simbole akcije - majice, rokavice in biorazgradljive vrečke, s katerimi očistijo planinske poti in v dolino odnesejo odpadke. Poleg tega spodbujamo tudi varno hojo v hribe in motiviramo družine, da prosti čas preživljajo skupaj v naravi," je poudaril Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav, ki projekt finančno podpira.

Akcija Očistimo naše gore podpira tudi razvoj programa sarOS, ki reševalcem pomaga, da hitreje locirajo ponesrečenca in tako skrajšajo čas. "Z njim bodo lahko reševalci v gorah odslej lažje in hitreje našli ponesrečence ter s tem skrajšali pot do zdravniške oskrbe poškodovanih planincev," je dejal Pušnik.

V osmih letih so planinci v dolino skupaj odnesli 29 ton odpadkov, samo letos so pobrali več kot tono smeti. Projekt je v osmih letih pridobil 36.000 ambasadorjev, biorazgradljive vrečke pa je v letošnji sezoni dobilo več kot 78 planinskih koč.

Na odgovorno obiskovanje gora in planin opozarjajo tudi organizatorji akcije Slovenska transverzala v enem dnevu. Njeni udeleženci so danes odpadke pobirali na 600 kilometrov dolgi poti od Maribora do Ankarana.

"Slovenska planinska pot je eden najbolj obremenjenih delov našega planinskega sveta, saj zajema najzanimivejše in s tem najpopularnejše vrhove ter markirane poti. Priljubljenost pa ima seveda svoj davek: veliko število obiskovalcev in s tem večjo obremenjenost okolja," je opozoril pobudnik akcije Slovenska transverzala v enem dnevu Anže Kristan. 

...10.2017

G-L: S skupnimi močmi Očistimo naše gore

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti