Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za nesreči

Delo: ... žirokopterjev menda krivo slabo vreme 
GRS - Miljko Lesjak: ... Takoj po pozivu smo gorski reševalci ...

GRS Tolmin - Miljko Lesjak: V torek, 26. septembra ob 18.20 je operativec Regijskega centra za obveščanje v Novi Gorici obvestil gorske reševalce Postaje GRS Tolmin, da sta na hribovitem območju med Idrijo in Ajdovščino hkrati strmoglavila dva žirokopterja.
Žirokopter ali avtožiro je lahko zračno plovilo, nekakšna kombinacija helikopterja in letala.

Posredoval je tudi koordinate obeh krajev nesreč, ki sta bili približno dva kilometra narazen na nadmorski višini okoli tisoč metrov. Prva nesreča se je zgodila na Črnem robu nad vasjo Zadlog, druga na pobočju hriba Vrh Hoje nad Kovkom.

Takoj je po pozivu smo gorski reševalci skupaj z gasilci in ekipami NMP odhiteli na kraja obeh nesreč. Zaprosili smo tudi za posredovanje helikopterja z dežurno ekipo HNMP. Na žalost posredovanje zaradi goste megle in bližajoče noči ni bilo mogoče.

V nesreči plovila na Črnem robu pilot in sopotnica, oba češka državljana, nista bila huje poškodovana in sta s pomočjo reševalcev in gasilcev sama sestopila do reševalnega vozila NMP Idrija. Po pregledu na kraju sta bila z reševalnim vozilom odpeljana v bolnišnico.

V nesreči žirokopterja na pobočju Vrh Hoje oz. kot pravijo domačini v "Burfovi dolini", sta se pilot in potnik huje telesno poškodovala. Reševalci so ju na kraju nesreče oskrbeli in imobilizirali, nato pa s pomočjo vrvne tehnike na nosilih prenesli do reševalnega vozila NMP Ajdovščina. Huje poškodovanega so z reševalnim vozilom NMP odpeljali v bolnišnico, drugega so reševalci s terenskim vozilom odpeljali v zdravstveni dom Ajdovščina in ga predali dežurni ekipi.

Do nesreče obeh plovil je najverjetneje prišlo zaradi goste megle, ki se je po izjavi udeleženca nenadoma pojavila, a o tem naj več povedo policisti in preiskovalci nesreče.

V obeh reševanjih je sodelovalo 21 gorskih reševalcev Postaje GRS Tolmin, 11 gasilcev PGD Idrija, 9 gasilcev PGD Črni vrh in 4 gasilci PGE Ajdovščina, ekipi NMP ZD Idrija in ZD Ajdovščina ter policisti iz PP Idrija in PP Ajdovščina. Tako kot je med temi službami že dolgo v navadi, je bilo sodelovanje med njimi več kot vzorno.

Fotografije: Arhiv GRS Tolmin.
Miljko Lesjak  
GRS Tolmin  

Delo, STA, 27.09.2017 11.07: 
Za nesreči žirokopterjev menda krivo slabo vreme

Ajdovščina, Idrija − Za nesreči žirokopterjev, v katerih so bili v torek popoldne udeleženi češki državljani, so po prvih ugotovitvah krive slabe vremenske razmere − nizka oblačnost, gosta megla in burja, so sporočili z novogoriške policijske uprave. Policisti sicer še nadaljujejo ogled kraja nesreč in zbiranje dodatnih obvestil.

Nekaj minut pred 18. uro so po prejemu obvestila o letalskih nesrečah čeških državljanov policisti Policijskih postaj (PP) Idrija in Ajdovščina začeli iskati tudi s pomočjo domačinov kraja obeh letalskih nesreč oziroma poškodovane osebe.

Na strmem in nedostopnem gozdnem pobočju Črnega roba so našli nepoškodovana zakonca, 56-letno žensko in 61-letnega moškega, oba državljana Češke.

Nenadoma so prileteli v gosto meglo

Policisti so ugotovili, da sta češka zakonca letela v skupini desetih oseb, ki so v torek vzleteli v kraju Kunovice na Češkem. Leteli so v parih s petimi zrakoplovi, med potjo so imeli krajši postanek. Med preletom hribovitega območja med Idrijo in Ajdovščino pa so nenadoma prileteli v gosto meglo, kjer je bila vidljivost tako rekoč nična, zaradi takšnih pogojev pa niso imeli ustreznega pregleda nad okolico.

Češka zakonca sta se zato z žirokopterjem zaletela v zgornji del krošnje drevesa na strmem gozdnem pobočju, zrakoplov pa je nato kontrolirano padel na tla. Takoj po nesreči sta ponesrečenca obvestila vodjo odprave, ki je s še enim žirokopterjem varno pristal na letališču v Ajdovščini in nato o letalski nesreči obvestil pristojne službe, prav tako sta reševalce seznanila še o nesreči drugega zrakoplova.

Pri tej nesreči so poleg idrijskih policistov posredovali tudi člani prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Idrija in Črni Vrh ter reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin, skupno 34 reševalcev, ki so ponesrečenca pospremili do zdravnika Zdravstvenega doma Idrija, ta pa ni ugotovil vidnih poškodb udeležencev letalske nesreče.

Vremenske razmere krive tudi za drugo nesrečo

Druga nesreča žirokopterja se je zgodila na hribu Hoje nad Kovkom v ajdovski občini. Tu sta zaradi slabih vremenskih razmer strmoglavila 63-letni pilot in 47-letni sopotnik. 63-letni pilot je zaradi megle znižal višino letenja in ravno tako kot prejšnji zrakoplov zadel drevesa na hribu Hoje. Po trčenju je omenjeno zračno plovilo padlo na tla na strmem pobočju hriba, pilot in sopotnik pa sta zrakoplov zapustila in nato v neposredni bližini počakala na reševalce.

Oba udeleženca druge letalske nesreče sta bila poškodovana, pilot je utrpel poškodbo prsnega koša, 47-letni sopotnik pa poškodbo desne noge. Prvo pomoč so poškodovancema na kraju nesreče nudili pripadniki GRS Tolmin enota Ajdovščina, gasilci Gasilsko-reševalnega centra Ajdovščina in reševalna ekipa ajdovskega zdravstvenega doma, nato pa so oba ponesrečenca odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Policisti PP Ajdovščina so na podlagi zbranih obvestil in drugih ugotovljenih dejstev tujo krivdo izključili.

Glede obeh letalskih nesreč na zelo zahtevnem terenu Črnega roba in hriba Hoje je poleg preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča in pristojnega Državnega tožilstva v Novi Gorici policija obvestila tudi preiskovalca letalskih nesreč iz službe za preiskavo letalskih nesreč in incidentov. Oba zrakoplova sta strmoglavila na razdalji približno 1,9 kilometra zračne linije na nadmorski višini okoli tisoč metrov.

Policija tudi danes nadaljuje ogled kraja nesreč in zbiranje dodatnih obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine nesreče obeh zrakoplovov. Po zaključku celotne preiskave bodo podali poročilo pristojnemu Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici.


Žirokopter, simboilna slika



Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti