Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tradicionalno

PD Podbrdo - Olga Zgaga: ... srečanje planincev na Črni prsti

Letošnje povabilo PD Podbrdo na srečanje planincev na Črno prst tretji vikend v septembru je bilo nadvse vabljivo. Ker ga je društvo povezalo s praznovanjem svoje 60-letnice, naj bi bilo nadgrajeno s srečanjem društev MDO Posočja. Umeščeno pa je bilo tudi v akcijo Slovenija planinari.

A septembrsko vreme dogodkom v gorah ni naklonjeno. Pošteno je okrnilo tudi omenjenega. Vodstvo društva je že med tednom »tolažilo« planince, ki jih je jezila izredno slaba vremenska napoved. Povabilo jih je na zaključno prireditev ob jubilejnem letu, ki bo 11. novembra v Podbrdu.

A megleno, deževno sobotno jutro ni bilo dovolj močna ovira za domače planince, da se ne bi podali na »svojo« goro. Saj jo poznajo! Ob lepem vremenu je prihod nanjo tako veličasten, kakor so okoliške gore, ki se ogledujejo v gladini Bohinjskega jezera. A celo na tak dan se vremenske razmere včasih kaj hitro spremenijo. Nenadoma presenetijo meglene koprene ali grozeče zavijanje vetra, ki premetava oblake kot za šalo in nam poganja strah v kosti, češ, saj vremenska napoved ni bila taka.

Planinski dom Zorka Jelinčiča je s svojo toploto ponujal resnično dobrodošlo zavetje za tri desetine najbolj vztrajnih. Ker sta bila, kljub odpovedi, presenetljivo med njimi tudi župnika iz Sorice Mirko Turk in iz Bovca Viljem Čušin, so se najprej zbrali pri sveti maši in se spomnili vseh, ki so hodili po planinskih poteh. Zatem so se spomnili še številnih prostovoljcev, ki so zaznamovali društvo na njegovi šest desetletij dolgi poti. Ob tem je predsednik Tomaž Štenkler ponovno poudaril, da je tlakovana z žulji pionirjev planinstva v Baški grapi, ki so svoje navdušenje, zagnanost in srčnost za zmeraj vtisnili v vanjo. Na temeljih teh vrednot gradi in raste tudi sedanji rod planinskih zanesenjakov, krepi pa se tudi samo društvo.

Planinci so bili počaščeni, da se je srečanja udeležil predsednik MDO Posočja Gregor Rupnik. V svojem nahrbtniku je prinesel popolnoma nepremočeno jubilejno listino Planinske zveze Slovenije in jo v njenem imenu podelil društvu za dolgoletno in aktivno delo.

Ob koncu programa sta planinske prijatelje presenetila Peter Čufer, član podbrškega planinskega društva od leta 1957 in njegova žena Milojka, ki sta v čast društveni šesti okrogli obletnici v času od 21. junija do 23. avgusta prehodila slovensko planinsko pot. Z udeležbo na tokratnem srečanju jima je predsednik PD Podbrdo vtisnil v knjižico še manjkajoči žig planinskega doma na Črni prsti, ki je vanjo vpisan prav pod številko 60.

Srečanje se je izteklo v kipeči družabnosti in obujanju spominov, tako da je dom kar pokal od obilice besed. Simon in Livjo sta tudi tokrat spekla ribe iz ribogojnice v dolini, oskrbnika Alojz in Tatjana sta poskrbela za okusno »hribovsko« enolončnico, še posebej planinsko-okusno se je ponujala v pečici planinskega doma pečena wacvirkovca izpod spretnih rok predsednika društva Tomaža Štenklerja.

Besedilo: Olga Zgaga  
Fotografija: Alenka Zgaga  

...09.2017

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti