Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Premierna predstavitev

Primorski dnevnik: PALAČA GOPČEVIČ - Dokumentarec o zgodovini Alpinističnega odseka SPDT

Pogled iz zaliva, dokumentarni film o zgodovini Alpinističnega odseka Slovenskega planinskega društva Trst, je film za vse.
Alpinizem je rdeča nit pogovorov, vselej pa se bogata zgodovina alpinističnega odseka, ki je svoj prvi tečaj organiziral pred 71 leti, povsem skladno prepleta tudi z zgodovino našega mesta v zalivu, z odnosi med slovensko in italijansko govorečim prebivalstvom.

Dokumentarni film, ki so ga včeraj premierno predstavili v Palači Gopčevič, je nastal po ideji aktivnih in požrtvovalnih članov, ki so se projekta lotili že leta 2014. Jernej Bufon, Borut Bogateč in David Štrajn so si nato pred letom dni spet zavihali rokave in s pomočjo snemalcev, tudi članov AO SPDT Mitje Černiča in Mirana Sosiča (leta 2014 sta pogovore posnela tudi Mirna Viola in Marko Civardi) posneli dvanajst intervjujev s tistimi, ki so pisali in skrbno spremljali zgodovino odseka, film montirali in tako zaključili obsežni projekt. Tako so iz besed in pripovedi Sandija Blažine, Marka Laha, Iga Leghisse, Igorja Škamperleta, Angela Kermeca, Lucijana Miliča, Davorja Župančiča, Tatjane Gregori, Iva Kafola, Dušana Jelinčiča, Erika Švaba in Davida Strajna sestavili enourni dokumentarni film, ki razkriva začetke, vrhunce in tudi padce delovanja odseka, pripoveduje o odpravah, odnosih in izzivih. Pripovedi so dopolnili še s posnetki Glinščice in Napoleonske ceste, svoje pa pripovedujejo tudi arhivske fotografije. Pri projektu, ki sta ga finančno podprli tudi Dežela FJK in ZŠSDI, sta sodelovala še Nejc Kravos (pripovedovalec) in Jordan Piščanc. Italijanskim gostom so člani AO že na premierni zagotovili tudi simultani italijanski prevod, ki ga je pripravila Laura Sgubin. (vs)


16.09.2017

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti