Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Debni vrh

Silvo Baznik: Sivo jutranje nebo in slabša vremenska napoved sta me vzpodbudila, da sem prikolesaril pred podhod železniške proge pod Kašeljskim hribom.

Zaklenem kolo, pripravim palici in stopim pod podvozom na sprva blatno ilovnato stezico, ki se vije po pobočju hriba. Ob njej žubori studenček in preglasi stopicanje. Malce višje je pot manj mokra in ko naredim korak preko studenca in se pričnem vzpenjati po naslednjem pobočju, je pot že skoraj suha.

Ne grem po številnih bližnjicah, držim se stezice, ki se počasi vzpenja v ovinkih. Slišim petje ptic in vidim nekaj pohodnikov, ki se vračajo z vrha. Še nekaj metrov vzpona in sem na grebenu, kjer stojita klopci in miza čakajoč na pohodnike, ki bodo tu počili. Naredim fotografijo in nadaljujem hojo po poti, polni drobnega peska, iglic in sem ter tja prvih listov, ki so odpadli v tej jeseni z bližnjih dreves. Pot me ponese malce navkreber in nato se rahlo spusti, da zopet krene v rahlem vzponu po grebenu naproti današnjemu cilju. Tudi tu je nekaj bližnjic, a tokrat se držim markirane poti, ki gre mimo znamenja v deblu drevesa, se obrne na pobočju in me popelje na zgornji greben, kjer se pridružim kolovozu s Pečarja in poti z jugozahodnega pobočja. Le še nekaj korakov naredim in sem pred stolpom na Debnem vrhu. Na klopci počiva pohodnik, jaz pa odložim palici in se povzpnem na stolp vedoč, da danes ne bo dobrega razgleda. Na vrhu stolpa uzrem le nekaj obrisov okoliških hribov in malce mesta, vse ostalo je skrito v meglicah in oblakih. Za lepši razgled bo treba na vrh v lepem vremenu in ko bo odpadlo listje z bližnjih visokih dreves. Spustim se s stolpa, vzamem palici in po drugi stezici pričnem spust.

Kmalu slišim in vidim nove obiskovalce, ki hite proti vrhu, medtem ko lepo izgubljam višino. Nekoliko nižje slišim pogovor o nabiranju jesenskih gobanov. Da, tudi tu se najde kakšen lep primerek, le nekaj sreče je potrebno imeti. Kostanja ni veliko in ob poti so več ali manj le prazne bodice, ki oznanjajo jesen. Listi dreves počasi spreminjajo barvo in čez čas bo pisano listje šumelo pod nogami. Še nekaj ovinkov in sem iz gozda.

Pospravim palici, sedem na kolo, odpeljem na cesto in ob reki Ljubljanici po makadamu do zadnjih hiš, kjer me presenetijo labodi, ki pulijo in se hranijo s travo. Naredim nekaj posnetkov in odkolesarim do ribnika, kjer lovijo ribe in kjer je eno od izhodišč poti na Debni vrh. Ribnik je do robu poln vode, ki priteka iz gozda, ki se zrcali na njegovi gladini. Dovolj bo za danes, si rečem in sedem na kolo ter odkolesarim domov.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti