Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Padec

plezalca v kanjonu Eldorado - Kako bi lahko preprečil nesrečo

V začetku maja 2017 sta Conor Felletter in Kelly Kochanski vstopila v dva raztežaja dolgo smer Werk Supp, ocenjeno s 5.9 (UIAA VI-) v kanjonu Eldorado, v območju z veliko počmi Front Range.
Po prvem raztežaju sta se odločila, da bosta prečila v sosednjo znano super klasiko, poč The Bastille Crack, ocenjeno s 5.7 (UIAA V). Da bi prišla do nje, sta morala prečiti 25 metrov poševno proti desni in navzgor po zajedi s slabo skalo. V poči je že bila ena naveza.
Po prečenju je Felletter začel plezati četrti raztežaj, 5.6 (UIAA VI-V), poči Bastille približno meter in pol levo od originalne linije, da se ne bi pomešale vrvi ali varovala. Na vrhu četrtega raztežaja je začel delati varovališče levo od običajnega mesta, ker je le-tega že zasedla naveza pred njim.

Felletter je zapisal: »Da se ne bi drenjal na stojišču, sem se pomaknil meter in pol levo nad stojišče na nekoliko bolj spolzek in strmejši predel z dobrimi počmi.« Vtaknil je metulja, ko pa je hotel namestiti še drugega, je zdrsnil in padel več kot 12 metrov, potem ko se je njegovo prvo varovalo, droben zatič , izpulilo.
Poletel je z glavo naprej: »S čelom sem priletel direktno na velik oprimek. Udarec je razklal čelado, zgornji del je odtrgalo.« Gorska reševalna služba je stabilizirala Felletterjevo hrbtenico in ga v nosilih spustila na tla.
Sedaj okreva, zlomil je osem vretenc in utrpel številne manjše poškodbe. Upa, da bo naslednje leto že dober in bo spet lahko začel plezati.

Analiza

Ko se je Felletter odločil za prečenje v drugo smer, čeprav je vedel, da je v njej že druga naveza, se je spravil v težavno situacijo. Čeprav je zajeda zgledala dovolj lahka in precej pod njegovo sposobnostjo, ni mogel vedeti, kako se bo plezanje odvijalo.
Ta odsek se je izkazal za lahkega. Težave so se začele, ko je Felletter dosegel poč Bastille in spoznal, da je naveza pred njim, samo po sebi umevno, porabila vsa najboljša mesta za nameščanje varovanja. Preostalo mu je slabše nameščanje varoval meter in pol levo od smeri. Ko se prišel na polico za stojišče, ki je od spodaj ni mogel videti, je moral narediti varovališče nad njo in levo od običajnega mesta. Ne spomni se, zakaj točno je padel, toda z ozirom na to, da je imel dobro stojišče, je možno, da je zdrsnil na vlažni oziroma krušljivi steni.

Kako bi lahko preprečil padec

Felletterjeva nesreča je posledica niza dogodkov, ki jih je sprožila njegova odločitev, da bo prečil v drugo smer. To ne pomeni, da nikoli ne smete zapustiti smeri ali poskusiti prehiteti drugo navezo, to je nekaj drugega. Vendar če se odločite ali ste prisiljeni storiti eno ali drugo, morate vedeti, ali lahko to naredite korektno in smiselno. To nesrečo bi se dalo preprečiti.

Prvič: Ko se je Felletter priključil četrtemu raztežaju smeri Bastille Crack, bi lahko uporabil dolge zanke, da bi obdržal svojo vrv pod seboj (plezal je po levi strani) in preprečil prepletanje, hkrati pa bi lahko uporabljal boljša in pogostejša mesta za nameščanje varovanja v originalni smeri.

Drugič: Felletter med plezanjem ni mogel videti varovališča, na katerega je bil namenjen. To je bil velik problem. Največkrat se je najbolje izogniti souporabi tradicionalnega (trad) stojišča z drugo navezo. V primerih, kot je Felletterjev, ko ne veste, kaj je pred vami, je bolje narediti stojišče, ko se ponudi priložnost, in ne riniti v gnečo na stojišču nad vami. Čakanje bi bilo optimalno oz. ker je bila zajeda široka, bi lahko Felletter poiskal zanesljivo varovališče že prej.

Tretjič: Na dvomljivi skali bodite dodatno pazljivi; zavedajte se možnosti proženja kamenja na spodnje plezalce. Felletter bi se moral vpeti v metulj, ki ga je vtaknil na stojišču, še preden je padel.

Kot pravi, so mu reševalci pozneje povedali, da je bil ta metulj zanesljiv.
Zakaj se vsakdo takoj ne vpne v varovalo na stojišču, še preden ga naredi do konca? To je dobra praksa v mnogih situacijah, v tej konkretni pa bi to lahko preprečilo nesrečo.

14.09.2019
Francis Sanzaro:
Forty-Foot Fall and Rescue on Eldorado Canyon's Bastille

This article appeared in Rock and Ice issue 245 (September 2017). 


 

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti