Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Raškovčeva, oče in sin

Prečenje po strmih travah izmenjaje preide južno pod in strmo navkreber na Mali Raskovec (1946 m), kot kasneje vzhodno na skalnato goro z dvoje vrhov Veliki Raskovec (1967 m) ... Raškovčeva, oče in sin, skalna velikana in večna varuha na Velikem Raskovcu ...Janez Pikon: Skalna velikana in večna varuha na Velikem Raskovcu, najvišjem vrhu od Ratitovca, Črne prsti, Rodice, vse do Meje ob sedlu Globoko.

Raškovčeva, oče in sin

Nad zgornjo prečno cesto v Javorju po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre, se povzpneva na prostrano goličavo planine Suha (1385 m), kjer poleti še vedno živahno pozvanja manjša čreda živine. Zahodno so vidne številne sledi razpadlih stanov na planini. Kreneva navkreber Raškovčevima v goste, očetu in sinu, skalnima velikanoma in večnima čuvarjema na Velikem Raskovcu (1967 m), tudi najvišjemu vrhu med pogorjem Ratitovec, preko Črne prsti in Rodice, vse do višje gore Meja (1996 m), zahodno nad sedlom Globoko.

Prečenje po strmih travah izmenjaje preide južno pod in strmo navkreber na Mali Raskovec (1946 m) ... pogled z Malega Raskovca ...Nad zgornjo prečno cesto v Javorju po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre ...Prečenje po strmih travah izmenjaje preide južno pod in strmo navkreber na Mali Raskovec (1946 m) ... pogled z Malega Raskovca ...Polagoma navzgor nad planino Suha, kjer se na pobočju že zaznava bujno rastlinje gorskega travnika pred lovsko kočo Naglin (predel v Škatli) ...Raškovčeva, oče in sin, skalna velikana in večna varuha na Velikem Raskovcu, najvišjem vrhu od Ratitovca, Črne prsti, Rodice, vse do Meje ob sedlu Globoko ... pogled z Malega Raskovca na Veliki Raskovec, 1967 m ...

Steza se vije vzhodno pod steno poraščene Vrh Okroglice (1670 m) polagoma navzgor nad planino Suha, kjer se na pobočju že zaznava bujno rastlinje gorskega travnika pred lovsko kočo Naglin (predel v Škatli), kjer vodi steza južno in navkreber v brezpotje do dolinice Dolenje Doli (Dole, 1545 m), tu je bila še do pred nekaj leti nameščena preprosta vremenska postaja. Pripomniti velja, da je globel večino dni v letu prekrita s snegom, zadnjih nekaj let je vroče poletje poskrbelo za izsušeno dno tihe dolinice Dolenje Doli (Dole).

Nad zgornjo prečno cesto v Javorju po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre ...Raškovčeva, oče in sin, skalna velikana in večna varuha na Velikem Raskovcu, najvišjem vrhu od Ratitovca, Črne prsti, Rodice, vse do Meje ob sedlu Globoko ... Veliki Raskovec, 1967 m ...Nad zgornjo prečno cesto v Javorju po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre ...Odlašava z vračanjem in izbereva daljše sestopanje v dolino preko razglednega grebena na Rodico ...Raškovčeva, oče in sin, skalna velikana in večna varuha na Velikem Raskovcu, najvišjem vrhu od Ratitovca, Črne prsti, Rodice, vse do Meje ob sedlu Globoko ... Veliki Raskovec, 1967 m ...

Brezskrbno potepanje po mirni dolinici z vzponom po brezpotju na greben in gorskih travnikih pod Rodico je to, kjer se nama naravne lepote, kot film odkrivajo med potjo. Povzpneva se strmo navkreber v južno pobočje Malega Raskovca, mestoma po vseh štirih grabiva suho gorsko travo za lažje vzpenjanje na zahodni greben in vršne sleme travnatega vrha.

Raškovčeva, oče in sin, skalna velikana in večna varuha na Velikem Raskovcu, najvišjem vrhu od Ratitovca, Črne prsti, Rodice, vse do Meje ob sedlu Globoko ... Veliki Raskovec, 1967 m ...Prečenje po strmih travah izmenjaje preide južno pod in strmo navkreber na Mali Raskovec (1946 m) ... Mali Raskovec, 1946 m ...

Prečenje po strmih travah izmenjaje preide južno pod in strmo navkreber na Mali Raskovec (1946 m), kot kasneje vzhodno na skalnato goro z dvoje vrhov Veliki Raskovec, kjer domujeta skalna velikana in bdita nad našo dolino. Odlašava z vračanjem in izbereva daljše sestopanje v dolino preko razglednega grebena na Rodico in pod zelenim lijakom Lepe Suhe v stopničasti prehod »skoz Ulce« na planino Suha.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Raškovčeva, oče in sin

Dolenje Doli (Dole)Pripomniti velja, da je globel večino dni v letu prekrita s snegom, zadnjih nekaj let je vroče poletje poskrbelo za izsušeno dno tihe dolinice Dolenje Doli (Dole) ... Dolenje Doli (Dole, 1545 m) ... Oče in sinRaškovčeva, oče in sin, skalna velikana in večna varuha na Velikem Raskovcu, najvišjem vrhu od Ratitovca, Črne prsti, Rodice, vse do Meje ob sedlu Globoko ...

1 komentarjev na članku "Raškovčeva, oče in sin"

Jaka Ortar,

Tako je, v kotanji Dole sem nekaj let meril temperaturo zraka v okviru raziskave mrazišč. Mrazišče Dole ni kaj prida posebno; zaradi pogostih plazov hladnega zraka s pobočja Rodice/Novega vrha se temperaturna inverzija pogosto razbije in se zato ne ohladi tako močno. Poleg tega je mrazišče izpostavljeno vetrovom z obeh strani - jugu prek grebena in severnim vetrovom z bohinjske strani.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti