Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pogled iz zaliva

V okviru Slofesta je bila v petek, 15. septembra, predstavitev dokumentarnega filma

Pogled iz zaliva – zgodovina Alpinističnega odseka Slovenskega planinskega društva Trst.

Predstavitev je bila v Trstu, v dvorani Gopčević, ki je bila nabito polna članov društva pa tudi drugih prijateljev planinstva.
Uvodni pozdrav je imela predsednica SPDT Marinka Pertot, dokumentarec pa je predstavil načelnik Alpinističnega odseka SPD Trst Jernej Bufon.

Ideja o dokumentarcu se je porodila po zaslugi nekaterih požrtvovalnih članov SPD Trst že leta 2014, nakar so se lani njihovi člani Borut Bogatec, Jernej Bufon in David Štrajn resno lotili dela in s pomočjo Mitje Černica in Mirana Sosiča posneli kar dvanajst intervjujev s člani, ki so zaznamovali zgodovino alpinističnega odseka. Le-ti so: Sandi Blažina, Marko Lah, Igo Leghissa, Igor Škamperle, Angelo Krmec, Lucijan Milič, Davor Župančič, Tatjana Gregori, Ivo Kafol, Dušan Jelinčič, Erik Švab in David Štrajn.
Začetna zamisel je bila, da bi dokumentarec trajal pol ure. Ker pa je bilo gradiva ogromno, so ga »podaljšali« na dobro uro.

Projekt sta finančno podprla tudi Dežela Furlanija Julijska krajina in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji.

Fotografiji in besedilo Maruška Lenarčič  
Vir: PZS.si  

Pozdravni nagovor predsednice SPDT Marinke Pertot

Dragi prijatelji, spoštovani gostje, dober večer!
Hvala vam, da ste se v tako velikem številu udeležili današnjega dogodka.

Cari amici, egregi ospiti, buona sera!
Grazie di esser intervenuti a questa nostra odierna manifestazione
.

Še posebno me veseli, da so se nocoj, ob premiernem predvajanju filma, ki si ga je zamislila in izdelala mlajša generacija naših alpinistov, v dvorani zbrale vse generacije, ki so delovale ali so še aktivne v Alpinističnem odseku SPDT. In to od staroste slovenskega alpinizma gospoda Sandija Blažine, ki je že leta 1946 kot član našega društva skupaj z Jožetom Cesarjem in takratnim predsednikom SPDT Zorkom Jelinčičem, v dolini Glinščice vodil prvi tečaj plezanja v po vojni obnovljenem društvu. Pa do tistih, ki so v bolj ali manj dejavnih obdobjih dajali odseku novega zagona. Tu so poleg ljubiteljev gora in gladkih sten, tudi tisti člani, ki so na tem področju dosegli odmevne uspehe doma in v tujih gorstvih.

Zbrala se je nekako vsa družina, da se s svežim pristopom zazre v prehojeno pot.

Film, ki so ga pripravili člani Alpinističnega odseka SPDT, navdušeni amaterski snemalci in filmarji, polni dobre volje in mladostne zagnanosti, je sicer nepopoln a izredno pomemben zapis bogate 70-letne dejavnosti odseka. Zapis o delu pogumnih ljudi, o njihovih ljubezni do gora , o njihovih naporih, željah in hrepenenjih, o njihovih doživetjih in posebnih dosežkih posameznikov in odseka.

Še posebej pa bi izpostavila dejstvo, da so naši mladi med uspostavljanjem stikov s plezalci različnih generacij, spoznavali tudi bolj oddaljeno društveno zgodovino, društvene korenine. Med uresničevanjem projekta so tako nastala nova poznanstva, nova prijateljstva, izoblikovala se je nova, trdnejša naveza, zazrta v bodočnost, v nove izzive.

Fantje in dekleta, hvala vam za vaš trud!
Vsem želim prijetno gledanje filma.

22.09.2017
Pogled iz zaliva - dokumentarni film AO SPD Trst pred nabito polno dvorano


PD/G-L, 22.09.17: Premierja predstavitev 



V prvi vrsti (vse je od leve proti desni ) so Fulvij Živec (AI Obalnega AK), Maruška Lenarčič (predsednica MDO Primorska), Marina Pertot (predsednica SPDT), Sandi Blažina, Danica Blažina, Neva Blažina Sedmak in Vladka Stranščak (OPDK). V drugi vrsti stojijo: Aldo Zubin (predsednik OPDK), Sonja Živec (predsednica Obalčnega AK), Nataša Zadel (OPDK), Aleš Sedmak, Darko Butinar (OPDK).

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti